TGC Kültür Sanat Söyleşi Programı başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Sanat Komisyonu'nun 8 Kasım 2019'da Basın Müzesi'nde yaptığı söyleşinin konuğu tiyatro yönetmeni-oyuncu Nesrin Kazankaya oldu.

TGC Kültür Sanat Söyleşi Programı başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Sanat Komisyonu'nun 8 Kasım 2019'da Basın Müzesi'nde yaptığı söyleşinin konuğu tiyatro yönetmeni-oyuncu Nesrin Kazankaya oldu.

İstanbul-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kültür sanat etkinliklerine devam ediyor. Kültür Sanat Komisyonu’nun hazırladığı Bir Tiyatrocu Bir Eser Söyleşisi 8 Kasım 2019 Cuma günü saat 14.00’de TGC Basın Müzesi’nde yapıldı.

Moderatörlüğünü TGC Kültür Sanat Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Gazetesi editörü Öznur Oğraş Çolak’ın yaptığı söyleşinin konuğu Tiyatro Pera’nın kurucusu yazar, yönetmen, çevirmen ve oyuncu Nesrin Kazankaya oldu.

Toplantının açılışında konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto söyleşi programıyla yazarları, çizerleri, sanatın yüz akı sanatçıları, TGC üyeleriyle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi ve ekledi:

“Nesrin Kazankaya çok iyi bir tiyatro oyuncusu, tiyatroya büyük katkı veren iyi bir yönetmen, aydın bir kimliği var. İktidarlar eleştiriden hoşlanmıyor. Nesrin Kazankaya da iktidarların hoşlanmadığı isimlerden biri. Buna rağmen o hep ayakta. Duruşunu hiç değiştirmedi. İlk söyleşiye katılması bizi çok mutlu etti. “

Söyleşide Öznur Oğraş Çolak, Nesrin Kazankaya ile “Tiyatro Pera’nın kuruluşunu, bugüne kadar sahnelenen oyunları, tiyatro dünyasına kazandırdığı yapıtları ve bugünün bağımsız tiyatrolarını” konuştu.

“GAZETELERDE KÜLTÜR-SANAT SAYFALARI YETERSİZ”

Toplantıyı açarken Türkiye’de kültür sanat haberciliği konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Öznur Oğraş Çolak, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel ve Sözcü gazeteleri dışında kültür sanatın medyada yeterince yer almadığına dikkat çekti. Kültür sanat haberciliğinin kolay bir uzmanlık alanı zannedildiğini belirten Çolak, “Tüm oyunların izlenmesi, sergilerin takip edilmesi, yayınların okunması gerekiyor. Bu nedenle stajyer arkadaşlar zorluğunu görünce, siyaset ya da spor alanına gitmeyi tercih edebiliyor” diye konuştu.

Tiyatro Pera’nın kurucusu yönetmen-oyuncu-oyun yazarı, çevirmen Nesrin Kazankaya, konuşmasının başında “şikayet etmeden söyleyeceğiniz sözünüz varsa ayakta durabilmek önemli, ben şanslıyım, ardıllarım var” diye konuştu.

TGC Basın Müzesi’ndeki Atatürk’ün fotoğrafının altındaki yazının önemine işaret eden Nesrin Kazankaya, “Baskılara dayatmalara karşı sanat özgürlük ister. Basın Müzesi’nde Atatürk’ün bu sözünü ilk kez gördüm. Atatürk 1923 yılında ‘Basın hiçbir zaman zorbalık ve baskıya tabi tutulamaz’ diyor. Bu sözün başına sanat da konulabilir. Sanat da gazetecilik gibi baskıya ve zorbalığa boyun eğemez. Baskıya ve zorbalığa ancak bir oyun boyun eğersiniz. Sonra da uzlaşma çamurunda boğulur yok olur, pek çok gazete ve gazeteci gibi kaybolur gidersiniz.”

“BELEDİYELER TİYATROLARI TANITMALI”

İstanbul’da her gece 300 tiyatronun oyun sahnelediğine vurgu yapılan toplantıda Nesrin Kazankaya belediyelerin tanıtım konusunda sağlayabileceği katkılara dikkat çekti.

“Baskılar arttıkça tiyatrolara olan ilgi de artıyor. Ancak tanıtım konusunda sıkıntılar var. İlçe belediyelerinin kültür dairelerinin yöneticilerinin semtlerindeki tüm kültür sanat etkinliklerini takip edip vatandaşlar için görünür kılma sorumluluğu var. Semtlerde, tiyatro afişlerinin yer aldığı, oyunların duyurulduğu, düşük maliyetle yapılabilen tiyatro kuleleri olmalı. Başta Şişli Belediyesi olmak üzere tüm belediyelere öneriyorum. Ben belediyeler tiyatrolara para versin demiyorum. Kalıcı her tiyatroya katkı sağlayacak kurumsallaşmış bir tanıtım desteği öneriyorum.”

“TİYATRODA DA İDEAL DİYE BİR ŞEY VAR”

Ödenekli tiyatro ve özel tiyatroların çalışma ortamlarına da değinen Nesrin Kazankaya, şöyle devam etti:

“Anadolunun her iline tiyatronun götürülmesi, çocuk tiyatrosunun yaygınlaştırılması için ödenekli tiyatrolar çok önemli. Devlet tiyatrosu çok önemli. İçi boşaltılan, erezyona uğraması için çaba gösterilen bir kurum. Kapanmaması, revizyonla düzeltilmesi gerekiyor. Devlet tiyatrosunda olmak kimliğimizin sınandığı bir alan. Sadece devlete sırtını dayayarak var olmak isteyenlere ‘çıkın dışarı var mısınız?’ bakın diyorum. Sizi izleyecek seyirciniz var mı? Özel bir tiyatroyu ben söyleceğim sözü istediğim gibi söylemek için kurdum. Öğrenci yetiştiriyorum, insana yatırım yapıyorum. İdeal diye bir şey var. Öğrencilerim de buna inanıyor.”

Toplantıya TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Ahmet Özdemir, Kültür Sanat Komisyonu üyeleri, Aybeniz Ece Uçan, Esin Yolçınar, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay, yardımcısı Nedim Kavuk, kıdemli üyeler Hulusi Yavaşlar, Seraceddin Zıddıoğlu, Namık Kemal Aydın, Necati Mumay, Vecide Şener, Şükrü Disanlı, Kamil Yılmaz başta olmak üzere çok sayıda gazeteci, sanatsever ve öğrenciler katıldı.

Etiketler
Gazeteciler Cemiyeti Tiyatro Türkiye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti