MHP'li İzzet Ulvi Yönter: Vicdana davet ediyorum; gazi sayılmayan 20 bin kahramanımız var

MHP'li İzzet Ulvi Yönter, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında malulen emeklilik oranı nedeniyle gazi sayılmayan güvenlik personelinin sorunlarına dikakt çekti.

MHP'li İzzet Ulvi Yönter: Vicdana davet ediyorum; gazi sayılmayan 20 bin kahramanımız var

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, mevzuattaki malulen emeklilik oranı nedeniyle gazi sayılmayan güvenlik personelinin sorunlarını gündeme getirdi.

Yönter, "Terörle mücadele esnasında yaralanan bir kardeşimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sağlık yönetmeliği gerekçe gösterilerek maluliyet oranı yüzde 40'ın altında olduğundan gazi sayılmıyor. Bu kardeşlerimiz para için değil vatan ve millet için bu hale geldiler. Bu kardeşlerimiz neden gazi sayılmıyor? Gaziye bakarken onun yüzdesine, derecesine, oranına mı bakacağız? Böyle bir şey mümkün mü? Vicdanlarda bunun karşılığı var mı? İnsafa ve vicdana davet ediyorum herkesi. Bizim vicdanımız sızlıyor, bundan rahatsızız ve üzülüyoruz. Maluliyet oranı yüzde 40'ın altında olduğu için gazi sayılmayan 20 bin kahramanımız var" diye konuştu.

Gazilerin yaralanma biçimleri ile ilgili yapılan araştırmayı da paylaşan MHP’li Yönter, her 2 gaziden 1'inin mermi, 4 gaziden 1'inin mayın ve el yapımı patlayıcı, 5 gaziden 1'inin ise el bombası nedeniyle yaralandığını belirtti. Yönter, terörle mücadele sırasında bazı gazilerin vücudunda mermiler olduğunu kaydedip, "Çıkarılması için bir müdahale yapıldığı zaman hayati risk ortaya çıkıyor.

Bu kahramanlarımız mermi, şarapnel parçalarıyla yaşıyor, kesik parmakla yaşıyor; ama gazi sayılmıyor. Biz bunu nasıl anlatacağız? Bu çelişkiyi nasıl aşacağız? Allah şahidimiz olsun MHP olarak biz bu 20 bin kahramanımızın yanında olacağız. Bu haklı davanın takipçisiyiz. Gazilik manevi bir unvandır. 20 bin kahramanımıza gazilik unvanını vermekle mükellefiz. Gazilerimiz her şeyin en güzelini hak ediyor. Gazinin oran yüzdesi mi olur? Yarın, bunun hesabını nasıl vereceğiz? Yüzde 39 yaralı olan gazi sayılmayacak da yüzde 41 yaralanan mı gazi sayılacak? Biz vicdanımızda bu soruya karşılık veremiyoruz" dedi.

İzzet Ulvi Yönter, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatı doğrultusunda konuyla ilgili kanun teklifi de verdiklerini, ilgili komisyonun gündeminde beklediğini hatırlattı. (DHA)

Etiketler
Emeklilik TBMM