Çakırözer: Kiraz dalda, mısır tarlada dondu! Çiftçiye acil destek şart

Bir yılda üçüncü afet yaşanan Eskişehir'de çiftçileri ziyaret eden CHP’li Çakırözer, "Kiraz dalda, mısır tarlada dondu. Çiftçiye acil destek şart. Afet bölgesi ilan edilsin, don ve kırağı TARSİM kapsamına alınsın” dedi.

Çakırözer: Kiraz dalda, mısır tarlada dondu! Çiftçiye acil destek şart

Eskişehir’de son bir yıl içinde yaşanan sel ve fırtına felaketlerinin ardından, Ramazan Bayramı’nda yaşanan don ve kırağı Beylikova, Mihalıçcık, Mahmudiye, Seyitgazi, Çifteler ilçeleri başta olmak üzere Eskişehir’in pek çok yerinde tarım ürünlerine ve kiraz ağaçlarına milyonlarca liralık zarar verdi. Bayramı hasar gören bahçe ve tarlalarında geçirmek zorunda kalan çiftçileri ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kiraz üretiminin yapıldığı Mihallıçcık ile mısır, pancar ve diğer tarım ürünlerinin zarar gördüğü diğer ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi, yeni ekim için tohum, fide, ilaç ve gübre desteği verilmesi ve çiftçilerin kullandığı tarım sigortalarının ‘aşırı soğuk, don ve kırağı’ hasarlarını da kapsayacak şekilde güncellenmesini istedi.

Çakırözer, “Çiftçilerimizin başlıca geçim kaynağı olan sebze ve meyveler don ve kırağı nedeniyle zarar gördü. Mihalıçcık ihraç ürünümüz kiraz ağaçları, Beylikova, Mahmudiye ilçelerimizde pancar ve mısır başta olmak üzere birçok ürün zarar gördü. Son yıllarda yaşanan dolu ve sel felaketlerinin ardından, yaşanan bu durum çiftçimizi derinden yaraladı. Çiftçilerimizin yaraları derhal sarılmalı” dedi.

BİR YILDA ÜÇÜNCÜ FELAKET

Eskişehir’de sıcaklıkların düşmesinin ardından yaşanan kırağı ve don olayı sonrasında, çiftçilerin başta mısır ve pancar olmak üzere, patates, fasulye, soğan, kabak gibi ürünleri ve çiçek açan kiraz ağaçları zarar gördü. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, ürünleri Beylikova, Mihalıçcık ve Han ilçelerinde aşırı soğuk nedeniyle ürünleri donan çiftçilerle bir araya geldi.

Çakırözer, “Son bir buçuk yılda Eskişehir’imiz de yaşanan sel, fırtına ve dolu felaketleri çiftçimizi vurdu. Çiftçimizin zaten önceki afetlerden milyonlarca lira zararı var. Bayramın ilk gününde çiftçimiz bir darbe daha aldı. Pancar, mısır denince akla Eskişehir çiftçisi geliyor. Dünyaca ünlü Mihalıççık kirazımız Eskişehir’de. Bayram gününde çiftçimizin en önemli gelir kaynağı meyve ve sebzelerin zarar görmesi hepimizi üzdü. Dünyaya ihraç ettiğimiz kirazlar dalda donmuş. Milyonlarca lira zarar var. Çiftçilerimizin yaraları derhal sarılmalı” dedi.

ÇARE: AFET BÖLGESİ ve SİGORTA TALEBİ

Çakırözer, kırağı ve donun zarar verdiği tarım alanlarının afet bölgesi ilan edilmesi, donan ürünleri söküp yeni ekim yapacaklar için derhal tohum, fide, ilaç ve gübre desteği verilmesi, borçlarının faizsiz ertelenmesi ve çiftçilerin kullandığı tarım sigortalarının ‘aşırı soğuk, don ve kırağı’ hasarlarını da kapsayacak şekilde güncellenmesini istedi. Çakırözer, “Daha önce de Sarıcakaya ve Mihalgazi’deki fırtına felaketinde gördük ki tarım sigortaları (TARSİM) çiftçinin karşı karşıya kaldığı tüm doğal afetleri karşılamıyor. Burada da aynısı. Don ve aşırı soğuklar sigorta kapsamında değil. Bunun bir an önce değişmesi lazım. Her türlü felaketin kapsam içine alınması için acil değişiklik lazım” dedi.

Çakırözer: Kiraz dalda, mısır tarlada dondu! Çiftçiye acil destek şart - Resim : 1

ÜÇ AFETİN YARALARI SARILMALI

Çakırözer, bir yıl içinde yaşanan üç doğal afette Eskişehir çiftçisinin on milyonlarca liralık hasara uğradığını belirterek, “Borç içinde ülkesi için üretmeye devam eden çiftçimizin hep birlikte yanında olmalıyız. Yaşanan zarar çok fazla. Özellikle bu salgın döneminde gıdanın da ne kadar önemli bir şey olduğunu hep birlikte öğrendik. Hem yurttaşlarımızın gıda yokluğu yaşamaması hem de çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için derhal destek sağlanmalı. Daha önce yaptığımız çağrılara duyarsız kalındı. Gereken ihtiyaç karşılanmadı. Çiftçilerimiz artık yalnız bırakılmamalı. Bayrama buruk geçiren çiftçilerimizin yaralarını hep birlikte sarmalıyız” dedi.

Etiketler
Mısır Eskişehir