Boğaziçi öğrencileri tarikat yurtlarına sürükleniyor

‘Kayyum’ rektör Naci İnci en az 600 hazırlık öğrencisini yurtsuz bırakırken, Boğaziçi Üniversitesi’nin kendi sitesinde yer alan bilgilere göre öğrenciler, AKP’ye yakınlığıyla bilinen tarikat ve cemaatlerin yurtlarına yönlendiriliyor.

Boğaziçi öğrencileri tarikat yurtlarına sürükleniyor

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

“Şehir dışından gelen tüm öğrencilere yurt sağlayacağını” söyleyen ‘kayyum’ yönetim, okulların açılmasına çok az bir süre kalmışken 600’den fazla Boğaziçi Üniversitesi öğrencisini yurtsuz bıraktı.

Yaklaşık bin 100 kapasiteli ve şehir dışından gelen hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos Kampüsü’nün Anadolu Hisarı’na taşınmasıyla büyüyen barıma krizi sonucu yüzlerce Boğaziçili sokakta kaldı.

Seslerini Twitter’da #bogazicibarinamiyor etiketiyle duyurmaya çalışan öğrenciler, yurt müdürlüklerini aradıklarında “Kontenjan sorunu nedeniyle yapabileceğimiz bir şey yok“ diye cevap aldı. Aldıkları cevap karşısında yönetimden çözüm bekleyen öğrenciler, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA), Ensar ve TÜRGEV gibi vakıfların yurtlarına yönlendirildiği ortaya çıktı.

Boğaziçi öğrencileri tarikat yurtlarına sürükleniyor - Resim : 1

“BU VAKIFLARIN NE OLDUKLARI BELLİ, ONLARIN YURTLARINDA KALMAK İSTEMİYORUZ”

Gerçek Gündem’e konuşan ve Boğaziçi Üniversitesi’ni bu yıl kazanan hazırlık öğrencisi Deniz Süzen, “Boğaziçi’nin mezunlar derneklerinden biri olan Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA) kendi sitesinde “Kalacak yer arayışında size yardımcı oluyoruz” başlığı altında bir duyuru yayımlanıyor. Bu duyuruya girdiğimizde ise karşımıza anlaşmalı yurtlar olarak İlim Yayma Cemiyeti, Ensar ve TÜRGEV’in yurtları çıkıyor. Bu vakıfların durumları, görüşleri, yakınlıkları zaten herkesin malumu” açıklamalarında bulundu.

“BU YURTLARIN GEÇMİŞİNİ HERKES BİLİYOR”

Süzen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiçbir fikri olmayan ve kalacak yer seçeneği de olmayan bir öğrenci gözünden bakarsak herkes doğal olarak üniversitenin işaret ettiği mezunlar derneğinin anlaştığı yurda güvenir ama bu yurtların geçmişte ne yaptıklarını herkes biliyor” dedi.

“Bizim yurt talebimiz kamu kurumlarından ve üniversitemizden herhangi bir özel yurt aracılığıyla yapılacak yurt desteği kurumların kendi düşünüşlerini yansıtacağı için biz üniversitelilerin tarafsızlığını etkiler. Bizler hiçbir kurumun öğrencisi değil bu ülkenin gençleriyiz” diye konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Süzen, bu yurtlarda kesinlikle kalmak istemediğini söyledi.

“VAKIF YURTLARINDA ÖĞRENCİLERE İSLAM FİKRİ AŞILANIYOR”

Gençlerin vakıf yurtlarına mecbur bırakıldığını söyleyen üniversite öğrencisi, “Toplumumuzun geneli gibi benim de düşüncelerim pozitif değil, geçtiğimiz yıllarda Elazığ’da, Antalya’da gerçekleşen olaylar malum. Aynı zamanda bu yurtlarda kökten dinci bir İslam fikri öğrencilere aşılanmaya çalışıldığı da gerçek. Kişisel olarak benim ne olursa olsun kalmak istemeyeceğim yerler. Ancak kalmak zorunda olacak arkadaşlarımızı da suçlayamayız çünkü maalesef ki üniversite ve devlet bir çözüm bulmadıkça insanların bu tarz vakıf yurtlarına mecbur kalması da bir gerçek” dedi

Yönetim Bilişimleri Sistemleri Bölümü’nü bu yıl kazanan Yunus Saim Efe ise, vakıf olayını Boğaziçi Üniversitesi’nin yurtlar müdürlüğü sitesindeki yurt başvuru sonuçları sekmesinde gördüğünü söyledi.

Hazırlık öğrencilerine kontenjanın yetmeyeceğinin önceden bilindiğini belirten Efe, şimdiye kadar bu konuda hiçbir yetkilinin açıklama yapmadığını söyledi.

Şehir dışından geldiğini ve kalacak hiçbir yeri olmadığını söyleyen Efe, “Okul açılana kadar kalacak yer bulamayan yüzlerce öğrenci var. Bu geleceğimizi emanet ettiğimiz gençler sokakta mı yatacaklar? Mağduruz” ifadelerini kullandı.

“VAKIF YURTLARINDA KALACAĞIMA SOKAKTA YATARIM”

Birçok arkadaşının “Vakıf yurtlarında kalacağıma sokakta yatarım” dediğini belirten üniversite öğrencisi, bu vakıf yurtlarının katı bir disipline, zorunlu din eğitimine ve giyim kısıtlamalarına sahip olduğunu söyledi.

Boğaziçi gibi özgür bir okulun öğrencilerinin cemaat yurtlarında kalmayı asla tercih etmeyeceğini söyleyen Efe, okulun Boğaziçi ismini kullanarak öğrencileri cemaat yurtlarına yönlendirmesinin şaşırtıcı olduğunu ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Tarikat Üniversite