Bakanlık 'internet özgürlüğü'nden habersiz! İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri

Çok sayıda internet sitesi AKP iktidarı tarafından engellenirken Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Türkiye’nin internet özgürlüğünün yer aldığı bir çalışma bulunmadığını ileri sürdü.

Bakanlık 'internet özgürlüğü'nden habersiz! İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri

Dünyaca ünlü birçok internet sitesine erişim engeli kararı veren iktidar, Türkiye’nin internet özgürlüğü konusundaki sıralamasını ‘bilmediğini’ ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, internet özgürlüğüne değindi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Tanrıkulu, Türkiye’nin 2014 yılında yaptığı uygulamalar nedeniyle internet özgürlüğü sıralamasında altı puan kaybettiğini hatırlattı.

Tanrıkulu, beş yıl sonraki değişimin ortaya çıkması için iktidarın elinde bulunan 2019 yılı verilerini sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a yöneltilen soruyu, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıtladı.

Bakanlık, internet özgürlüğü konusunda objektif ve nesnel kriterler çerçevesinde, tarafsız ve şeffaf olan herhangi bir çalışma bulunmadığını iddia etti.

Soru önergesine verilen yanıtta, “Böyle bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin internet özgürlüğü konusunda herhangi bir sıralama ya da kategori içerisinde değerlendirmesi yapılamamaktadır” dendi.

YARI ÖZGÜR BİLE DEĞİL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, nesnel bir değerlendirme yok dese de Freedom House’un geçen yıl yayımladığı İnternet Özgürlüğü Raporu, Türkiye’nin internet özgürlüğü alanında yaşadığı gerilemeye dikkat çekti.

Freedom House, Türkiye’nin 2014’ten 2018’e internet özgürlüğü konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gittikçe otoriterleşen yönetimi altında yarı özgür sınırından aşağılara doğru düşüşünü sürdürdüğünü belirtti.

Rapora göre, hızlı düşüş yaşayan ülkeler arasında Ukrayna, Kamboçya, Venezuela ve Mısır bulunuyor. 0 ile 100 arasında yapılan derece işlemine göre, Türkiye 66 puan ile Venezuella ile aynı durumda. Türkiye’nin altında ise 72 puanla Mısır bulunuyor.

Etiketler
Bakanlık Inter Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı