Son anket: AKP yine psikolojik eşiğin altında, 'Millet'le 'Cumhur' arasındaki fark açılıyor

Yöneylem Araştırma tarafından sonuçları açıklanan ankete göre iktidar partisi, kararsızlar dağıtılmadan yüzde 25.8 oranında oy alıyor. Onu yüzde 23.2'yle CHP ve yüzde 9.9'la İYİ Parti takip ediyor.

Son anket: AKP yine psikolojik eşiğin altında, 'Millet'le 'Cumhur' arasındaki fark açılıyor

GERÇEK GÜNDEM - Seçimlere bir yıldan az süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve liderliğini üstlendiği iktidar partisinin birçok ankette, ekonomik krizin de etkisiyle erime yaşadığı görülüyor.

Durum, son olarak Yöneylem Araştırma'nın saha çalışmasına yansıdı.

Bu ankette; 2018'de yapılan genel seçimde oyların yüzde 42.56'sını alarak sandıktan birinci parti olarak çıkan AKP'ye desteğin yüzde 25.8 olduğu görüldü.

Yüzde 30 ve altı, siyaset bilimciler tarafından iktidar partisi için 'psikolojik eşik' olarak adlandırılıyor.

AKP'yi yüzde 23.2'yle ana muhalefet partisi CHP ve yüzde 9.9'la İYİ Parti takip ediyor.

Son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ısrarıyla açılan kapatma davasıyla karşı karşıya bulunan HDP yüzde 8.1'le dördüncü sırada yer alıyor.

MHP ise, yüzde 4.7'yle AKP ile birlikte geçtiğimiz aylarda yüzde 7'ye çektikleri barajın altında kalıyor.

Kararsızlar dağıtılmadan önce ortaya çıkan bu veriler göz önünde bulundurulduğunda; AKP ve MHP'yi buluşturan Cumhur İttifakı yüzde 30.5'e ulaşıyor. CHP ve İYİ Parti'nin birlikte hareket ettiği Millet İttifakı ise yüzde 33.1'le farkı açıyor.

Son anket: AKP yine psikolojik eşiğin altında, 'Millet'le 'Cumhur' arasındaki fark açılıyor - Resim : 1

KARARSIZLAR, BİRÇOK PARTİNİN ÖNÜNDE

Söz konusu ankette 'kararsız' olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 11.6 olarak belirlendi. Bu, AKP ve CHP hariç tüm partilerin oranından yüksek bir değeri işaret ediyor.

"Oy kullanmayacağım" diyenlerin oranı da benzer doğrultuda yüzde 8.7.

DİĞER PARTİLERDE DURUM NE?

Kurulduğu günden bu yana sığınmacı karşıtı mesajlarıyla öne çıkan Zafer Partisi, yüzde 1.9'la siyasi partiler arasında beşinci sırada bulunuyor.

Altılı masada CHP ve İYİ Parti'yle birlikte çalışan DEVA Partisi yüzde 1.2 oranında destek görüyor.

Saha çalışmasında, masanın diğer ortakları Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'ye dair herhangi bir veri yer almadı.

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında hareket etme kararı alan Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) oy oranı ise yüzde 1.1.

'Üçüncü yol' olarak adlandırılan ittifakta, TİP'le birlikte HDP, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisi yer alıyor.

Etiketler
Yöneylem İYİ Parti