Yaygın mutasyonda virüs daha bulaşıcı ancak daha savunmasız

ABD’de yapılan bir araştırmada koronavirüsün yaygın mutasyonunun daha bulaşıcı olduğu ancak antikorlara daha savunmasız halde bulunduğu belirtildi.

Yaygın mutasyonda virüs daha bulaşıcı ancak daha savunmasız

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, virüsün bulaşıcılığını arttıran yaygın mutasyonun, onu nötralize edici antikorlara karşı daha savunmasız hale getirdiği bulundu.

MedRxiv'de yayınlanan henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş çalışmada, D614G'nin nötralize edici antikorları atlatıp atlatmadığı, fare, primat ve insanlardan alınan kan örneklerinde değerlendirildi. Bulaşıcılığı arttıran D614G mutasyonunun, "virüsü, nötralize edici antikorlara karşı daha savunmasız hale getirme pahasına" geldiği değerlendirildi.

İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz araştırmayla ilgili twitter adresinde yaptığı değerlendirmede, "Daha önce de aşılar açısından korona virüsünün mutasyonun da endişelenmediğimi bahsetmiştim. Burada yaygın bir mutasyonun, tersine virüsü antikorların (akıllı füzelere) bağlanmasını daha kolay hale getirdiği görünüyor. Biz de tam bu noktayı test etmek için laboratuvarda çalışıyoruz" diye açıklamada bulundu.

AYNI SONUCA VARAN BİR ARAŞTIRMA DAHA VAR

Araştırmayı gündeme taşıyan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ise başka bir aşı adayının deneysel modelinde bu mutasyona sahip virüs ile oluşturulan enfeksiyona karşı koruduğu yönünde bir araştırma sonucu daha paylaştı.

Nature'da yayınlanan bu makalede ise Moderna'nın ürettiği mRNA-1273 adlı aşının hem virüsün vahşi türüne ve D614G mutantına nötralize edici antikor ürettiği hem de farelerin akciğer ve burunlarında SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruduğu belirtildi.

Moderna'nın mRNA-1273 aşısının geniş katılımlı Faz 3 deneme aşamasında olduğu ve yıl sonuna kadar yaygın kullanıma hazır olacağı belirtiliyor.

Etiketler
Koronavirüs