Leyla Atakan kimdir?

Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanlarından olan eski İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan ölüm yıl dönümünde anıldı. Peki Leyla Atakan kimidir? Leyla Atakan'ın hayatı...

Leyla Atakan kimdir?

Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanlarından olan eski İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan ölüm yıl dönümünde anıldı.

Peki Leyla Atakan kimidir? Leyla Atakan'ın hayatı...

Leyla Atakan (22 Ağustos 1925 - 10 Şubat 1971), Türk siyasetçi; 1968 -1971 yılları arasında Kocaeli'de belediye başkanlığı yapmıştır.

Tek dereceli seçim sistemiyle seçilen ilk kadın belediye başkanı olmuştur.

Leyla Atakan, İstiklal Savaşı kahramanlarından Orgeneral Hasan Atakan'ın kızı olarak 1925 yılında dünyaya gelmiştir. Trabzon Lisesi'nden mezun olmuştur.

Kocaeli'de çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmaları olan Leyla Atakan, 1955 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin Maşukiye Köyü'nde ocak başkanı olarak siyaset hayatına başlamıştır. 1963 yılında CHP Kocaeli il başkanı olmuştur.

1968 yılı yerel seçimlerinde İzmit Belediye Başkanlığı'na Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday olmuş ve belediye başkanı seçilmiştir.Bu başarısıyla Türkiye'de doğrudan seçilen İlk kadın belediye başkanı olmuştur.

Belediye başkanlığı döneminde İzmit'te altyapı, imar, şehircilik ve sosyal hizmet alanında birçok sorunu çözmüştür.Günümüzde hala kullanılmaya devam eden Kocaeli Fuarı'nı İzmit Körfezi'nin bataklık olan kısmında gerekli çalışmalar yaparak kurmuş ve 28 Haziran 1969 yılında Kocaeli Sanayi sergisi olarak açılmıştır.

10 Şubat 1971 yılında Değirmendere'den İzmit'e dönerken içinde bulunduğu araç bir kamyona çarparak trafik kazası yapmıştır. Bu kazada kendisiyle beraber; İsmail Kolaylı, Abdurrahman Yüksel ve Feridun Özbay yaşamını yitirmiştir.

Etiketler
Kimdir nerelidir Türkiye İzmit