Eleştirilerin odağındaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nde ücretsiz geçiş sona erdi

Geçiş ücreti ve geçiş garantisi nedeniyle eleştiri alan 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantı otoyollarında gece yarısı bir haftalık ücretsiz geçiş süre sona erdi.

Eleştirilerin odağındaki 1915 Çanakkale Köprüsü'nde ücretsiz geçiş sona erdi

GERÇEK GÜNDEM - Çanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde kamu-özel işbirliği projelerini öven Erdoğan, ilk 1 hafta boyunca geçişin ücretsiz olduğunu söyledi. Erdoğan, köpründen gişe geçiş fiyatını "Otomobil geçişleri ile ilgili fiyatı 200 TL olarak belirledik. İlk bir hafta ücretsiz olacak" sözleriyle duyurdu.

200 liralık geçiş ücreti ve günlük 45 bin araç garantisi ile eleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantı otoyollarında gece yarısı bir haftalık ücretsiz geçiş süre sona erdi.

Köprü ve otoyollardan yararlanan sürücüler; ücreti Hızlı Geçiş sistemi (HGS), kredi kartı, nakit ve banka kartı ile de ödeme yaparak geçebilecekler.

''DEVLETİN KASASINDAN BİZ ÖDEYECEĞİZ''

Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, "Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz" dedi.

MİLYARCA LİRALIK VURGUN

Köprünün açılmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ''AK Parti’nin Çanakkale Köprüsü’ndeki vurgunu'' başlığıyla milyarlarca liralık vurgunu kaynak 'CİMER' diyerek tek tek sıraladı.

Yavuzyılmaz'ın paylaşımı şöyle:

''Görevli Şirkete yapılacak garanti ödeme tutarlarının bir sözleşme oyunuyla 395.847.000 Euro artırıldığını tespit ettik. Nasıl mı? Uygulama sözleşmesindeki bir madde oyunuyla, köprünün kamuya devri için sözleşme süresi sonu olarak 28.05.2034 tarihi belirlendiği için... Köprünün fiili açılış tarihi öne çekildiği halde, kamuya devir tarihi öne çekilmiyor! Sonuç: İşletme süresi 10 yıl 8 ay 12gün’den 12 yıl 2ay 10 güne uzatılmış oluyor. Uzatılan işletme süresi: 1 yıl 5ay 28gün (543gün) Araç geçiş ücreti: 15 Euro+KDV Araç geçiş garantisi: 45 bin adet/gün Kamu zararı: 395.847.000 Euro Güncel kur’la: 6.480.015.390 TL''

Etiketler
Çanakkale Köprüsü Çanakkale