TBMM'de tansiyon yükseldi: HDP ve MHP arasında AİHM krizi

TBMM'de HDP'li Meral Danış Beştaş ve MHP'li Kamil Aydın arasında AİHM'in iş insanı Osman Kavala ile HDP eski Eş Genel Bşakanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararlar nedeniyle gerilim yaşandı.

GERÇEK GÜNDEM / Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu'nda, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri üzerindeki görüşmeler ile devam etti.

TBMM'de HDP'li Meral Danış Beştaş ve MHP'li Kamil Aydın arasında AİHM'in iş insanı Osman Kavala ile HDP eski Eş Genel Bşakanı Selahattin Demirtaş hakkında kararları ile AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AİHM kararlarını tanımadığını açıklaması konusunda gerilim yaşandı.

KÜRSÜDE SATAŞMA GERİLİMİ

İki milletvkeili sataşma gerekçesiyle söz hakkı kullanarak art arda kürsüte çıktı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MHP Milletvekili Kamil Aydın tarafından HDP'ye yöneltilen eleştirileri yanıtlamak üzere söz aldı.

Beştaş, "Açıkçası bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve kararlarını, Avrupa Konseyi protokollerini, sözleşmelerini bilmeyerek ancak bu kadar konuşulabilir. Ne demişler? ‘Zihin fukara olunca akıl da ukala olurmuş." ifadelerini kullandı.

"SİYASİ AMAÇLAR UĞRUNA TUTUKLUYORSUNUZ"

Beştaş'ın AİHM kararları üzerine sözleri şöyle oldu:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 18’inci maddesi, bu sözleşmenin hükümleri gereğince sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için kullanılabilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye aleyhine 18’inci maddeden bu kadar yıl boyunca verdiği 2 ihlal vardır. Biri Demirtaş ihlali, biri Kavala ihlali. Bu ne anlama geliyor? ‘Siz -Demirtaş üzerinden söyleyeyim- Selahattin Demirtaş’ı ve HDP’yi, HDP’lileri sadece iktidarın siyasi amaçlar uğruna tutukluyorsunuz, mahkumiyet kararları veriyorsunuz.

Bunun hukukla bir ilgisi yoktur demiştir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Bugün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı konuştu ve dedi Avrupa Konseyi kararlarına uyuyoruz, bağlıyız. Ya ortaklar karar versin; Avrupa Konseyi ilkelerine bağlı mısınız, sözleşme altında imzanız var mı, Bakanlar Komitesi kararı bağlayıcı mı, değil mi?

"BUNUN BAŞKA BİR İZAHI YOK"

Tamamı evet, Sayın Dışişleri Bakanı burada. Türkiye Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tarafı, 18’inci madde ihlali verilmiş. Türkiye buna -2 seçenek var- ya ‘Ben uyuyorum, uymak zorundayım zaten’ diyecek ya da Konsey’den çıkacak; bunun başka bir izahı yok. Tabii, bu arada akıl hocası ortaya çıktı, akıl hocası 2 ortaktan biriymiş. ‘AİHM kararlarını uygulamayın’ diyor. Karar sizin, takdir sizin.

"BÖYLE BİR ŞEYLE MUHATAP OLMAKTAN UTANIYORUM"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay sataşmadan dolayı MHP'li Kamil Aydın için söz hakkı istedi.

Aydın, "Cahil, akıl fukarası sözleri suç değilse aynen iade ediyorum. Hepiniz cahil, akıl fukarasısınız. Böyle bir şeyle muhatap olmaktan gerçekten utanıyorum. Avrupa Konseyi toplantılarına mütemadiyen beş yıldır aralıksız gidiyorum, eğitimimi de Avrupa’nın merkezinde çok iyi bir okulda aldım." ifadelerini kullandı.

HDP SIRALARINDAN TEPKİLER

MHP'li Aydın'a HDP sıralarından tepkiler geldi. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Öğrenememişsin, öğrenememişsin” ifadeleriyle Aydın'ı eleştirdi.

"DAHA NE ÇAPANOĞULLARI ÇIKACAK ALTINDAN"

AİHM kararları üzerine dikkat çeken ifadeler kullanan Aydın'ın Beştaş'a yönelik tutumu dikkat çekti.

Aydın, "Alan da kapasite olacak ki almak isteyen aldığı kadar alıyor. Gelelim AİHM kararlarına: Elimizdeki belge resmi bir belge. Kandilden yazılmış bir belge değil. Bakanlıktan aldığımız bir belge. Beleş konuşmayacağız, hamaset yapmayacağız, karşı tarafı da suçlamayacağız. Ucunda ne olursa olsun Kavala davası on going dedikleri daha devam eden bir dava. Buradan hareketle Meclis'i töhmet altında bırakarak, iç hukuku yok sayarak bir takım şeyleri bize derç etmeye çalışmayın. Bu iddianameler daha devam ediyor, davalar devam ediyor; dur bakalım, daha ne çapanoğulları çıkacak altından, hangi birliktelikler çıkacak, hanginize dokunacak, kimlere ne yapacak, daha henüz bilmiyoruz. Bakalım, bekleyelim çıksın. Bakın bir bayan olarak, ben sana aynı cümleleri kullanmıyorum. Hanımefendi olarak ısrarla bu kelimeleri kullanıyor. Sizin yaptığınız gibi nefret ile hücum ederek kullanmıyorum. Sizin yok saydığınız benim eğitimim buna müsade etmez." dedi.

"CEHALETİNİZ TAHSİLLE OLMUŞ"

HDP'li Meral Danış Beştaş sataşma nedeniyle yeniden söz alarak eleştirilere yanıt verdi.

Beştaş, "Değerli halkımız; bu yalanlara inanmayın, gerçekleri biz söylüyoruz. Evet, sözümü düzeltiyorum, revize ediyorum: Tahsille olmuş cehaletiniz, hem de iyi bir tahsile, tebrik ediyorum sizi gerçekten. Şimdi, ‘Yeni davalar var’ dedi ya neymiş o davalar biliyor musunuz arkadaşlar? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 18’inci maddeyle derhâl serbest bırakma, beraat kararını verince burada etekler tutuştu." ifadelerini kullandı.

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ"

Meral Danış Beştaş'ın açıklamasının devamı ise şöyle oldu:

Erdoğan başta olmak üzere, ortağıyla beraber talimat verdi savcıya, savcının adı da Ahmet Altun yeni bir Kobanê davası açtılar. Nasıl? Aynı iddialarla. Devam eden bir davayı tekrar iddianamedeki sevk maddelerini değiştirerek açtılar. Peki, AİHM ne dedi buna?

Büyük daire dedi ki: ‘Biz sizin kurnazlığınızı gördük, oyununuzu gördük; bu tahliye kararı buna da şamildir.’ Ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tarihinde yapmadığı bir şeydir bu, daha devam eden bir davayla ilgili diyor ki: ‘Sizin siyasi amacınız yeni açtığınız davayla da ilgilidir, Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakın, bütün HDP’lilere yönelik davalarınız kumpastır, siyasi amaçlıdır.’

Şimdi, burada Dışişleri Bakanı umarım akşam bütün Türkiye’yi, aynı zamanda gittiği uluslararası toplantılar da dâhil olmak üzere bir aydınlatır bizi. Türkiye hukuka bağlı mı değil mi? Bizim derdimiz o. Biz, Halkların Demokratik Partisi olarak uluslararası hukukun ve uluslararası evrensel değerlerin talimatlarını, emirlerini, düzenlemelerini aynen kabul ediyoruz. İnsan hakları evrensel standartlarının altına imza atıyoruz, hukuk devletini, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz.


Etiketler
Meral Danış Beştaş Osman Kavala MHP Aydın