'Üst düzey bir AKP'li ve yargı yetkilisiyle görüştüm' diyen Deniz Zeyrek: Enis Berberoğlu TBMM'ye dönecek

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşe yazısında üst düzey bir AKP'li ve üst düzey bir yargı yetkilisine yönelttiği soruların ardından, CHP'li Enis Berberoğlu'nun TBMM'ye dönebileceği değerlendirmesini yaptı.

'Üst düzey bir AKP'li ve yargı yetkilisiyle görüştüm' diyen Deniz Zeyrek: Enis Berberoğlu TBMM'ye dönecek

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşe yazısında üst düzey bir AKP'li yetkili ile konuştuğunu aktardı. Zeyrek aldığı cevabı, "İktidar partisi Berberoğlu konusunda olumlu bir yaklaşım belirlemiş" diyerek değerlendirdi.

Zeyrek, yaptığı konuşmanın ardından "Bundan sonra ne olacak? Süreç nasıl işleyecek?" sorularını da üst düzey bir yargı yetkilisine de sorduğunu aktardı.

Zeyrek, "Yaptığım görüşmelerden anladığım, Cumhurbaşkanı'nın reform ve diplomatik açılım hedefinde karşımıza çıkacak ilk ve en önemli gelişme Berberoğlu'nun TBMM'ye dönmesi olacak" diye yazdı.

Zeyrek'in yazısı şu şekilde:

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun başına gelenleri izlemişsinizdir.

Şimdi soru şu: Bu kadar net bir hukuki durum varken Berberoğlu TBMM'ye dönecek mi?

★★★

Ankara'da dün bu soruya yanıt aradım.

AK Parti yetkililerine sordum. Üst düzey bir AK Partili şunu söyledi:

“Artık bu meselenin uzamaması gerek. Yerel mahkemenin direnmesi doğru olmaz. Bunlar aşılması gereken konular. Bu mesele artık Türkiye'nin ayak bağı olmamalı.”

Anlaşılan yargı reformunun, Avrupa Birliği ile ilişkilerin iyileştirilmesi arzusunun gündemde olduğu şu günlerde iktidar partisi Berberoğlu konusunda olumlu bir yaklaşım belirlemiş.

O zaman yeni soru da şu:

Bundan sonra ne olacak? Süreç nasıl işleyecek?

Bunu üst düzey bir yargı yetkilisine sordum.

Tereddütsüz, “Süreç olması gerektiği gibi işleyecek” dedi.

Peki sürecin nasıl işlemesi gerekiyor:

“Dosya yerel mahkemeye (İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi) gider. Mahkeme, AYM'nin dikkat çektiği dokunulmazlık durumunu dikkate alır ve ‘sanığın dokunulmazlığı var' diyerek yargılamayı durdurup dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderir. Adalet Bakanlığı da TBMM'ye dokunulmazlığın kaldırılması için fezleke gönderir. Dokunulmazlık kaldırılırsa Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına başlanır.”

★★★

Yargı süreciyle ilgili sorulara yanıt aldıktan sonra olayın ikinci boyutuyla ilgili soruya geçiyorum: “Berberoğlu TBMM'ye dönebilir mi?”

El cevap: “Yeniden yargılama başladığında TBMM kürsüsünden okunan ve Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine dayanak olan Yargıtay kararı, yani hüküm ortadan kalkar. Bu da Berberoğlu'nun TBMM'ye dönmesinin önünü açar.”

İşin yargı kısmı bu kadar net olsa da Berberoğlu'nun TBMM'ye dönmesi siyasi bir karar gerektiriyor. Yeniden yargılama süreci başlatıldığı, dokunulmazlık nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dosya gönderildiği gün TBMM Başkanlığı'nın harekete geçmesi gerekiyor. Berberoğlu TBMM Başkanı'nın okuduğu hükümle milletvekilliğini kaybettiği gibi, TBMM Başkanı'nın okuyacağı kararla geri dönebilir.

O zaman son soru?

“TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu adımı atar mı?”

Yargı süreci bu netlikte olursa Şentop bu adımı atar.

Sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yaşanan bir gelişme olduğundan, gelecekte içtihat olarak kabul edilebilecek uygun hukuki prosedürü tayin etmesi gerekir.

Bunun için de Anayasa hukukçularından görüş sorması yeter.

Yaptığım görüşmelerden anladığım, Cumhurbaşkanı'nın reform ve diplomatik açılım hedefinde karşımıza çıkacak ilk ve en önemli gelişme Berberoğlu'nun TBMM'ye dönmesi olacak.

Artık konu sadece takvim meselesi.

Etiketler
Enis Berberoğlu Kilis Deniz Zeyrek TBMM