CHP, 'Saray Bütçesi'ne karşı Meclis'te de etkin mücadele verecek

2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sona erdi. 9 Aralık’ta Genel Kurul görüşmeleri başlayacak teklif için CHP, tüm milletvekillerinin etkin katılımını istedi.

CHP, 'Saray Bütçesi'ne karşı Meclis'te de etkin mücadele verecek

2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sona erdi. 9 Aralık’ta Genel Kurul görüşmeleri başlayacak teklif için CHP, tüm milletvekillerinin etkin katılımını istedi

genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine bir trilyon 82 milyar 21 milyon 197 bin Türk lirası, özel bütçeli idarelere 82 milyar 423 milyon 174 bin Türk lirası, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 7 milyar 623 milyon 700 bin Türk lirası ödenek öngören 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi.

Muhalefetin büyük itirazlarına karşın TBMM Genel Kuruluna gönderilen 2020 Yılı Bütçe Teklifi’nde ilk görüşme, 9 Aralık Pazartesi günü yapılacak. Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri de toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışacak. Görüşmeler 20 Aralık Cuma günü tamamlanacak.

9 Aralık Pazartesi günü genel görüşmeler, 10 Aralık Salı günü TBMM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine gerçekleştirilecek. 20 Aralık Cuma günü ise Bütçe Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak ve planlanan çalışma takvimi sona erecek.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre CHP TBMM Grubu, Genel Kurul takviminin açıklanmasının ardından tüm milletvekillerine gönderdiği yazıda, “etkin katılım” istedi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzalı yazıda, “Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerin yapılacağı tarihlerde tüm milletvekillerimizin Genel Kurul’da bulunmaları gerekir. Görüşmeler hafta sonunda da ara verilmeden devam edeceğinden nöbet uygulamasına geçilmesine karar verilmiştir. Milletvekillerinin yanı sıra grup danışmanları da nöbet tutacak” ifadelerine yer verildi.

İLK GÜN KILIÇDAROĞLU KONUŞACAK

Belirlenen çalışma programına göre, 9 Aralık Pazartesi günü bütçenin tümü üzerindeki başlangıç görüşmeleri için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak. Bir sonraki gün ise genel değerlendirme konuşmasını milletvekili Cavit Arı yapacak. 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerindeki değerlendirme konuşmasını ise Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve milletvekili İlhan Kesici gerçekleştirecek.

KOMİSYONDAN ÖNE ÇIKANLAR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2020 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinde muhalefetin işsizlik, yoksulluk, orantısız harcamalar ve yeni hükümet sistemi ile birlikte ekonomide yaşanan bozulma, ağırlıklı eleştiri konuları arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte TBMM’de milletvekillerinin karşısına çıkmayan Bakanlarla bütçe görüşmeleri sırasında karşı karşıya gelen muhalefet milletvekilleri, burada eleştirilerini sıraladı.

İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Süleyman Soylu’ya “Menzilci polisler” hatırlatması yapılırken Soylu ise Bakanlık bünyesinde çalışan bir Menzil tarikatı üyesinin tespit edilmesi durumunda görevinden istifa edeceğini duyurdu. Bunun üzerine sosyal medya paylaşımlarıyla Menzilci olduklarını gizlemeyen görevlilerin fotoğrafları gündeme getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşmeleri sırasında ise CHP’li milletvekilleri, Berat Albayrak’ın en çok kullandığı cümlelerden biri olan, “Burası çok önemli” sözünü sık sık telaffuz ederek göndermede bulundu.

Saray’ın 3 milyar TL’yi aşan bütçesinin görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Fuat Oktay ile zaman zaman diyaloga giren milletvekilleri, “israf” vurgusu yaptı.

Etiketler
Saray TBMM