CHP'li Erkek, '50+1' eleştirilerini yorumladı: Erdoğan tükenmişlik sendromunu ifade ediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, '50+1' şartına iktidar partisinden yöneltilen eleştiriler için "Erdoğan tükenmişlik sendromunu ifade ediyor, sistem de kendileri de iflas etti" dedi.

CHP'li Erkek, '50+1' eleştirilerini yorumladı: Erdoğan tükenmişlik sendromunu ifade ediyor

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanı seçilmek için '50+1' şartına başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP'den gelen yorumları değerlendirdi.

Erkek, ANKA'ya yaptığı açıklamada “Erdoğan aslında bir tükenmişlik sendromunu da ifade ediyor. Saray iktidarı tükendi. Sistemleri de iflas etti, kendileri de iflas etti” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında; otoriter, keyfi bir sistem inşa ettiler. Hem de bunu OHAL döneminde yaptılar. Üstelik suiistimalci bir anayasa değişikliği ile yaptılar. Şimdi ayaklarına dolandı" ifadesini kullanan Erkek, ardından "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen bu sistemsizlik, zaten A’dan Z’ye yanlış ama bu sistemle seçime gideceğiz. Yüzde 50+1 ile gideceğiz. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, yüzde 50+1’in çok üzerinde oy alarak Türkiye’nin 13.cumhurbaşkanı olacak” diye konuştu.

'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMİ TESİS EDECEĞİZ'

'Güçlendirilmiş parlamenter sistem' vurgusu yapan Erkek, şöyle devam etti:

“Yeni cumhurbaşkanımız ile birlikte yeni Meclis, toplumsal uzlaşmayla; yeni bir anayasa değişikliği hazırlayacak, milletin onayına sunacak. Milletimiz onaylarsa; güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis edeceğiz, demokratik hukuk devletini tesis edeceğiz. Güçlü bir Meclis’i, saygın bir Meclis’i birlikte tesis edeceğiz. O zaman böyle sorunlarımız olmayacak.

'BÖYLE SORUNLARIMIZ OLMAYACAK'

Millet, Meclis’i seçecek. Hükümet, Meclis’in içinden çıkacak ve Meclis’e karşı sorumlu olarak, şeffaf, hesap verilebilir bir şekilde, doğru düzgün bir şekilde görev yapacak. Güçlü bir yürütmeyi de güçlü bir başbakanı da tesis edeceğiz. Yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Yeni bir sistemi, yeni kuralları, yeni kadroları, güçlü kurumları, birlikte tesis edeceğiz ve o zaman böyle sorunlarımız zaten olmayacak.”

KİM, NE DEMİŞTİ?

'50+1'le ilgili ilk çıkış, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, geçen hafta yaptığı görüşme sonrasında Erdoğan’ın “50 + 1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50 1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş” dediğini aktardı.

'TÜRKİYE'Yİ BİR KAOSA SÜRÜKLEYECEĞİNİ SÖYLEDİM'

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek de dün yaptığı açıklamada "Anayasa toplantısında 50+1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum" ifadesini kullandı.

'KAZANMA DEĞİL KAYBETTİRME ESASLI'

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, bugün konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında konuştu. "Millet İttifakı'na bakın, öylesine savrulmalar yaşanıyor ki; HDP ile normal şartlarda İYİ Partinin bir araya gelme şansı var mı? Ama bir araya gelmişler. Bunu, karşı tarafa kaybettirme adına yapıyorlar. Kazanma değil, kaybettirme esaslı. Böyle bir mahsuru olduğu aşikâr" dedi.

Etiketler
Muharrem Erkek