Ensar Aytekin'den zeytinciyi sevindirecek teklif

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin zeytincinin yüzünü güldürecek teklifi Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ensar Aytekin'den zeytinciyi sevindirecek teklif

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin zeytincinin yüzünü güldürecek teklifi Meclis Başkanlığı’na sundu.

Aytekin tarafından TBMM Meclis Başkanlığı’na sunulan teklifte zeytinciye prim yardımının arttırılması talep edildi.

Aytekin’in konuya ilişkin açıklamasında zeytincinin AKP iktidarı tarafından atılan yanlış adımlar sonucu üretimden elinin çektirildiği ifade edilirken, “Korunması ve desteklenmesi özellikle kanununda belirtilen bir ürün olan zeytinin üretimi noktasında ciddi problemler vardır. Özellikle yaşanılan ekonomik krizden dolayı girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zeytin üreticilerimiz zor günler geçirmektedir.” açıklaması yapıldı.

Ensar Aytekin açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkiye, zeytinin ana vatanlarından biridir. Milyonlarca ailenin geçimini sağladığı bu ürün Cumhuriyet ile birlikte kanunlar ile koruma altına alınmış, pek çok adım atılarak verimliliğin arttırılması hedeflenmiştir. Ancak ne yazık ki gelinen noktada zeytinci adeta ürününe küsmüştür.

Zeytincinin Taleplerine Kulaklarını Tıkıyorlar!

AKP iktidarının üreticilere olan adeta düşmanlığı zeytinciyi de vurmuştur. Halk arasında var yılı-yok yılı olarak adlandırılan bu durum, girdi fiyatlarındaki yükseklikle birleşince durum daha da ciddi boyutlara erişmektedir. Var yılı ile yok yılı arasında üretim farkı yüzde 75 dolaylarındadır.

Zeytinciye kilogram başına verilen 15 kuruşluk destek yaralara derman değildir. Zeytinci üretimin devam edebilmesi için gerekli olan desteğin zeytinde kilogram başına 75 kuruş, zeytinyağında ise yine kilogram başına 2 TL olarak açıklanmıştır. Ancak AKP iktidarı bu talebe adeta kulaklarını tıkamaktadır.

Bu olumsuz durum zeytinciyi ekonomik anlamda derinden sarsmaktadır. Devlet teşvikinin azalması, üreticiye verilen sözlerin tutulmamasına bir de yasa dışı yollarda ülkeye sokulan zeytin ve zeytinyağı eklenmiştir. Piyasalar adeta alt üst olurken; mazot ve gübre fiyatlarında artış ve maliyetlerin yükselmesi üreticiyi krizin ortasına atmaktadır.

Verdiğimiz kanun teklifi ile üreticinin yüzünü güldürmek istiyoruz. Bu cendereden çıkmak için her fırsatta bizlere taleplerini ileten zeytin üreticisini sahipsiz bırakmamalıyız.

Zeytin ve zeytinyağında kilogram başına verilen prim desteğinin arttırılarak, üreticinin tarlayı terk etmemesi ve üretimi teşvik etmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki zeytin üreticilerinin diğer ülkelerdeki zeytin üreticileriyle rekabet edebilir duruma gelmesi talebiyle hazırladığımız bu kanun teklifinin derhal gündeme alınarak olumlu adımlar atılması devletin üreticiye borcudur.

Konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve zeytin üreticilerinin hakkını alana dek yan yana olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

Etiketler
Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin