'Ben Edirne’den, Ardahan’a kadar bu ülkeyi çok sevdim'... Ahmet Kaya ölümünün 21. yılında anılıyor

"Bir gün ölürsem eğer bu ülkeyi sevmiyordu demesinler. Ben Edirne’den, Ardahan’a kadar bu ülkeyi çok sevdim" diyen Ahmet Kaya'nın ölüm yıl dönümünden iki gün önce Paris'teki mezarına saldırı düzenlenmişti.

'Ben Edirne’den, Ardahan’a kadar bu ülkeyi çok sevdim'... Ahmet Kaya ölümünün 21. yılında anılıyor

21 yıl önce bugün Paris'te hayatını kaybeden ünlü sanatçı Ahmet Kaya, ölüm yıl dönümünde sevenleri tarafından anılıyor.

1957 yılında Malatya'da doğan Ahmet Kaya aslen Adıyamanlı. Müzikle 6 yaşında babasının hediye ettiği ile bağlama ile tanışan Kaya, okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalıştı. 1972'de ailesiyle birlikte İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç edince okulu bırakmak zorunda kalan Kaya, işportacılıktan çıraklığa çeşitli işlerde çalıştı.

Hayatı hapis ve sürgünlerle geçen Kaya, 10 Şubat 1999 günü Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde yaptığı konuşma sonrası Türkiye'nin gündemine oturdu.

Konuşmasında, "Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum" diyen Kaya, orada bulunanlar tarafından linç girişimine uğradı. Ve o günden sonra Paris'e göç etti.

"Bir gün ölürsem eğer bu ülkeyi sevmiyordu demesinler. Ben Edirne’den, Ardahan’a kadar bu ülkeyi çok sevdim" diyen Kaya, Henüz 43 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu sürgünde hayatını kaybetti.

17 Kasım 2000'de yapılan cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Kaya, Paris'in Père Lachaise Mezarlığı'na binlerce kişinin omzunda, en sevilen şarkılarıyla uğurlandı.

Ölüm yıl dönümünden iki gün önceyse Paris'teki mezarına saldırı düzenlendi. Saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştiği ise açıklanmadı.

Kaya, ölümünün 21'inci yıl dönümünde de sevenleri tarafından anılıyor.

Etiketler
Ahmet Kaya Ardahan Edirne Ordu