HDP'li Mithat Sancar'dan emekli amirallerin bildirisi hakkında açıklama

HDP'li Mithat Sancar 104 emekli amiralin imzaladığı Möntro bildirisi ve 10 emekli amiralin gözaltına alınması hakkında açıklama yaptı.

HDP'li Mithat Sancar'dan emekli amirallerin bildirisi hakkında açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar 104 emekli amiralin imzaladığı Möntro bildirisi ve 10 emekli amiralin gözaltına alınması hakkında açıklama yaptı.

T24'ün aktardığına göre; Mithat Sancar'ın açıklaması şöyle oldu:

Bu iktidar, kaybetmekte olduğunu görüyor, aslında siyaset biliminin klasik belirlemesidir, kaybeden iktidar toplumun rızasına saygılıysa gereklerini yerine getirir. Rızayı kaybetmiş iktidar kendine güveniyorsa rızayı yenilemek için seçimlere başvurur. Halkın iradesini tanımayan bir iktidar, toplumun rızasını kaybettikçe baskı aygıtlarına sarılır.

Zulme ve zorbalığa yönelir. Topluma güven verebilecekleri inandırıcı ve samimi politikaları yok bunların. Bu iktidar çözüm gücü değil, sorun kaynağıdır. Ellerinde hiçbir şey kalmayınca mağduriyet siyasetine sarılıyor.

İktidar fırsatları büyük bir kurnazlıkla değerlendiriyor. Emekli amirallerin yayımladığı bir bildiri var. İktidar her zaman yaptığı gibi siyasi kurnazlık ve fırsatçılıkla bu bildiriden darbe tehdidi üretme ve bunu siyaseten kullanma telaşına girdi. Yine mağduriyet edebiyatına sarıldı. 19 yıldır iktidardalar, 19 yıldır mağdurlar. Gerçekten mağduriyetten kurtulmak istiyorsa iktidarı bıraksınlar. Halkın rızasını kaybedince yapabilecekleri tek şey bu tür siyasi fırsatçılık ve kurnazlıktır.

"Bir bildiriden darbe tehdidi üretmeye çalışan iktidara da tekrar şunları hatırlatalım..."

Darbeler bu ülkede büyük yıkımlara ve tahribatlara neden olmuştur. Askeri ya da sivil bütün darbelere karşı her zaman en açık tutumu alan, her türlü darbeci zihniyetle mücadele eden siyasi bir geleceğe sahibiz biz. Bütün sorunların çözüm yolu, demokrasidir, siyasettir.

Demokratik siyasettir. Bunun dışındaki her girişme, her yaklaşıma karşı bizim tutumuz nettir. Ama bir bildiriden darbe tehdidi üretmeye çalışan iktidara da tekrar şunları hatırlatalım: Eş Genel Başkanlarımızdan, belediye eş genel başkanlarımıza kadar binlerce arkadaşımızın haksız ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasının adı nedir? Darbe değil midir, bu bir darbeci icraat değil midir? Halkımızın belediyelerini kayyımlarla gasp etmek halkın iradesine darbe değil midir? Milyonlarca oy alan partimiz hakkında kapatma davası açtırmak, demokratik siyasete bir darbe girişimi değil midir? İstanbul Sözleşmesi'ni tek taraflı bir tasarrufla feshetmek, kadın kazanımlarına yönelik bir darbe değil midir?

"Demokrasi dışı hiçbir arayışa prim vermeyiz, karşısındayız"

Bu iktidara yönelik en küçük eleştiriye dahi tahammül göstermeyen, bir tweeti atanı, röportaj vereni tutuklattırmak vatandaşa karşı darbe değil midir? 28 Şubat'ın ürünü olan güvenlik yasasını darbe mantıcıyla devreye sokmak yine aynı şey değil midir? Bu iktidarın darbeci anlayışla herhangi bir sorunu yok.

Bu iktidarın darbecilik ve hesaplaşma konusunda en ufak bir samimiyeti de olamaz. Eğer gerçekten darbeci zihniyetle, darbeci herhangi bir girişimle hesaplaşma konusunda samimiyse, iktidarın yapacağı ilk şey kendi icraatleriyle yüzleşmek. Eğer cesareti varsa bu iktidar aynaya bakar, hangi anlayışın darbecilikle nasıl bir iç içelik yaşadığını daha iyi görür. Bizim siyaset dışı, demokrasi dışı hiçbir arayışa prim vermeyiz, karşısındayız. Bugün demokrasiyi rafa kaldıran, siyaseti lağveden iktidar, sürekli bir darbe sarkacının merkezi haline gelmiştir. Bir darbe mekaniği yaratmıştır bu iktidar. Her türlü darbe tartışmasından uzaklaşamabilmek için tek çare vardır: güçlü demokrasi, gerçek adalet.

HDP'nin gerçek demokrasi duruşudur bu. Biz de bu iktidara bu darbeci zihniyetinden dolayı, en geniş demokrasi bloğuyla birilikte karşı koyma çağrımızı bunun için yapıyoruz. Her türlü karanlık senaryoyu ortadan kaldıracak, gerçek demokratik zemini ve gerçek adalet düzenini kurmak için. İşte buradayız, bu yolda devam ediyoruz, devam edeceğiz.

Bizler geçtiğimiz karanlık ortamdan aydınlık ortama doğru yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Türkiye'yi askeri ve sivil darbe tartışmalarından kurtaracak yol, HDP'nin mücadelesini verdiği demokratik siyaset, eşit ve özgür yaşam fikriyatıdır. Yani demokratik cumhuriyettir. AKP-MHP demokratik siyasete darbe sürecini devamlı hale getirmek için her gün kürsüden, saraydan, sokaktan halkı korkutmaya, sindirmeye çalışırken bizler de bu uygulamaya karşı cesareti örgütlemeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Kimse karamsarlığa kapılmasın, bildiğimiz yolda demokrasi güçleriyle hep birlikte inançla, kararlılıkla, cesaretle yürümeye devam edeceğiz. Bu ülkeyi güçlü demokrasiyle, gerçek adaletle ve bunların üzerine kurulu bir barışla buluşturacağız.

HDP Grup Toplantısı'nın görüntüleri:

Etiketler
104 emekli amiralin bildirisi Gözaltı HDP Mithat Sancar