İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yeni taksi sistemini anlattı: Farklı paket sunacağız

İstanbul'da taksi projesine yönelik tartışmalar devam ederken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yeni taksi projesine ilişkin detayları Gerçek Gündem'e anlattı. Gökçe, "Daha önce karşı çıkılmış paketten bir miktar farklı müzakere edilmiş bir paket sunacağız" dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yeni taksi sistemini anlattı: Farklı paket sunacağız

İstanbul'un bir türlü çözülemeyen problemi taksiler... Kentte hizmet veren hali hazırda 17 bin 395 taksi bulunuyor. Yaklaşık 30 yıldır nüfus artmasına rağmen plaka sayısının artmaması plakaların değerini her geçen gün artırırken; kısa mesafe almayan, yolcu seçen taksiciler, her geçen gün yeni tartışmalara sebep oldu.

Bu gelişmelerle birlikte 'yeni taksi' projesine ilişkin tartışmalar devam ederken, İBB'nin 14 kez İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) taşıdığı 'taksi' projesi reddedildi.

YENİ TAKSİ PROJESİ UKOME'YE YENİDEN GELECEK

14 kez reddedilen taksi projesinin ardından UKOME, kasım ayı toplantısı yarın saat 15.00'da Yenikapı Etkinlik Alanı'nda yapılacak. Toplantının gündeminde; engelsiz taksi taşımacılığı, ihtiyaç fazlası minibüs ve taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi ile toplu ulaşım ücret tarifesi teklifleri yer alacak.

"SİSTEME TAZE KAN ENJEKTE EDECEĞİZ"

Toplantı öncesi yeni taksi projesinin detaylarını Gerçek Gündem'e anlatan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, "Bir ay önce gündeme getirdiğimiz bin 803 minibüs, 322 taksi dolmuş ve 500 tane engelsiz taksi biçiminde 2 bin 625 araçlık bir taksi filosunun hem nitelik hem de sisteme eklenmesi noktasında bir teklif getirdik. Bu teklifle sayıyı artırmakla kalmayacağız ve sisteme taze kan enjekte ederek işleyişini değiştirmeyi umut ediyoruz. Böylece sistemdeki işletme, kalite ve denetim sorununu giderecek yeni bir modeli kurup, büyütmeyi hedefliyoruz" dedi.

"FARKLI MÜZAKARE EDİLMİŞ BİR PAKET SUNACAĞIZ"

Daha önce yapılan UKOME toplantılarında yeni taksi projesine karşı çıkılmasına ilişkin de konuşan Gökçe, "Daha önce karşı çıkılmış paketten bir miktar farklı müzakere edilmiş bir paket sunacağız. Ben çok karşı çıkılacağını zannetmiyorum. Çünkü engelli yurttaşlarımızı önceleyen, onları evinden alan bir sisteme karşı çıkılacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Bu kamusal bir hizmettir. Bunu ticari yapılar yaparsa onun işletmesi problemli olabilir" ifadelerini kullandı.

YENİ TAKSİ PROJESİNİN DETAYLARINI AÇIKLADI

Yeni taksi projesine ilişkin detayları da açıklayan Gökçe, "Engelsiz, dezavantajlı vatandaşlarımızın, hamileler ve çocuklu annelerimizin, yaşlılarımızın hastaneye gitmek için taksiye ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Bütün bunlar için bir kamusal taşımacılık yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"PLAKALARI SAT' DEDİLER, 'HAYIR' DEDİK"

Öte yandan geçen günlerde katıldığı canlı yayında İstanbul'daki taksi sorununa dikkat çeken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Taksi sorununda bir plaka meselesi var. Taksi değil; plaka. Plakanın değeri, sahipleri, hisseleri; hatta plaka baronları. Mekan ismi vermeyelim. Milyarlarca lira, bir borsa. Gelir gelmez bu işe damga vurmak istedik. 30 senedir plaka sayısı artmamış ama nüfus 3 kat artmış. Bu şehirde net olarak şu teklif edildi; 5 bin taksi çıkartma, bunları sat, biz satın alalım, sistem yürüsün. Buna hayır dedik. 14 kez bizim teklifimiz reddedildi. Kim reddetti? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki UKOME'deki sandayle sayısı değiştikten sonra. İBB yetkililerin çoğunluğu vardı. Müzakere masası vardı. Burayı yöneten İBB'nin yetki alanı olan masaya 5 yeni üye atayarak, alakasız bakanlıklardan. Aile Bakanlığı'nın bile üyesi olduğu masa inşa ederek, çoğunluk sayısını elimizden alarak. Sonra anladık ki, ben de şahit oldum, sayın Cumhurbaşkanı, sayın bakanlar bizim UKOME'yi öyle bir takip ediyorlar ki, bu nasıl bir aşk? Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim, Çevre Şehircilik, Aile Bakanlığı'nın sandalyeleri var. Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Karayolları, Devlet Demir Yolları temsilcileri. Benim İstanbul'da taksiye binemeyen anne, baba, genç kızlar, çocuklar, siz o taksiye binemediğiniz zaman aklınıza Süleyman Soylu, Murat Kurum, Adil Karaismalioğlu'nu getirin. Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir katılımcı var, o elini kaldıracak diğerleri de kaldırıyor kafaları önde eller havada."

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
İstanbul