CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan cezaevinde tutulan TİP milletvekili Can Atalay'a ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri'de tutuklu bulunan TİP Hatay milletvekili Can Atalay'ı ziyaret etti.

>

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’de hukuksuzca tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay’ı ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, 14.20’de Silivri’ye geldi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Can Atalay'ı cezaevinde ziyaret etmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

"CUMHURİYETİ VE DEMOKRASİYİ SAVUNMAK KONUSUNDA KARARLI"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hatay milletvekili sayın Can Atalay’ın hapishanede ziyaret ettik. Kendisini dinledim arkadaşlarımla beraber. 4 konuyu gündeme getirdi. Öncelikle ‘Çok heyecanlıyım’ dedi.

‘Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay bölgesine gitmek, depremzedeleri ziyaret etmek. Bunu çok arzuluyorum ve istiyorum’ diye düşüncesini ifade etti.

Davanın çok haksız bir dava olduğunu ve içeride boşu boşuna tutulduklarını ifade etti. Gördüğüm kadarıyla bütün dava dosyasını neredeyse ezberlemiş durumda. Bütün haksızlıkları biliyor, yapılan haksızlıkları tek tek anlattı bize. Gerçekten inanılır gibi değil. Ve her halükarda Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunmak konusunda kararlılıklarını ifade ettiler. Biz de Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunacağımızı buraya gelişimizin temel nedeninin de milletin iradesine ve demokrasiye sahip çıkmak olduğunu kendisine aktardım.

'CAN ATALAY HÜKÜMLÜ DEĞİL'

Çünkü sayın Atalay, milletvekili, bir sefer, kendisi şu an hükümlü değil, tutuklu. Yani herhangi bir hakkında mahkeme kararı söz konusu değil. Tutuklu olduğu zaman dilekçesini veriyor.
ilgili savcılıktan bir sabıka kaydı alıyor. Hiçbir sabıkasının olmadığı yönünde Cumhuriyet Savcılığından aldığı yazıyı YSK’ye götürüyor. YSK’de 11 yargıç sayın Can Atalay’ı seçime katılmaya hakkının olduğunu onaylıyorlar ve sayın Atalay da Hatay’dan milletvekili olarak adaylığını koyuyor ve seçiliyor.
Şimdi TBMM’ye gelerek yemin etmesi gerekiyor. Kendisi orada olmadığı için yemin edemiyor.

Can Atalay hapiste, TBMM’de görevli olan Can Atalay’ı İnsan Haklarından Sorumlu Komisyon’a seçiyorlar. Ama Can Atalay hapiste.

Hiç kimse milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz.

Bu görev en çok kime yakışırdı? Bunu duyurma görevi en çok CHP’ye yakışırdı.
Buradan TBMM Başkanına da çağrı yapmak isterim. Benim sayın başkandan beklediğim şudur. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği benzer kararını alacak, Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak.

"YETER YA YETER ARTIK BU MİLLETİN BİRAZ DA YÜZÜ GÜLSÜN"

Şu hapishanede gazeteciler de yatıyor. Olmaz arkadaşlar. İnsanlar düşüncelerinden ötürü hapse atılamaz, 21. yüzyıldayız, Orta Çağ'da değiliz, insanları düşünceleri yüzünden hapse atamazsınız. Avukatlar, milletvekili, gazeteciler, hukukçular içeride! Yeter ya, yeter artık! Bu milletin biraz da yüzü gülsün. Bu millet 'ülkeye demokrasi geliyor' diye neşelensin ya.

Kimsenin karamsarlığa kapılmaya hakkı hukuku yoktur. Atalarımız Cumhuriyet'i kurduysa, Cumhuriyet'i kökleştirmek, demokrasiyi büyütmek için bu mücadeleye katkı vermek durumundayız. Katkıyı da en çok medyadan bekliyoruz."

SEÇİMLERİN ÜZERİNDEN AYLAR GEÇMESİNE RAĞMEN SERBEST BIRAKILMADI

Gezi Eylemleri Davası’nda ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Atalay, Nisan 2022’den Silivri Cezaevi’nde bulunuyor.

Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan milletvekili seçildi.

Avukatları, Atalay’ın mazbatasını Hatay Adliyesi’nden aldıktan sonra tahliyesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Can Atalay Türkiye İşçi Partisi - TİP CHP Silivri