TRT Spikeri Aylin Özmenek hayatını kaybetti

TRT Spikeri Aylin Özmenek, 2 Ocak 2021 günü Kovid-19’a karşı verdiği mücadele sonrasında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

TRT Spikeri Aylin Özmenek hayatını kaybetti

TRT Spikeri Aylin Özmenek, 2 Ocak 2021 günü Kovid-19’a karşı verdiği mücadele sonrasında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

TRT Ankara Radyosu’nda kırk dört yıl Spikerlik ve Diksiyon uzmanı olarak çalışan Özmenek’i birçok kişi sesiyle hatırlayacaktır. Radyo 3’te uzun yıllar, Gençlere, Beyaz Perde’den, Ses Ustaları, Yeni Plaklar Yeni Yorumlar gibi çok sayıda klasik ve hafif müzik programları yaptı.

Yıllarca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın hafta sonu konserlerinin canlı yayınlarını sunan Aylin Özmenek, Jülide Gülizar, Çetin Çeki, Ülkü Kuranel, Zafer Celasun, Elçin Temel, Cemile Kutgün, Şebnem Savaşçı, Mahmut Balçın ve Bilgi Gökçeer gibi isimlerle beraber TRT Radyosu’nun duayen isimleri arasında yer aldı.

Aralıksız 43 yıl 8 ay 14 gün vardiya usulüyle çalışan Aylin Özmenek, bu süreyle de Türkiye Yayıncılık tarihinde bir ilke imza attı.

Aylin Özmenek kimdir?

Aylin Özmenek, 1942 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini İzmir’de geçirdi. Spikerliğe İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdikten sonra, 1963 yılında İzmir Radyosu sınavlarını kazanarak başladı. Daha sonra kısa bir süre Ege Bölgesi profesyonel rehberliği yapan Özmenek, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın öğrencisi oldu.

TRT’nin kurulmasıyla beraber, TRT'nin ilk spikerlerinden biri olan Aylin Özmenek, kurum tarafından 1969 yılında BBC Türkçe servisine gönderildi ve 1970 yılında TRT Ankara Radyosu’nda göreve başladı. Buradaki görevinin yanı sıra Almanya Köln Radyosu ve Hollanda NOS Radyo - Televizyonu’nda Türkçe diksiyon dersleri verdi.

Birçok spikerin yetişmesinde önemli rol oynayan Aylin Özmenek, Başkent Üniversitesi Radyo ve Televizyon’unda, Gazi Üniversitesi’nde, İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylarına, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyelerine, Polis Akademisi öğrencilerine, Milli Eğitim Bakanlığı Radyo Televizyon Eğitim Merkezi’ndeki öğretmenlere çeşitli zamanlarda ders verdi. Kıbrıs, BRT’de (Bayrak Radyo ve Televizyonu) Kıbrıs Medya Center’da Radyo ve Televizyon spikerlerin yetiştirilmesine emek verdi.

Aylin Özmenek, çeşitli zamanlarda TRT Televizyonu’nda da görev aldı. GAP yayınlarının başlamasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu’ya yönelik kadın programları, Türk El Sanatları, Avrupa’da Kültür ve İnanç gibi değişik programların sunuculuğunu yaptı. Türkiye’de kadın hakları, tüketici hakları gibi farklı konularda Türkiye’de farkındalık geliştirilmesi için önemli çaba harcadı.

43 yıl 8 ay 14 gün vardiya usulüyle çalışan Aylin Özmenek, TRT’ye aralıksız verdiği emekle Türkiye Yayıncılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek emekli oldu ama çalışmayı hiç bırakmadı. “Çabam; ana dilimizin kuşaklar arasında doğru kullanılmasını sağlamak, yaşamsallığını benimsetmek ve güzelliğini gelecek nesillere aşılamak çabasıdır” diyen Aylin Özmenek, ODTÜ Mezunları derneği, TÜBİTAK gibi kurumlarda etkili, güzel ve toplum önünde kendini ifade edebilme atölyeleri yaptı. Özmenek, altı yıl da Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu “Radyo Televizyon programcılığı” bölümünde “ Etkili ve Güzel konuşma” ve “Radyo- Televizyon haberciliği” dersleri verdi.

Edebiyatı çok seven Aylin Özmenek’in, çeşitli edebiyat dergilerin de öyküleri yayınlandı. Özmenek, 2008 yılında Radyo ve Televizyon Yayıncılığı alanında verilen, “30 Yıla İz Bırakanlar “ ödülü ile 2015 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunları vakfı “İLEV” tarafından verilen “Ustalara Saygı, Meslekte 50. Yıl Onur Ödülü”nü aldı.

Basın dünyasına yarım yüzyıldan fazla emek veren Aylin Özmenek, 2020 yılının Ağustos ayında kaybettiğimiz gazeteci Varlık Özmenek’in eşiydi. Özmenek’in Aslı ve Elif adında iki kızı, Deniz, Asya ve Kuzey adında da üç torunu var. Özmenek, iş dünyasının bilinen isimlerinden Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gürol Çarmıklı’nın kayınpederi, Figen ve Erol Çarmıklı’nın da dünürüydü.”

Etiketler
TRT