Suriyelilerin dönüşünde kilit rol oynayacak projeye para yetmedi: İş dünyasında 'fatura bize çıkacak' endişesi

Gazeteci Zeyrek, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşlerinde kilit rol oynayacak 'briket ev' projesinde maliyet sorunu yaşandığını söyledi: "Kamuyla iş yapan büyük şirketler, belli miktarlarda briket ev yapma faturasıyla karşılaşma endişesi yaşıyor."

Suriyelilerin dönüşünde kilit rol oynayacak projeye para yetmedi: İş dünyasında 'fatura bize çıkacak' endişesi

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zamanda "Sığınmacıları kovan değil kucaklayan bir iktidarız. Kuzey Suriye'deki briket ev inşaatı bittikten sonra o bölgede huzurlu ve güvenli bir ortam sağlandıktan sonra sığınmacılar zaten kendileri gönüllü olarak oraya dönecektir" ifadesiyle bahsettiği projede maliyet sorunu yaşandığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu konuda da Türkiye'yi yalnız bıraktığını söyleyen Zeyrek, "O yüzden fatura bize düşebilir. İktidarın bir briket evin maliyetini belirleyip iş dünyasına büyüklüklerine göre 5'er, 10'ar, 50'şer, 100'er, 500'er, 1000'er briket ev yapma görevi verebileceği söyleniyor. Kamuyla iş yapan büyük şirketler, aldıkları işler karşılığında Suriye'de belli miktarlarda briket ev yapma faturasıyla karşılaşma endişesi taşıyor" dedi.

Gazeteci, ardından şunları kaydetti:

'TEK BAŞINA YETMİYOR'

"Peki diyelim ki 'Türkler son bir fedakârlık daha yaptı ve briket ev projesinin finansmanı sağlandı.' Bu yeterli mi? Maalesef briket ev yapımı barınma ihtiyacının karşılanmasında tek başına yetmiyor.

'GİDENLERİN İŞ, AŞ, TARLA BULMASI GEREKMİYOR MU?'

Yerleşim yeri diye ayrılacak yerlerin hepsinin tapusu özel mülkiyet ya da Suriye devletine ait. Yarın o yerlerin sahipleri çıkıp arazilerini isterse ne olacak? Hadi diyelim o sorunu da çözdünüz. İstihdam, üretim gibi sorunların da çözülmesi, gidenlerin iş, aş, tarla bulması gerekmiyor mu? (...)"

Zeyrek'in yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Para Suriye