Kılıçdaroğlu'ndan HDP açıklaması: 'Olağanüstü bir baskı uygulanıyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KRT TV'de Zeynep Gürcanlı, Yıldız Yazıcıoğlu ve Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'ndan HDP açıklaması: 'Olağanüstü bir baskı uygulanıyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KRT TV'de Zeynep Gürcanlı, Yıldız Yazıcıoğlu ve Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtladı.

''Olağanüstü bir baskı uygulanıyor''

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kılıçdaroğlu, HDP'nin kapatılması tartışmalarına ilişkin, ''Siz HDP'yi kapatarak 6.5 milyon insanı cezalandıracaksanız. Bunun adı demokrasi değil. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsunları ise, Anayasa böyle tanımlıyorsa, tüzel kişilik suç işlemez, içindeki insanlar suç işlerler. Varsa onunla ilgili bir şey davalar açıyorsunuz zaten, hapse atıyorsunuz, kayyumlar atıyorsunuz zaten. Haklı mısınız, haksız mısınız o da belli değil çünkü netleşmiş bir yargı kararı yok. HDP üzerine olağanüstü bir baskı uygulanıyor'' ifadelerini kullandı.

''Muhafazakar Kürtler de buna karşılar''

İktidarın kendisine oy vermeyen Kürtleri cezalandırmak istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "'Siz nasıl bana değil de başka bir partiye oy verirsiniz' şekliyle cezalandırmak istiyor. Muhafazakar Kürtler de buna karşılar. 'Siz bir partiyi neden kapatıyorsunuz, Kürtleri neden cezalandırmak istiyorsunuz? Biz de bu ülkenin asli unsurlarıyız, biz de bu ülkede yaşıyoruz, Ankara'da, Diyarbakır'da, Rize'de, Trabzon'da her yerde biz de varız. Bizler de Kurtuluş Savaşı'nı birlikte verdik, Çanakkale'de de biz varız, Gaziantep'te de, Kahramanmaraş'ta da'' diye konuştu.

''Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı''

Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade eden CHP Genel Başkanı, "Cumhurbaşkanına hakaret diye açılan davaların tamamından vazgeçilmesi lazım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının derhal uygulamaya konması lazım. Selahattin Demirtaş'ın, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması lazım. Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan yargıçların derhal görevlerinden alınmaları lazım. Bunlar yargıç değil. Bunlar, siyasi otoritenin talimatını yerine getirdiler. Erdoğan samimiyse, bu hakimleri yargının tamamen dışına çıkarması lazım. Bu davranışları yaparsa, biz de samimi adımlar atıldığını düşünebiliriz" sözlerini sarf etti.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu HDP KRT TV