İstanbul'da halinde emekçiler grevde: "Bir ekmeği bile bize reva görmediler!"

İstanbul Bayrampaşa'da hal emekçileri hamaliye fiyatlarının, enflasyon ve günün koşullarına göre düzenlenmediğini belirterek greve gitti.

İstanbul'da halinde emekçiler grevde: "Bir ekmeği bile bize reva görmediler!"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, enflasyon temmuz ayında aylık bazda yüzde 2,37 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'den yüzde 79,60'e yükseldi. Çekirdek enflasyon ise yüzde 57.3'ten yüzde 61.7'ye yükseldi. Bu rakam ile birlikte yıllık tüketici enflasyonu 1998'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

TÜİK hesaplamalarına göre; Yİ-ÜFE 2022 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,17, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 70,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artış gösterdi.

Ancak enflasyondaki artış emekçilerin ücretlerine yansımadı. Emekçiler yaşanan koşullara isyan etti. İstanbul'da Bayrampaşa halinde çalışan emekçiler sorunları çözülene kadar greve gitme kararı aldı.

Sol'dan Sancak Yıldız'ın aktardığına göre; uzun süredir çalışma koşullarına karşı itiraz eden İstanbul Bayrampaşa meyve ve sebze hali işçileri direniş kararı aldı.

İşçiler adına ortak talepleri açıklayan hal emekçisi yaşanan sorunları sıralarken, tek ve öncelikli amaçlarının haklarını alabilmek olduğunu söyleyerek "Bizi görmezden gelenlere yazıklar olsun!" dedi.

"BİR EKMEK 4 LİRA, ONU BİLE REVA GÖRMEDİLER!"

Hamaliye fiyatlarının, enflasyon ve günün koşullarına göre düzenlenmediğini söyleyen işçiler, Temmuz ayı itibarıyla mevcut ücretin iş bazında 1,30-1,50 TL ye sıkıştırıldığını, mevcut hal yönetiminin ise 2 TL'lik teklifi dahi geri çevirdiğini açıkladı.

İşbaşı ücretler konusunda yasadışı düşük ücret baskısıyla çalışmaya zorlama da hâlde yaşanan sorunlardan biri.

Ekmeğin 4 lira olduğu günlerde hamal ücretlendirmesinde konuşulan ücretlerin insanlık dışı olduğunu söyleyen işçilerin talebi, işbaşı hammaliye ücretinin 2,50 TL olarak güncellenmesi.

'10 bin kişilik halde bir sağlık merkezi bile yok!'
10 bin kişinin çalıştığı Bayrampaşa halinde iş kazaları azımsanmayacak kadar fazla. Yasaların işçi sağlığı açısından hükümlerinin çiğnendiği Bayrampaşa halinde işçilerin olası bir iş kazası ya da hastalık durumunda başvurabileceği tek bir sağlık kuruluşu bulunmuyor.

İşçiler haklarını alana dek mücadeleyi sürdürme kararlılığında olduklarını belirtiyorlar.

"BUNDAN SONRA NE GEREKİYORSA ONU YAPACAĞIZ"

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre ise; işçi Hakan Etemoğlu, haklarını savunmak için greve gittiklerini belirtti. Taleplerini hal müdürüne ve sendikalara aktardıklarını ifade eden Etemoğlu, bir sonuç alamadıklarını söyledi. Ethemoğlu, “Bizde bundan dolayı greve girdik” dedi.

Etemoğlu, günde 15-17 saat aralığında zor şartlar altında çalıştıklarını, her şeye zam geldiğini ve bu nedenle geçinemediklerini dile getirdi. Ekonomik krize dikkati çeken Etemoğlu, “Bizim ücretlerimiz yükseleceğine geriledi. Burada çalışan 6 bine yakın elaman var. Bizim sağlık sigortamız yok. Sağlık ocağımız yok. Birimiz buralarda bir kaza geçirsek kimse müdahale edemeyecek. Bir ambulans gelene kadar iş işten geçecek. Ondan sonra sergi sahiplerine ve hal müdürüne birçok defa taleplerimizi aktardık ama olumlu karşılamadılar. Bizde bundan sonra ne gerekiyorsa onu yapacağız” diye konuştu.

Hal işçileri, daha önce taleplerine dair verilen hiçbir sözün tutulmadığını ve taleplerinin karşılanana kadar indirme ve boşaltma işlemlerini yapmayacaklarını paylaştı. İşçiler, yaptıkları açıklama ardından hal içinde beklemeye başladı.

Etiketler
Bayrampaşa İstanbul Enflasyon Grev