TBMM'de Kürtçe krizi: HDP'li Ayşe Sürücü'nün mikrofonu kapatıldı

TBMM'de bütçe görüşmeleri sürerken HDP'li Ayşe Sürücü'nün kürsüde Kürtçe konuşması nedeniyle gerilim yaşandı.

GERÇEK GÜNDEM / Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşlar hakkında gerilim sürüyor.

TBMM'de HDP Milletvekili Ayşe Sürücü görüşmelerde partisi adına söz alarak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik sorunlar ve kuraklık nedeniyle yaşananları gündeme getirdi. Sürücü, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) de yarım kaldığını hatırlattı.

"ANADİLİMDE BİRKAÇ ŞEY SÖYLEMEK İSTİYORUM"

Ayşe Sürücü, "Anadilimle de birkaç şey söylemek istiyorum. Sonra bunu Türkçe'ye de çevireceğim." diyerek Kürtçe konuşmaya başladı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Sayın sürücü hiçbir şey anlamıyorum. Milletvekillerinin anlamasına imkan verseniz iyi olur." diyerek duruma müdahale etti.

"KESMEK ZORUNDA KALACAĞIZ"

TBMM sıralarından gelen tepkiler üzerine Sürücü'nün Kürtçe konuşması sürerken Bilgiç TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a yönelerek, "Sayın başkanım ne yapmamı istiyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Bilgiç ardından, "Sayın Sürücü Türkçe konuşursanız biz de anlayalım. Devam ederseniz kesmek zorunda kalacağız." ifadelerini kullanmasının ardından mikrofonun sesini kapattı.

Mikrofonun kapatılması üzerine HDP sıralarından tepkiler geldi.

Bilgiç, TBMM sıralarından gelen müdahaleler nedeniyle, "Arkadaşlar bana ne yapmam gerektiğini öğretmeyin." dedi.

KÜRTÇE KONUŞMASININ TÜRKÇE ÇEVİRİSİNİ YAPTI

Ayşe Sürücü "Niye kestiniz?" sorusunu yönelterek konuşmanın Türkçe çevirisini yapacağını söyleyince Bilgiç, 1 dakika süre verdi. Bilgiç, "Konuştuğunuz hiçbir şeyi anlamıyoruz. Bununla ilgili alınmış karar da var. Lütfen Türkçe devam edin." uyarısında bulundu.

Konuşmasının Türkçe çevirisini yapan sürücü, "Biz Kürdüz. Anadilimiz, halaylarımız, şarkılarımız, yaşantımız da Kürtçe'dir. Artık bu yasakçı politikadan, Kürt inkarından, Kürt düşmanlığından vazgeçin." ifadeleriyle politikalara tepki gösterdi.

Sürücü mikrofonun açılmasıyla, "Neden burada 3-5 kelime Kürtçe konuşulmasına tahammül edemiyorsunuz? Bu benim anadilim. Anadilim Kürtçe'dir. Biraz tahammül edin. Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkı söylemek, Kürtçe tiyatro oynamak hatta Kürtçe ıslık çalmak bu ülkede yasaklandı. Şimdi de Kürtçe halay çekmek gibi bir suçu ortaya atıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Cezaevlerindeki uygulamalara tepki gösteren Sürücü, "Son süreçte Leyla Güven ve 8 tutuklu kadın Kürtçe şarkı söyledi diye kendilerine 1 ay iletişim ve görüş cezası verildi. Gerekçe neymiş: Bu şarkı cezaevi güvenliğini tehdit ediyormuş. Son olarak, Urfa'da Hilvan Cezaevi'nde Mehmet Binici adlı arkadaşımız 3 gün Kürtçe halay çektiği gerekçesiyle kendisine soruşturma açılmış, 3 ay görüş ve iletişim cezası verilmiştir. Artık bu yasakçı politiklardan vazgeçin. Biz Kürdüz. Anadilimiz, halaylarımız, şarkılarımız, yaşantımız da Kürtçe'dir. Artık bu yasakçı politikadan, Kürt inkarından, Kürt düşmanlığından vazgeçin." dedi.

Etiketler
HDP Kürt TBMM