Gürsel Tekin: Altınızdaki lüks araçlar esnafların ödediği vergilerle alındı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye'de 3 milyon 300 bin hanenin elektriğinin, İstanbul'da 2018 ve 2019 yıllarında 520 bin hanenin de sularının kesildiğini söyledi.

Gürsel Tekin: Altınızdaki lüks araçlar esnafların ödediği vergilerle alındı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye'de 3 milyon 300 bin hanenin elektriğinin, İstanbul'da 2018 ve 2019 yıllarında 520 bin hanenin de sularının kesildiğini söyledi.

Türkiye'de nereye gidilirse gidilsin yoğun bir şekilde kapalı dükkânlar görülebileceğine dikkat çeken Tekin, bütün bu tabloya rağmen oda başkanlarının suskunluklarını şaşkınlıkla izlediğini belirtti.

Tekin, “2001 ekonomik krizi, 1994, ondan önceki krizlerin tamamında sivil toplum örgütleri dediğimiz esnaf temsilcileri, örneğin ticaret odası, sanayi odası başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, 2001 yılında neredeyse televizyon televizyon bu meseleleri anlatan oda başkanlarının suskunluğunu da anlayabilmiş değilim. Eğer böyle devam ederseniz sevgili oda başkanları, inanın bir yıl sonra aidat da alamayacaksınız çünkü o aidatlardan caka atabiliyorsunuz. Altınızdaki lüks araçlar, oturduğunuz mekânların tamamı esnaflarımızın ödediği vergilerle oluyor” dedi.

CHP’li Tekin’in Genel Kurulda bütçe konuşması şöyle;

CHP GRUBU ADINA GÜRSEL TEKİN (İstanbul) - Sayın Başkan, sayın milletvekillerimiz; 2020 bütçesini görüşürken 2019'da manzaranın ne olduğunu ufacık fotoğraflarla sizlerle paylaşmak istiyorum.

Milletvekili olarak Enerji Bakanımıza doğal gazla ilgili sormuş olduğum bir sorudan dolayı, Sayın Bakan, şu andaki doğal gazı ortalama piyasa koşullarının yüzde 59 altında verdiğini ifade etmiş. Çok merak ediyorum, acaba aynı fiyatlarla verilmiş olsaydı… Bütün buna rağmen şu anda benim yaşadığım şehirde, İstanbul'da 463 bin hanenin ne yazık ki gazı kesilmiş. Türkiye'de 3 milyon 300 bin hanenin elektriği kesilmiş. Yine, benim yaşadığım şehirde, İstanbul'da 2018 ve 2019 yıllarında 520 bin hanenin, ne yazık ki suyu kesilmiş. Şöyle bir düşünün, en insani hakkımız olan hava ve su gibi... Suların kesilmesinin ne olduğunu anneler, babalar ve sizler takdir edin.

Yine, sizin iktidara gelişinizi sağlayan 2001 yılındaki ekonomik krizi hatırlatmak istiyorum. Ankara'da, Siteler esnafı var, Siteler'i bilirsiniz. Özellikle Ankara milletvekillerine hatırlatmak istiyorum. Uygun bir zamanınızda, Siteler'de manzaranın ne olduğunu görmenizi çok arzu ediyorum. İstanbul Milletvekili olarak, asgari 6 kez Siteler'e gittim. 2001 yılında, yani koalisyon döneminde Siteler'de bir tek kapalı dükkân yoktu. Şu anda, ne yazık ki Siteler'in yarısı kepenk kapatmış. Sadece Siteler esnafı kepenk kapatmamış, aynı zamanda -üzülerek söylüyorum- devlet de kepenk kapatmak zorunda kalmış. Bu ne demektir, yani 2 tane vergi dairesi vardı, devlet vergi dairesinin 1 tanesini kapatmak zorunda kalmış, geri kalan esnafın yarısı da borç batağında ve icra kıskacında.

Değerli arkadaşlar, yine çok dramatik bir manzara, özellikle Söğütözü'nde, bir tarafında AK PARTİ, hemen yakınında kendi partim ana muhalefet, biraz ilerisinde İYİ PARTİ, çok yakınında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, çok çok yakınında yine Ticaret Odası ve ortasında 82 milyon vatandaşımızı ilgilendiren, Türkiye'nin en büyük icra dairesi. Bu icra dairesinde 21 milyon 800 bin vatandaşımızın ne yazık ki icra dosyaları var.

Doğrusu, bütün bu manzaralara baktığımızda, geçen hafta arkadaşlarımızla bir icra dairesine uğramak zorunda kaldık, sabah sayfaya baktığımızda geçen hafta, pazartesi günü 28.850 icra dosyası ne yazık ki o gün işleme girmiş yani her gün 28 bin ila 30 bin vatandaşımız icrayla karşı karşıya kalıyor. Bütün bu manzaralara baktığınızda, 2001 ekonomik krizi döneminde icra dosyası sayısı 8 milyonken şimdi ekonomi çok iyi ama icra dosyası 22 milyona yaklaşmış.

Değerli arkadaşlar, işsizlik oranıyla ilgili arkadaşlarımız çok şeyler söylediler ama asıl altını çizerek söylemek istediğim, özellikle genç nüfus olarak çok övündüğümüz ülkemizle ilgili bir başka sorun var. TÜİK verilerine baktığımızda, Türkiye'de 2001 yılındaki doğurganlık oranı 2,30; şu andaki doğurganlık oranı 1,87 yani Sayın Erdoğan her düğünde "Mutlaka 3 çocuk, 4 çocuk yapın." diyor ama insanların buna itibar etmediğini, özellikle ve özellikle listeye de baktığımızda…

GÜRSEL TEKİN (Devamla) - Bu, aynı zamanda, önümüzdeki on beş yıl sonra nüfusun yaşlanacağını ve ekonomik sorunla karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor.

İkincisi, özellikle de ekonomik krizlerin olduğu dönemlerde düşüşlerin yoğun olduğunu görebilirsiniz. Doğurganlık oranı 2'nin altına düşmüş yani bütün bu teşviklerinize rağmen düşüşün çok can alıcı olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Tabiî sadece buralar değil, örneğin Kayseri NATO Caddesi'ne baktığınızda, Adana'ya, Bursa'ya, İstanbul'un Kapalı Çarşı'sına -yani Kapalı Çarşı hepiniz çok iyi bilirsiniz ki Türkiye'nin Türk ekonomisinin en önemli yerlerinden bir tanesidir- nereye giderseniz gidin yoğun bir şekilde kapalı dükkânları görebilirsiniz. Sadece son bir buçuk yıl içerisinde binlerce dükkânın kepenk kapattığını çok net olarak verilerde görebilirsiniz. Bütün buna rağmen, gerçekten benim de şaşkınlıkla izlediğim 2001 ekonomik krizi, 1994, ondan önceki krizlerin tamamında "sivil toplum örgütleri" dediğimiz esnaf temsilcileri, örneğin ticaret odası, sanayi odası başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, 2001 yılında neredeyse televizyon televizyon bu meseleleri anlatan oda başkanlarının suskunluğunu da anlayabilmiş değilim. Eğer böyle devam ederseniz sevgili oda başkanları, inanın bir yıl sonra aidat da alamayacaksınız çünkü o aidatlardan caka atabiliyorsunuz. Altınızdaki lüks araçlar, oturduğunuz mekânların tamamı esnaflarımızın ödediği vergilerle oluyor.

Etiketler
Gürsel Tekin Lüks Milletvekili Türkiye