AKP, OHAL uygulamasını kalıcı hale getiriyor! 'Anayasaya aykırı'

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından hazırladığı ve güvenlik soruşturması içeren taslak metnin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

AKP, OHAL uygulamasını kalıcı hale getiriyor! 'Anayasaya aykırı'

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) OHAL ile getirilen güvenlik soruşturmasına ilişkin iptal kararının ardından uygulamada doğan boşluğu gidermek gerekçesiyle iktidarın hazırladığı taslak metin tepki çekmeye devam ediyor.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; güvenlik soruşturmasının Anayasa’ya aykırılığının AYM kararıyla da ortaya konulduğunun altını çizen Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu yaptığı açıklamada, “İktidar kendi güvenlik soruşturması taslağını hazırlıyor. İşe alımlarda, ilgili kişinin yeterliliğine ve kazandığı sınavlara bakılmalı, güvenlik soruşturmasına gerek olmamalıdır” dedi.

Kaboğlu, AKP’nin uygulamada doğan boşluğu gidermek gerekçesi ile hazırladığı metne karşın CHP’nin de bir metin hazırlığında olduğunu anlattı.

SINIRLARI BELLİ DEĞİL

AKP, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile uygulamaya koyduğu güvenlik soruşturmasını kalıcılaştırıyor. İktidarın, AYM’nin,

“Sınırları belirsiz ve özel hayata müdahale anlamına geliyor” tespitiyle aldığı iptal kararı nedeniyle uygulamada doğan boşluğu gidermek amacıyla taslak metne göre, ilk defa veya yeniden kamu hizmetine atanacakların tümünde “sadakat, tarafsızlık, devlete bağlılık” gibi kriterler de aranacak.

AKP, OHAL uygulamasını kalıcı hale getiriyor! 'Anayasaya aykırı' - Resim : 1

Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu

TASLAK DA ANAYASA’YA AYKIRI

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Yüksek Mahkeme’nin kararının önemli bir koz olduğunu söyleyerek “Gündeme gelen bütün güvenlik soruşturmalarının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedik” diye konuştu.

AYM güvenlik soruşturmasının iptali yönündeki kararına karşın AKP’nin güvenlik soruşturmasını kalıcılaştırma hazırlığı olduğuna dikkati çeken Kaboğlu, “Dolayısıyla herhangi bir yenilik yok. AYM’nin kararının gerekliliklerini karşılar görüntüsü veren taslak da bana göre Anayasa’ya aykırıdır” ifadesini kullandı.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINA GEREK YOK

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalarda, kişinin diploması, yeterlilikleri, sınav başarıları gibi kriterlere bakılmasının yeterli olacağını ifade eden Kaboğlu, Anayasa’nın 128 ve 129’uncu maddelerinin kamu görevlilere sağladığı güvenceleri anımsatarak güvenlik soruşturmasına gerek olmadığının bir kez daha altını çizdi.

Etiketler
Mahkeme Soruşturma Uygulama