CHP Mersin'de kurultay açıklamasına delege tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Adil Aktay’ın Olağanüstü Kurultay çağrılarıyla ilgili basına yaptığı açıklamaya delege; kendi fikirleri alınmadığı gerekçesi ile tepki gösterdi.

CHP Mersin'de kurultay açıklamasına delege tepkisi

Bir grup delege; “Kongreye karar verecek olan il başkanı değil, delegedir. Delegelerin düşünceleri sorulmadan yapılan bu açıklama talihsizdir” diyerek rahatsızlığını dile getirdi.Cumhuriyet Halk Partisi’nde 24 Haziran seçimleri sonrasında değişim ve kurultay talepleri dillendirilmeye başlandı. Muharrem İnce’nin, 24 Haziran’da CHP’nin oylarından daha yüksek oy alması ile başlayan tartışmalar, olağanüstü kongre yapılması çağrısına kadar uzandı.

Olağanüstü kurultayın toplanması için 634 delegenin imzası gerekiyor.
Olağan kurultay çağrıları sürerken Mersin İl Başkanı Adil Aktay, basının karşısına geçti ve kurultay ile ilgili düşüncelerini aktardı. Aktay, “Kurultay iradesini sürekli tartışılır halde tutmak, onu değersizleştirmek, demokrasiyle bağdaşmadığı gibi, parti adabına da uygun değildir. Beş ay önce bir karar vermiş ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkan olarak belirlemiştir. Bu iradenin bugün artık tartışılır hale geldiğini ileri sürebilmek için çok ciddi, geçerli nedenler bulunmalıdır.
… Partililerimizin çok büyük bir çoğunluğunun bu gerçeğin farkında olduğu ve ilkesel temelden yoksun kurultay tartışmalarını geride bırakarak, önümüzdeki hedeflere odaklanmayı tercih ettikleri görünmektedir” ifadelerinin yer aldığı açıklama ile kurultay konusundaki düşüncelerini ortaya koydu.

KOLTUKLAR KİMSEYE BAKİ DEĞİLDİR

Adil Aktay’ın açıklamasına bir grup tepki gösterdi. Mersin Siyaset’e açıklama yapan bir delege; Aktay’ın açıklamasını büyük bir talihsizlik olarak niteledi.

Basına açıklama yapmadan önce delegelerin görüşünün alınmadığını ifade eden CHP delegesi, “Sayın İl Başkanı, kendi görüşlerini ortak bir iradenin açıklaması gibi basın ve kamuoyuna yansıttı. Delegeler, telefonla dahi aranmadı. Fikirleri sorulmadı. Her birey kurultay da kendi özgür iradesi ile seçimini yapar. Bu da demokrasinin gereğidir. Hiç kimsenin iradesi baskı altına alınmaz. Kamuoyu ve parti tabanı yanlış yönlendirilemez. Hepimizin bir fikri var. İl başkanı da ‘Partililerimizin çok büyük bir çoğunluğu’ diyerek başkaları adında bu konuda açıklama yapamaz. Kurultay olsun ya da olmasın; buna karar verecek olan il başkanları değil, delegelerdir. Kurultay sonucuna saygı gösterme çağrısı yapanları, delegelerin alacağı karara da saygı göstermeye çağırıyoruz. Koltuklar kimseye baki değildir. İl Başkanını da ‘kurultay da seçildi’ diye kimse sorgulayamaz mı? Mersin’de elde edilen bu başarısızlığın hesabını vermekten kurtarır mı?”

Etiketler
Ağrı Mersin Kurultay