Maymun çiçeği ilacı ilk insan testinden geçti: 'İlk defa sağlığım düzeldi'

Maymun çiçeği hastalığı antiviral ilacı İngiltere’de ilk insan testinden geçti. Oxford Üniversitesi araştırmacılarından Profesör Peter Horby, amaçlarının “İnsanların daha hızlı iyileşmesi" olduğunu söyledi.

Maymun çiçeği ilacı ilk insan testinden geçti: 'İlk defa sağlığım düzeldi'

GERÇEK GÜNDEM - Covid-19’u tedavi etmek için etkili ilaçlar bulmakla tanınan Oxford Üniversitesi, maymun çiçeği hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere ‘Tecovirimat’ adlı antivirali geliştirmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel acil durum ilan edilen maymun çiçeği hastalığı diğer ülkelere de hızla yayılıyor.

Şimdiye kadar 90’ın üzerinde ülkede görülen ve 44 binin üzerinde vaka tespit edilen hastalık, 6 kıtaya da yayıldı.

AMAÇ İNSANLARIN DAHA HIZLI İYİLEŞMESİ

BBC’den Michelle Roberts’ın haberine göre, Oxford Üniversitesi araştırmacılarından Profesör Peter Horby, amaçlarının “İnsanların daha hızlı iyileşmesi ve karantinadan çıkmalarına yardımcı olabilecek bir tedavi bulmak” olduğunu söyledi.

Deneye katılan 500 hastanın bazıları günde iki kez Tecovirimat ilacıyla tedavi edilecek; diğerlerine ise 'plasebo' yani sahte tedavi uygulanacak.

İki grubu karşılaştıracak olan araştırmalar sonucu aylar içinde almayı umuyor.

"İLK DEFA SAĞLIĞIM DÜZELDİ"

Maymun çiçeği vakası ile hastaneye kaldırılan ve Londra’da yaşayan 35 yaşındaki Harun Tulunay, Tecovirimat ilacıyla tedavi edildi. Tulunay, “Gerçekten hasta olduğunuzda ve acı çektiğinizde, her şeyi denemeye hazır oluyorsunuz ama işe yarayıp yaramayacağını bilemiyorsunuz” dedi.

İlacı aldıktan sonra kendini daha iyi hissettiğini söyleyen Tulunay, “İlk defa sağlığım düzeldi ve kendimi çok daha iyi hissetmeye başladım. Başka kimsenin benim kadar ciddi şekilde hasta olmasını istemiyorum. Tedavinin etkili olup olmadığını bilmek, maymun çiçeği hastalığına duyulan korku ve endişeyi de azaltmaya yardımcı olacak" açıklamalarında bulundu.

TECOVIRIMAT EN ÖNDE GİDİYOR

Oxford’da bulaşıcı hastalık profesörü ve araştırmanın baş araştırmacılarından Peter Horby, Tecovirimat ilacı için "İşe yaraması en muhtemel ilaçlar arasında açıkça en önde gidiyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Maymun çiçeği İngiltere Ford Üniversite