Bir zamanlar Erdoğan'ın yakın çevresindeydi: Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten 'Şebnem Korur Fincancı' yorumu

AKP hükümetlerinde ceza yasalarının yazılmasına öncülük eden Prof. Dr. İzzet Özgenç, Türk Tabipleri Birliği Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasıyla boyutlanan süreci yorumladı.

Bir zamanlar Erdoğan'ın yakın çevresindeydi: Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten 'Şebnem Korur Fincancı' yorumu

Uzunca bir süre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden biri olan, 2004'te hazırlanan Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını yorumladı.

Erdoğan’ın geçmişte Meclis’e bir kanun, bir yasa tasarısı getirilmeden önce mutlaka bakanlarına “Bunu İzzet Hoca gördü mü?” diye sorduğu biliniyor.

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır'a konuşan Özgenç, "Kişi açıklamasını bu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundaki yönetim görevi ile ilişkilendirerek yapmış olsa bile, bundan dolayı bahsi geçen meslek kuruluşunun tüzel kişiliğine yöneltilebilecek bir suçlama olamaz" dedi; ardından şunları kaydetti:

'YARGININ BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRÜLDÜ'

"Kişinin yaptığı açıklamanın içeriğinden ve bu açıklamayı hangi yayın organında yaptığından haberdar değilim. Dolayısıyla, bu konuda bir değerlendirme yapamam. Şayet bu açıklamalar bağlamında suç işlendiği hususunda şüphe ortaya çıkmış ise, bu sebeple ilk harekete geçmesi gereken, Cumhuriyet savcıları olmalıydı. Siyasi şahsiyetlerin yaptıkları tepki mahiyetindeki açıklamalar sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlatması, ‘talimatla’ hareket edildiği izlenimi oluşturmuştur. Bu da yargının bağımsızlığına gölge düşürmüştür.”

NE OLMUŞTU?

TTB Başkanı Fincancı, Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri incelediğini belirterek, "Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Konuşmasında bağımsız heyetlerin bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu belirten Fincancı, şunları kaydetmişti:

"Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor."

ERDOĞAN VE BAHÇELİ HEDEF GÖSTERDİ

Bunun üzerine iktidara yakınlığıyla bilinen isim ve medya kuruluşlarınca hedef haline getirilen Fincancı için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli de şunları söylemişti:

Erdoğan: "(...) Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdik. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız."

"Böyle bir şahsın adı Türk’le başlayan kurumun başında olmasını milletimizin tüm fertlerini rahatsız ettiğine inanıyorum."

Bahçeli: "(...) Türk askerine hainlerin ve zalimlerin ağzıyla kimyasal silah çamuru atanları, mesela Türk Tabipleri Birliği Başkanı’yla diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yatkın yollardan birisidir. Zira tahammülümüz bitmiş, sabır taşımız çatlamıştır. Türk Tabipleri Birliği’nin tıpla, hekimlikle, sağlıkla uzaktan yakından ilgisi kalmamıştır."

Fincancı ise sözlerinin basın meslek ilkelerine uygun olmayan bir şekilde çarpıtıldığını belirtmiş; ancak yine de soruşturmayla karşı karşıya kalmıştı.

TUTUKLANDI

26 Ekim'e gelindiğinde Fincancı, ifade vermeye gitmek için savcılıktan haber beklerken polis baskınıyla gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı'yı 'terör örgütü propagandası yapmakla' suçlarken, Türk Tabipleri Birliği yönetiminin de görevine son verilmesini talep etti.

Fincancı, 27 Ekim'de tutuklandı.

Etiketler
Şebnem Korur Fincancı