AKP'liler sustu, sahneye Selvi çıktı!

Türkiye’de seçim tartışmaları devam ederken, en çok konuşulan konulardan birisi CHP ve İYİ Parti’nin başını çektiği Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı…

AKP'liler sustu, sahneye Selvi çıktı!

Cumhur İttifakı ve paydaşları, adaylık tartışmasını sıcak tutarak Millet İttifakı’nın dengesini bozmaya çalışıyor. Ancak özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başbakanlık’a talip olduğunu söylemesi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu rahatlatması rakip ittifaktaki beklentileri suya düşürdü. Üstelik geçen hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş başa buluştuğu gün Kılıçdaroğlu ve Akşener’in heyetleriyle birlikte görüşmeleri ve sonrasında “erken seçim” çağrısı ittifakta gedik açma çabalarını şimdilik sonuçsuz bırakmış görünüyor.

AKP YÖNETİCİLERİNDEN AÇIKLAMALAR

Bununla beraber; AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın üyeleri yaptıkları açıklamalarda, Millet İttifakı’nın göstereceği adayla ilgili çeşitli açıklamalarda bulunuyor.

Gündeme sık sık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri getirilirken, AKP’nin yöneticileri Millet İttifakı’nın aday göstermek için HDP’den rıza alacağını ileri sürmüştü.

Millet İttifakı ise amacın ittifakta kriz çıkarmak olduğunu belirterek, adaylık tartışmalarından uzak durmayı tercih etti.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Ne Kılıçdaroğlu, ne de Akşener, HDP’ye rağmen, HDP’nin belirleyeceği isim dışında açıklama yapamaz. HDP’nin rıza göstereceği, kağıda yazacağı isim, açıklayacakları aday olacaktır” ifadelerini kullanırken, AKP Milletvekili Ali Özkaya, “Bunların ne kendi adaylarını belirleme, ne de kendi iradelerini ortaya koyma yetkileri var. Kendilerine dikte edilecek ismi açıklarlar” şeklinde konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise “Göreve gelişi bile kurgulanarak gerçekleşmiş bir genel başkanın başını çektiği ittifaktan, doğal bir aday çıkarma süreci işletmesi beklenemez.” dedi.

BAHÇELİ’DEN TEPKİ: MİLLETİMİZ BU SEFİL TARTIŞMADAN BIKMIŞ USANMIŞTIR

Cumhur İttifakı’na yakın isimlerin katıldığı televizyon programlarında, Millet İttifakı adayı için İmamoğlu ve Yavaş ismini sıklıkla dile getirmesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepkisiyle karşılaştı.

Bahçeli, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“2021 yılı girdi gireli zillet ittifakının cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışılmaktadır. Televizyon ekranları özellikle bu tartışmanın odak noktası halindedir. Papatya falları açılırken, talih kuşunun kimin başına konacağı, çekilişten kimin çıkacağı sürekli gündemdedir.

Her akşam ekranlara beşlik simit gibi dizilen sözde uzman ve sivri yorumcular bir torbaya doldurdukları isimleri sırasıyla gün yüzüne çıkarmaktadır. Milletimiz bu sakil ve sefil tartışmadan bıkmış usanmıştır. Zillet ittifakı adayının eşgali ve robot resmi bile çizilmiştir.

Zillet ittifakı cumhurbaşkanı adayının izi sürülürken ayıplı ve ahlaken ağır kusur içeren bir strateji takip edilmektedir. CHP, HDP, İP Genel Başkanlarıyla iki büyükşehir belediye başkanının devamlı surette telaffuz edilmesi bu sıfatları taşıyan zatları parlatma girişimidir.”

KÖŞE YAZARLARI DEVREDE

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamasının ardından Cumhur İttifakı’ndaki siyasilerden açıklamalar kesildi. Devreye ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteciler girdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarının adaylığına karşı olduğunu söylemesinin ardından baştan Demirören medya grubundan olmak üzere sayıda köşe yazarı, belediye başkanlarının adaylığı üzerinden Millet İttifakı’nda kriz olduğuna dair iddialar ileri sürdü.

Milliyet Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, 29 Ekim’deki yazısında, Millet İttifakı’nda adaylık üzerinden bir kriz çıktığını ileri sürerek şu satırları kaleme aldı:

“Peki, bu işin sonu nereye varacak? Bir kavga, gürültü kopmadan ortak aday çıkarabilecekler mi? İşte o biraz zor görünüyor.

Kılıçdaroğlu adaylık için gözünü karartmış durumda ama ittifak ortağı Akşener’i bile ikna edemiyor. Akşener’in gönlündeki adayın bir gün Fatih’e benzettiği, öbür gün yüzündeki nurdan dem vurduğu Ekrem İmamoğlu olduğu artık neredeyse kesinlik kazandı.

Akşener’in bu hamlelerini gören Kemal Bey de boş durmuyor elbette. Çarşamba akşamı apar topar kameraların karşısına geçip iktidara “İhtiyaç sahipleri için kara kış fonu kurun” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu’ndan 10 dakika sonra Mansur Yavaş sosyal medyadan “600 milyonluk kara kış destek paketimiz hazır” dedi! Kılıçdaroğlu ve Yavaş’ın birlikte hareket ettiklerini kamuoyuna, en çok da Akşener ve İmamoğlu’na duyurdukları bu jet hızındaki hamle siyaseten çok önemli mesajlar içeriyor.”

SAHNEYE SELVİ ÇIKTI

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi de son dönemde kaleme aldığı yazılarda Millet

İttifakı’nda kriz olduğu iddialarını sıcak tutmaya çalışıyor.

Selvi, 27 Ekim’de “İmamoğlu Cumhurbaşkanı Akşener Başbakan modeli”, 2 Kasım’da “Ekrem İmamoğlu nereye koşuyor”, 5 Kasım’da “Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu engelleyebilecek mi”, 8 Kasım’da “İmamoğlu pes etmez, Kılıçdaroğlu aday olmayabilir” başlıklı yazılar kaleme aldı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Selvi, bugün de yazısında “Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu stratejisi” başlığını koydu. Selvi, Millet İttifakı’nda strateji savaşı olduğunu ileri sürdü ve “Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı yaptırmama stratejisi izliyor” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Ekrem İmamoğlu’nu desteklediğini söyleyen Selvi, yazısında şunları kaydetti:

“Ekrem İmamoğlu ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı. O, aslında kendisi dışındaki herkesin adaylığına karşı. Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağı tezini işliyor. HDP ve İYİ Parti desteği ve ABD’nin teşviki ile masadan kendi isminin çıkacağını düşünüyor. ‘Erdoğan karşısında kazanacak aday kim?’ denildiğinde şansının güçlü olduğuna inanıyor. Ama Kılıçdaroğlu engelini de bir türlü aşamıyor. Gün gelir İmamoğlu da Hannibal gibi ‘ya yeni bir yol bulur ya da yeni bir yol açar’, siyaset bunun örnekleriyle dolu.”

Etiketler
İYİ Parti İttifak Millet İttifakı Seçim