TTB: Hasta sayısının 18 kişiden çok daha fazla olduğuna dair duyum alıyoruz

Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs vakası sayısının Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayıdan daha fazla olduğuna dair duyumlar aldıklarını açıkladı.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs salgını hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Adıyaman açıklamada, "Hasta sayısının bize belirtilen 18 kişiden çok daha fazla olduğuna dair duyum alıyoruz. Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz. Krizi beraber yönetelim. Halkın gözü kulağı bizde, bulguları tabi alıyoruz ama bu kriz merkezi yönetilemez. Koordinasyonlu yürütmemiz gerekli." dedi.

TTB Başkanı Adıyaman ayrıca, Sağlık Bakanalığının aldığı tedbirtler hakkında sağlık çalışanlarının yeterli bilgiye sahip olmadığını da söyledi.

"UMREYE GİDİŞLERE İZİN VERİLMEMELİYDİ"

Umreden gelen yurttaşların koronavirüs önlemleri çerçevesinde öğrenci yurtlarında karantina altına alınmasını değerlendiren TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Umreye gidişlere baştan izin verilmemesi gerektiğini söyledi!

Adıyaman, gerekli önlemler alındığı takdirde 'sokağa çıkma yasağına' gerek kalmayacağını, ancak şu ana dek alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyledi:

"Ben size il açıklamayacağım ama bazı yerlere özel önem gösterilmesi gerekiyor. Önlemlerin alınmadığı görülüyor. Bugün Umre'den gelen 20 bin hasta var, bunlardan 4 bini karantinaya alındı ve geri kalanına 14 gün evlerinden çıkmaması tavsiye edildi ve bunlar tüm Türkiye'ye yayıldı.

Böyle bir popülasyonun geleceğini, zaten almak zorunda olduğunuzu biliyorsunuz, gece yarısı 2'de mi karar veriyorsunuz bunları karantinaya almaya. Zaten karantinaya alınmaları gerektiğini biliyorsunuz. Önceden karantina şartlarına uygun yerler yapılırdı, oralarda beklettirilirdi. Bir yığın gencimiz sokaklara atıldı. O karantina şartlarına uymayan yerlerde insanlar karantinaya alındı."

TEST SAYISI ARTIRILMALI

Koronavirüs için yapılan test sayıları artırılmalı ve günlük yapılan test sayısı ile pozitif çıkan test sayısı ile negetif çıkan test sayısı açıklanmalı.

"GEREKİRSE TÜM İŞYERLERİ KAPATILMALI"

İbadet bir süreliğine toplumsal olmaktan çıkarılıp bireysel olmalıdır. Virüsün yayılşmasını engellemek için gerekirse ulaşım, eczane, bakkallar dışında tüm işyerleri geçici olarak kapatılmalıdır.

TTB'nin hükümete önerdiği tedbirler neler?

- Bugüne kadar yaklaşık 7000 hastada test yapıldığını biliyoruz. Oysa tanı için gereken test kitinin üretim kapasitesinin haftada 2000 testin üzerine çıkarılması gerektiği de açıktır.

- Testlerin sınırlı sayıda merkezde yapılıyor olması da önemi giderek daha fazla anlaşılacak bir eksiktir.

- Üretim yerlerini, ofisleri ve işyerlerini kapatarak çalışanların evden çalışmasının veya ücretli olarak dinlenmelerinin olanaklarını yaratmak gerekir.

- Spor salonları, havuzlar, müze ve tiyatrolar, kültür ve sosyal merkezleri, tiyatrolar ve sinemalar, bar, kahvehane ve restoranlar kapatılmalı.

- Alışveriş benzeri nedenlerle zorunlu gidilen mekanlarda insanlar arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenlemeler yapılmalı.

- Büyük toplantıları ertelemek, ibadetleri topludan bireysele çevirmek, hatta bu önlemler yeterli olmazsa ulaşım, eczane ve bakkallar dışında bütün ticari aktiviteleri, ofisleri, kafe ve dükkanları bir süreliğine kapatmak yoluna gidilmeli.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Adıyaman Sağlık Bakanlığı