1 Mayıs'ta görüntü alması polis tarafından engellenen gazeteciden suç duyurusu

Yol TV muhabiri Özge Uyanık, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) aracılığıyla Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

1 Mayıs'ta görüntü alması polis tarafından engellenen gazeteciden suç duyurusu

Ankara Kızılay'da 1 Mayıs eylemlerini takip ettiği sırada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi gerekçe gösterilerek, görüntü alması polis tarafından engellenen ve cep telefonu yere atılan Yol TV muhabiri Özge Uyanık, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) aracılığıyla Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Tehdit”, “mala zarar verme”, “görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunan gazeteci Uyanık, dilekçesinde; kendisine müdahale eden polislerin “Daha yeni genelge yayınlandı. Kapat onu!” dediğini, basın mensubu olduğunu söylemesine rağmen engellenmeye çalışıldığını ancak görevini yapmaya devam ettiğini aktardı.

Dilekçede, polisin "Çekim yapamazsın, genelge var, bunları sileceksin!" dediği, Uyanık’ın telefonunu yere atıp üstüne bastığı belirtilirken; olaya ilişkin diğer basın mensupları tarafından kaydedilen video ve fotoğraflar da ek olarak sunuldu.

''BİZ İŞİMİZİ YAPIYORUZ''

Uyanık ve beraberindeki TGS temsilcileri ile CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, suç duyurusunun öncesinde Ankara Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Uyanık, "Nerede bir hukuksuzluk, insanlık dışı muamele, hak ihlali görürsek biz bunu kayıt almaya devam edeceğiz. Biz işimizi yapıyoruz. Görevimizi yaparken kamusal alanda hiçbir kamu görevlisi tarafından engellenmek istemiyoruz" ifadeleri ile söz konusu uygulamaya bir kez daha tepki gösterdi.

''SİSTEMATİK BİR SALDIRI SÖZ KONUSU''

TGS Ankara Şube Yöneticisi Alican Uludağ ise gazetecilere yönelik sistematik bir saldırının olduğu ifade ederek, "Son dönemde Türkiye'de gazetecilere yönelik sistematik bir saldırı söz konusu. Gazeteciler alanda görevini yapamaz hale geldi. Son örnek arkadaşımız Özge'nin başına gelen oldu.

Tabii bunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hukuka aykırı genelgesi etkili oldu. Gazetecilere yönelik fiili müdahalenin son bulması için yargı önünde mücadelemizi sürdüreceğiz.

Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve basın özgürlüğü bunun temelini oluşturuyor. Bu genelgenin geri çekilmesini ve gazetecilerin görevlerini özgürce yapmasının sağlanmasını talep ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
Mehmet Aktaş Polis Sendika Türkiye