Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası can kaybı sayısı resmi verilere göre 17 bin 674'e yükseldi. 72 bin 879 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

Bölgede saat 23.35 itibariyle bildirildiğine göre toplam 17 bin 674 vatandaş hayatını kaybetti; 72 bin 879 kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, enkazda altında hala insanlar bulunuyor.

Resmi açıklamaya göre bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerin 24 bin 727 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5 bin 709.

Felaketin dördüncü gününde yaşananlar şöyle:

23.35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Son 24 saatte bizim yüreklerimizi ısıtan başka haber var. 121 kişi enkazdan sağ kurtuldu. Özellikler 72 saatten sonrası kritik saatlerdir. Bir kez daha tüm arama kurtarma ekiplerimizi yürekten kutluyorum. 29 bin 602 arama kurtarma ekibimiz var. Şimdi köylerimize de yoğunlaşmış durumdayız. 75 ülkeden gelen ve gelecek olan ekipler var.

17 bin 674 kişi hayatını kaybetti. 72 bin 879 vatandaşımız yaralandı.

Osmaniye, Kilis ve Şanlıurfa’da arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı.

21.57 Sağlık Bakanı Koca, 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 806 kişinin yaralandığını bildirdi.

21.15 AFAD: can kaybı 17 bin 134'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 70 bin 347.

19.44 BOTAŞ, Kahramanmaraş ile Pazarcık ve Narlı, Gaziantep ile Nurdağı ve Islahiye, Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine şehir giriş istasyonlarına doğal gaz verildiğini bildirdi.

18.30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar çok ciddi vefat durumumuz var. Yaralı sayımız var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 16 bin 546'ya ulaştı. Yaralı sayısı 66 bin 132. Deprem bölgesindeki organizasyon AFAD tarafından yürütülmektedir.

Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibariyle 10'ar bin lira destek vereceğiz ve konutlara yıkılanlara TOKİ vasıtasıyla 1 yıl içerisinde konutların inşasını gerçekleştireceğiz.

18.26 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: AFAD gönüllülerimizi trenlerle de deprem bölgelerine göndermeye başladık. Saat 14.00 itibarıyla İstanbul’umuzdan İskenderun’a 2 tren ile 715 AFAD gönüllümüz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgelerine sevk edildi.

17.30 AFAD Risk Genel Müdürü Orhan Tatar: Bu deprem sonrasında Doğu Anadolu fay hattının kolları deformasyona uğradı. Dünden itibaren bilimsel anlamda sahadan veriler gelmeye başladı. Karayollarının demir yollarının 3-4 metreye varan hasar oluştuğunu görüyoruz.

Bu tür depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini düşünüyoruz. Hasarlı binalardan belli bir süre uzak durmamız gerekiyor.

Ülkemizdeki her hocamıza kapımız açık.

17.09 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremlerin ardından elektrik ve gaz faturalarının tahsilatıyla ilgili sorular geldiğini belirterek, "Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilatını da erteliyoruz" dedi.

16.50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı.

İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşaasını gerçekleştireceğiz. Bu geçiş sürecinde de 10'ar bin lira destek veriyoruz. Kabul edenlere Alanya ve Antalya'da misafir etme imkanımız mevcuttur. THY seferleri ile ulaştırılacaktır.

16.50 OHAL Tezkeresi Meclis'te kabul edildi.

16:20: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş Pazarcık’ta, deprem bölgelerinde yaşananlar üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda yaptığı görüşmeyi anlattı. Akşener, “En önemli konunun ısınma olduğunu söyledi arkadaşlarımız. Sayın Erdoğan’ı aradım. Bu bilgileri verdim. Isınma için tüp istendi. Isıtma için sistem var onun gönderilmesini istedim. Kendisi de talimat vereceğini söyledi. Kendisi de talimat verdiğini söyledi” dedi.

15.59: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinası gibi kritik araç ve cihazların gümrük vergilerini ve bekleme sürelerini hemen kaldırın, yurda girişlerini ivedilikle sağlayın. Ayrıca ülkemizdeki karavanları hızla bölgeye sevk edin, üreticileriyle de görüşün. Kara kıştayız.”

MANSUR YAVAŞ İHTİYAÇ LİSTESİ PAYLAŞTI

14.52 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, acil ihtiyaç duyulan malzemelerin listesini paylaştı: "Desteklerinizi kısa sürede ulaştırmanızı bekliyoruz."

14.23 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibarıyla 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır.

14.15 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, NTV canlı yayınında deprem bölgesinde bulunan okullarda devam zorunluluğunun aranmayacağını açıkladı.

14.00 - Dışişleri Bakanlığı, 95 ülkenin Türkiye’ye yardım teklifinde bulunduğunu, 53 ülkenin arama kurtarma ekipleriyle sahada olduğunu bildirdi.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674 - Resim : 2

KILIÇDAROĞLU: HER ŞEYİ BİZ Mİ ÖĞRETECEĞİZ SİZE

13.56 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Deprem bölgesinde çalışan ya da bölgede görevlendirilen kamu personeline acilen 2 maaş ikramiye yatırın. Kötü durumdalar, hizmet vermeye çalışıyorlar. Her şeyi biz mi öğreteceğiz size, devlet yönetin devlet!

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 14 BİNİ AŞTI

13.24 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı 63 bin 794.

Enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. 6 bin 444 bina yıkıldı.

Hedefimiz 1 yıl içinde binalarımızı yeniden inşa etmek. Hasar tespitle birlikte geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Sıkıntıları biraz olsun hafifletelim istiyoruz. Bölgeye gelecek konteynerlerimiz var. 10 ile bunları dağıtacağız. Karavan çalışmalarımız devam ediyor. Bazı bölgelerde de bunlar kullanılacak.

YAŞLI ADAM 80 SAAT SONRA KURTARILDI

12.42 - Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen Malatya'da yıkılan binanın enkazında kalan yaşlı adam 80 saat sonra kurtarıldı.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674 - Resim : 4

AFAD: KİLİS'TE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONLANDI

12.36 - AFAD: Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. İvedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmişlerdir.

HALUK LEVENT, KIVANÇ TATLITUĞ VE OKTAY KAYNARCA, FİRMALARLA GÖRÜŞECEK

12.10 - Haluk Levent, firmalarla deprem bölgesinin ihtiyaçlarını görüşmek için İstanbul'a geldiğini duyurdu:

"Bölgenin acil ihtiyaçları için İstanbul’a geldim. Çadır’dan jeneratöre , güneş enerjisi şirketlerinden , yemek şirketlerine kadar bir dizi firmayla pazarlık yaparken yanımda sıkı pazarlık yapacak Kıvanç Tatlıtuğ , Oktay Kaynarca gibi dostlar olacak."

EGM: PROVOKATİF PAYLAŞIMLARDA BULUNAN 274 HESAP YÖNETİCİSİ TESPİT EDİLDİ

11.50 - Emniyet Genel Müdürlüğü: "Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 274 hesap yöneticisi tespit edildi. 31 şahıs gözaltına alındı, 9'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı."

DEMİRTAŞ: SEN GÖLGE ETME YETER

11.38 - Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarına tepki gösterdi: "Yasaklama, engelleme, hakaret, tehdit etme, küfretme. Çekil aradan. Biz kendi yaralarımızı sararız, sen gölge etme yeter. Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından."

BABACAN: SALGIN HASTALIKLARIN YAYILMASINA UYGUN BİR ORTAM VAR

11.35 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, deprem bölgesinden notlarını paylaştı:

  • "İlaç temini büyük sorun. Seyyar eczaneler arttırılmalı. Kronik hastalar var ve ilaçlarının adlarını hatırlamıyorlar. Tuvalet büyük sorun. Mutlaka daha çok seyyar WC temin edilmeli. Salgın hastalıkların yayılmasına uygun bir ortam var."
  • "Yıkım çok büyük. Türkiye’de kamu özel bakmadan ne kadar iş makinesi varsa, boşta ne kadar jeneratör varsa acilen bölgeye sevk edilmeli. Elektrik yok çoğu yerde. Antakya, Maraş, Adıyaman ve pek çok yerde geceleri zifiri karanlık. El feneri ve pil lazım."

ŞANLIURFA'DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONLANDI

10.53 - AFAD: Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. İvedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmişlerdir.

VIDEO: Ahmet Eren, 71 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı: İlk sözleri 'yarın okulum var' oldu

'SİZE NE OLUYOR?'

09.46 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Bu halk, depremzedeler tarifsiz acısına rağmen, mağduriyetine rağmen mağrur durmayı başarıyor. Öfke, kızgınlık en çok onların hakkıyken devleti yönetenler size ne oluyor? Söylediklerine bakıyorum da lütfen öfkenizi bari bu dönemde bırakın acıda ortaklaşalım hiç olmazsa.

10.11 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK'nın başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

09.05 - Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, afetzedelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla 5 ilde birden fazla noktaya 'TIR eczane ve konteyner eczaneler' kuruldu.

CAN KAYBI ARTIYOR

08.54 - AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.

VIDEO - Deprem bölgesine günler sonra giden Erdoğan, 'teselli verdi': Hiç endişe etmeyin

07.53 - Gaziantep Batıkent Mahallesi'ndeki 14 katlı binanın enkazından depremden 76 saat sonra ismi öğrenilemeyen iki kişiye sağ olarak ulaşıldı. Yaralı çıkarılan kişiler ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

07.49 - Adana ve Maraş'tan hareket eden 2 askeri kargo uçağı, 83 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

06.00 - Kahramanmaraş'ta Onikişubat ilçesi Azerbaycan Bulvarı'nda 7 katlı Gözde 2 Apartmanı'nın enkazından ses alınması üzerine bölgeye Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından Ali (55), eşi Zelal (40) ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış'a ulaşıldı. Depremden 73 saat sonra 3 kişilik aile, enkazdan sağ çıkarıldı.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674 - Resim : 6

05.48 - Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, deprem bölgesinden bugün de 170 tahliye seferi yapılacağını duyurdu.

05.29 - Diyarbakır’da 8 katlı Yoldaş Apartmanı’nda ses alınması üzerine başlatılan kurtarma çalışmasında Yazgül Çaçan, depremin 72’nci saatinde bulunduğu yerden çıkarıldı.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674 - Resim : 7

05.00 - ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddetine işaret ederek, "Bu, 100 yılı aşkın bir süredir bölgede yaşanan en büyük depremlerden biri." dedi.

03.25 - AFAD, depremlerde can kaybı sayısının resmi kayıtlara göre 12 bin 391'e ulaştığını, 62 bin 914 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.

02.00 - Maraş'tan kalkan ve içinde enkazdan çıkarılan 20'si çocuk, 25'i yetişkin yaralı ve 9 refakatçiyi taşıyan askeri uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Meydan Kıta Komutanlığı'na indi. 45 yaralının tedavilerine burada devam edilecek.

01.20 - TCDD ve AFAD organizasyonu ile deprem gönüllülerini İskenderun'a götürecek olan tren Söğütlüçeşme'den yola çıktı.

DSÖ: 3 MİLYON DOLAR AYIRDIK

00.48 - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Genel Merkezi'de düzenlediği basın toplantısında, "Hava koşulları ve devam eden artçı sarsıntılarla birlikte hayat kurtarmak için zamana karşı yarışıyoruz. İnsanların barınak, yiyecek, temiz su, tıbbi bakım ve diğer sağlık hizmetlerine ihtiyaçları var. DSÖ, her iki ülkede yürütülen mücadele için Acil Durum Fonu'ndan 3 milyon dolar ayırdı" diye konuştu.

Son 80 yılın en büyük kaybı; Depremin beşinci gününde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 17 bin 674 - Resim : 8

Ghebreyesus, DSÖ'nün Dubai'deki lojistik merkezinden, tıbbi malzeme ve cerrahi travma kitleri taşıyan bir uçağın İstanbul'a, diğerinin ise Şam'a hareket ettiğini, üçüncü bir uçağın da gönderilmesini planladıklarını aktardı. DSÖ'nün sahadaki müdahalelerini koordine etmeleri için üst düzey bir ekibin de gönderildiğini ifade eden Ghebreyesus, "Bunlara ek olarak, her iki ülkede de 77 ulusal ve 13 uluslararası acil sağlık ekibi de görev yapıyor" dedi.

00.40 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deprem bölgesindeki 10 il ve ilçelerin büyük kısmının merkezlerindeki cadde ve sokak lambalarına elektrik verilmeye başlandığını duyurdu. Açıklamada, deprem bölgesinde elektrik arızaları için 3 bin 32, doğal gaz arızaları için 1749 kişi görev yaptığı aktarıldı.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Deprem CHP Kemal Kılıçdaroğlu Recep Tayyip Erdoğan AKP