Amazon Prime'dan 'Türkiye'den sansür talebi gelirse' sorusuna yanıt

"Biz politik bir duruşu olan bir şirket değiliz. Elbette değerlerimiz var ama politika ile ilgimiz yok. "

Amazon Prime'dan 'Türkiye'den sansür talebi gelirse' sorusuna yanıt

Habertürtk yazarı Fatih Altaylı, Netflix'e alternatif olarak gösterilen ve Türkiye'de video streaming işine giren Amazon’un Prime’dan da sorumlu Başkan Yardımcısı ve Amazon Prime’ın 1 numarası olan Jamil Ghani ile konuştu.

Altaylı, Ghani'ye mecrada Türk yapımlarının olup olmayacağını ve Türkiye'den bir sansür talebi gelirse tepkilerinin ne olacağını sordu.

İşte Amazon Prime sorumlusunun bu sorulara verdiği yanıtlar:

YEREL ÜRETİM YEREL OFİSLERİN İŞİ

Türkiye’de iyi bir dizi üretim sektörü olduğunu hatırlatıyorum ve “yerel içerik” üretip üretmeyeceklerini, Türk prodüksiyon firmaları ile işbirliği yapıp yapmayacaklarını, Türk oyuncularla anlaşmalarının olup olmayacağını soruyorum.

Şahane bir kahkaha atıyor.

“En merak edilen soru bu galiba ve bu sorunun bende yanıtı yok. Bu bizim yerel yöneticilerimizin işi. Yani buna Amazon Türkiye’yi yönetenler karar verecek. Ama ben şu kadarını söyleyebilirim. Bütün dünyada yerel içerik üretiyoruz. Yerelin önemini biliyoruz. Etkisini biliyoruz. Türkiye’nin bu konudaki gücünü de biliyorum. Ama yine de bu soruya ben yanıt veremem. Buna Türkiye’deki arkadaşlarımız karar ve yanıt verebilir” diyor.

YA SANSÜR İSTENİRSE

“En azından buna yanıt verebilirsiniz” diyerek sorumu soruyorum: “Netflix’in Türkiye’de bazı sansür uygulamalarına maruz kaldığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Giderek muhafazakarlaşan bir ülkede size de gerek yerel içerikle ilgili, gerekse sunduğunuz uluslararası içerikle ilgili sansür talepleri gelecektir. Buna hazırlıklı mısınız?”

Biraz duruyor. “Açıkçası biz politik bir duruşu olan bir şirket değiliz. Elbette değerlerimiz var ama politika ile ilgimiz yok. O kadar farklı politik sistemlere sahip ülkelerde iş yapıyoruz ki politik olma durumumuz yok. Bu konuda ancak şunu söyleyebilirim. Biz her türlü iyimizde o ülkenin kültürel ve sosyal değerlerine saygılı davranmak zorundayız ve öyle yapıyoruz. O ülkenin gelenekleri ve yasaları bizi bağlar ve sınırlar. Tabii ki evrensel doğrulardan ve ilkelerimizden taviz vermeyiz ama çatışma kültürü bizim şirkete ait bir şey değil. Burada da zannederim yerel ofisimiz daha doğru şeyler söyleyecektir.”

Etiketler
Türkiye Amazon