Ağaç AŞ işçileri ve İBB anlaştı: İşten çıkarılan sendika görevlileri işe geri alınacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ'de işten çıkarmalar sonrası yapılan görüşmelerde işten çıkarılan sendika görevlilerin işe geri alınması talebi kabul edildi.

Ağaç AŞ işçileri ve İBB anlaştı: İşten çıkarılan sendika görevlileri işe geri alınacak

DİSK / BTOSEN, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ'de işten çıkarmalar sonrası başlayan direnişin önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, "İşten çıkarılan sendika görevlilerin işe geri alınması talebi kabul edildi. DİSK / BTOSEN üyelerine mobbing yapan, hakkında yolsuzluk iddiaları olan, Atatürk'e, DİSK'e, CHP'ye, İmamoğlu'na hakaret eden kişiler hakkında soruşturma açılma talebi de kabul edildi" açıklamasını yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Uzunca bir süredir yürüttüğümüz sendikal hak mücadelemiz Saraçhane Direnişimiz sonrasında önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Tüm bu süreç boyunca çeşitli baskılarla karşılaştık, tehdit edildik, mobbinge uğradık, sürüldük, işten atılanlarımız oldu. Ancak, hiçbir koşulda teslim olmadık, teslim alınmadık. Bu nedenle Saraçhane direnişimizde 'Ağaç AŞ İşçisi Köle Değildir” dememiz sadece basit bir slogan değildi. Direniş sürecinde ve öncesinde, gerek İBB Yöneticileri ile gerekse de İBB’nin konuyla ilgili meclis üyeleri ile çeşitli görüşmeler yaptık; ayrıca kolaylaştırıcı olarak da kimi siyasi parti yöneticileri ile sendikacı arkadaşların katkılarını aldık." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gelinen aşamada, şimdiden kimi kazanımlarımız gerçekleşti; ayrıca, bundan sonrası için de bir masa kurulmuş oldu. Yapılan görüşmeler sonucunda; haksız yere işten çıkarılmış olan sendika görevlilerimizin işe geri alınması talebimiz kabul edilmiştir. Bu kapsamda, aşağıda isimleri belirtilmiş olan kişiler yer almaktadır:

Atilla Maraşlı, Necmettin Aksoy, Veysel Binici, Emek Çelik, İsmet Erkan Yurdakul, Erdoğan Kaplan,

Haksız yere işten çıkarılmış olan engelli işçilerin işe geri alınması talebimiz kabul edilmiştir. Bu kapsamda engelli raporunu getirmeleri kaydıyla, söz konusu işçiler de işe geri alınacaktır (İsmi verilmiş olan toplam 7 işçi vardır).

"ATATÜRK'E, DİSK'E, CHP'YE İMAMOĞLU'NA HAKARET EDEN KİŞİLER HAKKINDA SORUŞTURMA TALEBİ KABUL EDİLDİ"

Sendikal baskı çerçevesinde, üyelerimize hakaretler ve küfürler eden, baskı uygulayan, mobbinge maruz bırakan, tehdit eden, sürülmesini ve işten çıkarılmasını sağlayan, ayrıca hakkında yolsuzluk iddiaları olan amirler ile DİSK’e, CHP’ye, Ekrem İmamoğlu’ na ve Mustafa Kemal Atatürk’ e hakaret ve küfürler eden kişiler ile ilgili olarak soruşturma açılması talebimiz kabul edilmiştir. Bu kapsamda, aşağıda isimleri belirtilmiş olan kişiler yer almaktadır:

Aylin Tomaçoğlu (İK Müdürü), Müslüm Turgut Özcan (Bölge Şefi), Hakkı Yükrük (Bölge Şefi), Samet Şener, Asım Yüce

-Şantiyesi değiştirilerek sürgün edilmiş olan işçilerin şantiyelerine dönmesinin sağlanması konusunda karar alınmıştır (İsmi verilmiş olan toplam 4 işçi vardır).

Muvazaalı olarak alt işverenlere verilmiş olan tırpan ve benzeri işlerin niteliğinin birlikte değerlendirilmesi kararı alınmış; ayrıca, yasaya açıkça aykırı bu uygulamanın kaldırılması durumunda, buradan elde edilecek olan tasarrufun, işçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olacağı tarafımızdan vurgulanarak belirtilmiştir.

EKSİK ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ KARARI ALINDI

Fazla çalışmalar ile hafta tatillerine ve ayrıca ulusal bayram ve genel tatil ücretlerine yönelik olarak yapılan eksik ödemelerin düzenlenmesi ve bu konuda Yasa hükümlerine riayet edilmesi kararı alınmıştır.

Sendikal faaliyetlerimizi ile ilgili olarak baskı ortamının kaldırılması ve devamında aşağıdaki konularda engel olunmaması kararı alınmıştır:

-Sendikal ayrımcılığa son verilmesi ve toplantı hakkının sağlanması, sendikamız üyeleri ile ilgili olarak bir tutanak düzenlenmesi durumunda, sürece sendika görevlilerinin veya işyeri / şantiye temsilcilerinin de dahil olması, delege ve temsilci seçimlerinin yapılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği biriminin çalışmalarının düzenlenmesi ve bu birimin daha etkili hizmet vermesinin sağlanması,

-Sendikamız DİSK/BTOSEN üyelerinin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesine yönelik olarak, sendikamız yetkilileri ile birlikte işveren yetkilileri ve ayrıca kolaylaştırıcı heyetle birlikte 10 gün içinde ilk görüşmenin gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Söz konusu görüşmenin, yapılacak hazırlıklar da göz önüne alınarak, büyük olasılıkla 23 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmesine yönelik bir mutabakat da sağlanmıştır.

-Şimdi, önümüzde daha da zor bir süreç var; ancak, herkes biliyor ki bizler üyelerimizden aldığımız güç ve enerji sayesinde bu süreçten de alnımızın akıyla çıkabileceğiz.

-Ayrıca belirtmek isteriz ki, her türlü baskıya ve basınca rağmen söz konusu uzlaşmanın sağlanması konusunda katkılarını ve emeklerini esirgemeyen başta Konfederasyonumuz Genel Başkanı Sayın Arzu Çerkezoğlu olmak üzere, bu süreçte çok önemli katkıları olan İBB Meclis üyeleri Sayın Mülayim DEMİRTAŞ ve Sayın Nuri ASLAN’ a, ayrıca yine İBB Meclis üyeleri Sayın İsmail Budak ve Sayın Ayhan Akkaya’ ya, Genel İş İstanbul 2 No.lu Şube Başkanı Sayın Adil Çiftçi’ ye özel olarak teşekkür eder; aynı katkıyı bundan sonraki süreçte de vermelerini beklediğimizi özellikle belirtmek isteriz.

Başka sendikalara üye olsalar da hak alma sürecine dahil olarak bizlerle birlikte Saraçhane Direnişinde olan, orada bizimle birlikte mücadele veren iş arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür etmek isteriz.

Direniş süresince desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz İstanbul Halkı’na, her daim yanımızda olan DİSK/Dev Yapı İş, DİSK/Limter-İş, DİSK/Enerji Sen, DİSK/Dev Turizm İş, DİSK/Sosyal İş – İstanbul Şubesi yönetici ve emektarlarına, bizzat yanımıza gelerek desteklerini esirgemeyen Sayın Milletvekilleri Züleyha GÜLÜM, Musa PİROĞLU ve Murat ÇEPNİ’ ye, ne zaman ihtiyacımız olsa özveriyle gerekli her tür desteği veren dostlarımız SYKP, ESP, TİP, SODAP, KALDIRAÇ grupları ile birlikte CHP’nin emekten yana olan kimi yöneticilerine ve meclis üyelerine, kendimizden ayrı görmediğimiz İBB Çalışanları Derneği’ne, ekoloji örgütlerine, yanımıza gelip getirdikleri çorbayı dağıtan isimlerini bilmediğimiz kardeşlerimize, ayrıca şu anda aflarına sığınarak isimlerini hatırlayamadığımız ancak her daim özverili desteklerini yanımızda hissettiğimiz tüm dostlarımıza da sevgilerimizi iletiyoruz.

Başta @yaşarustaportal emekçileri olmak üzere Saraçhane Direnişinde bizimle birlikte güneşin altında kavrulan, sağanakta ıslanan, gece ayazında üşüyen basın emekçilerine de teşekkür ederiz. Ancak, 500’ün üzerinde işçinin gece demeden gündüz demeden verdiği hak mücadelesini bir kare / bir saniye dahi gündemine almayan Halk TV’yi de habercilik yerine penguenciliği tercih eden bu tavırlarından dolayı anmadan geçemeyeceğimizi ifade etmek isteriz.

Sendikamızın bugüne kadar ki örgütlenme sürecinde gece demeden gündüz demeden koşturan, Saraçhane direnişini örgütleyen ve bu direnişin kazanılmasını sağlayan başta İstanbul Şube yöneticilerimiz olmak üzere tüm şantiye temsilcilerimizin ve Üye Koordinasyon Kurulumuzun mücadelesi üzerinde de özel olarak durmak gerekmektedir. DİSK’in onurlu tarihine yaraşır bir azim ve gözü karalıkla mücadele etmiş olan bu arkadaşlarımızın emekleri, işçi sınıfının mücadele tarihinde şimdiden yerini almıştır.

Elbetteki sürecin bu aşamaya gelmesinin asıl kahramanı ise isimleri pek bilinmese ve çoğu zaman bu emekleri pek görünmese de Ağaç A.Ş.nin direnişçi DİSK/BTOSEN üyesi işçilerinin tamamıdır. Tek birinin emeği eksik olsaydı, geldiğimiz noktaya ulaşmamız mümkün olmazdı. Her bir üyemiz varolsun, sağolsun."

Etiketler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Irak Sendika