Babacan: Acaba devlet kayıtlarına alınmayan, baş başa yapılan gizli toplantılarda sözler mi verildi?

Dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Taliban yönetimi yapılan görüşmeye tepki gösterdi. Babacan, "Mavi Vatan'a ne oldu?" diye de sordu.

Babacan: Acaba devlet kayıtlarına alınmayan, baş başa yapılan gizli toplantılarda sözler mi verildi?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Mersin’de partisinin il kongresinde konuştu. Babacan’ın gündeminde partisinin laiklik anlayışı ve dış politika vardı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün Ankara'da Taliban yönetimi ile yaptığı görüşmeye tepki gösteren Babacan, "Taliban senin düşmanın mı, yoksa meşruiyet kazandırmak istediğin dostun mu?" dedi. Erdoğan'ın Biden ve Putin'le olan görüşmelerini hatırlatan Babacan, "Acaba devlet kayıtlarına alınmayan, baş başa yapılan gizli toplantılarda sözler mi verildi?" sorusunu da yöneltti.

Partisinin laiklik anlayışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Özgürlükçü laiklik anlayışıyla hareket ediyoruz. Devletin topluma giydirmeye çalışacağı her gömleğin dar geleceğini biliyoruz" dedi.

'ESKİ OTORİTER LAİKLİK ANLAYIŞININ HÜKMÜ KALMADI'

"Endişeli modernmiş, endişeli muhafazakarmış; tüm kimliklerin endişelerini silip atacağız. Ülkemizde tek bir endişeli kişi olmasın diye çalışacağız" diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

“Eski otoriter laiklik anlayışının hiçbir hükmü kalmadı. Toplumumuzun üstün feraseti bu sorunu da çözmesini bildi. Vatandaşlarımız, din ve vicdan özgürlüğünün tam sağlandığı bir ülkede yaşamak istiyor. Vatandaşlarımız hangi dine veya mezhebe mensup olursa olsun, inansın veya inanmasın, devletin her yaşam tarzına eşit yakınlıkta olduğu bir düzeni tesis etmeyi hedefliyoruz. Devlet, vatandaşını olduğu gibi kabul etmek zorundadır.”

'CİDDİYE ALMAZLAR SİZİ'

Babacan, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin de şunları kaydetti:

"Uluslararası ilişkilerde en büyük güç, itibarlı olmanın, güvenilir olmanın verdiği güçtür. İtibarlı bir ülke askeri veya ekonomik gücünün çok daha ötesinde bir etki sahibi olabilir. İtibar, uluslararası hukuka saygılı olmakla kazanılır. Hep doğruyu, hep hakkı konuşmakla sağlanır. İyi bir diplomasi ve iyi bir siyasi diyalogla sağlanır. İtibar, iyi yönetilen bir ekonomiyle, hukuk devleti olmakla sağlanır. Kendi vatandaşına hukuksuzluk, haksızlık, adaletsizlik yapan bir ülke dünyada çıkıp da adaletten, hukuktan bahsedemez. Ciddiye almazlar sizi.”

'SÜREKLİ ZİKZAK ÇİZEREK İTİBAR KAZANILMAZ'

“‘F35 uçaklarımızı vermediniz, bari F16 verin’ diyor. 1 milyar 400 milyon dolar para vermişler, F35 uçağı yok. ‘Vermezsen o zaman S-400 alırım Rusya’dan’ diyor. ‘S400’ü aldım ama merak etmeyin kullanmam’ diyor Amerika’ya. Kapağını kaldırınca yaptırım geliyor; ‘Tamam kapağını açmam, depoda tutarım’ diyor. Bir gün “İkinci S400’ü alacağım’ diyor, öbür gün Biden’dan randevu gelir mi diye bekletmeye başlıyor. Memleketimizi gülünç duruma düşürüyor. Sürekli zikzak çizerek itibar kazanılmaz.”

'TALİBAN SENİN DÜŞMANIN MI DOSTUN MU?'

Ankara'da Taliban yönetimi ile yapılan görüşmeye de tepki gösteren Babacan, şöyle konuştu:

“Afganistan’da önce ‘Kabil Havaalanı’nın savunmasına talibiz’ dedi. Demek ki Taliban’ı düşman görüyor ki havaalanını korumak istiyor. İki hafta sonra Taliban Afganistan’da yönetimi ele geçirince ‘Kabil Havaalanı’nı işletmeye talibim, çünkü Taliban’a meşruiyet kazandırmak lazım’ diyor. On beş gün önce düşman bellediğin, kendisine karşı havaalanını savunmak istediklerine on beş gün sonra meşruiyet kazandırmanın derdine düşüyor. Hicap duyuyorum. Taliban senin düşmanın mı, yoksa meşruiyet kazandırmak istediğin dostun mu? Bunu açıkla, ondan sonra dış politikanı oluştur."

'BAŞ BAŞA YAPILAN GİZLİ TOPLANTILARDA SÖZLER Mİ VERİLDİ?'

"Mavi Vatan'a ne oldu?" diye soran Babacan, "Bizim gemiler limanlara çekildi. Acaba devlet kayıtlarına alınmayan, baş başa yapılan gizli toplantılarda sözler mi verildi? Biden’la görüşüyor, baş başa, not tutulmuyor. Putin’le konuşuyor, ülkenin dışişleri bakanı heyette yok. Üstelik bu görüşmeler diğer ülkelerin mekanlarında yapılıyor. Bizim ülkemizin cumhurbaşkanı tek başına, mekân başka mekân ve bizde kaydı yok" hatırlatmasında bulundu. Babacan, "Merak ediyorum; Mavi Vatan’a ne oldu? Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı savunmak, korumak zorundayız" diye konuştu.

Etiketler
Ali Babacan Taliban Ordu DEVA Partisi