Can Atalay'ın avukatları vekilliğin düşürülmesini AYM'ye taşıyacak: 'Bir ihlal kararı daha çıkacağını umuyoruz'

Vekilliği düşürülen TİP milletvekili Can Atalay'ın avukatları bir kez daha AYM'ye itiraz edecek.

><

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay’ın hakkındaki Yargıtay kararı AKP’li Bekir Bozdağ tarafından Meclis Genel Kurulu’nda okutuldu. Böylece Atalay’ın vekilliği düşmüş oldu.

Atalay’ın avukatlarının milletvekilliğinin düşürülmesi kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağı bildirildi.

AYM’ye yapılacak başvurunun TBMM Genel Kurulu’nda Atalay hakkındaki Yargıtay kararının okunması ile milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde olduğu” gerekçesi ile yapılacağı vurgulandı.

'AYM'NİN BİR İHLAL KARARI DAHA VERECEĞİNİ UMUYORUZ'

Atalay'ın avukatı Deniz Özen, dün Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada, kararın Meclis'te okunmasının Atalay açısından hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine dikkat çekmişti.

Özen, açıklamasında "Bu kararın Meclis’te okunmasına karşı da Anayasa Mahkemesine başvuru yolu açık. Yeniden bir başvuru yapacağız. Ve sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin bir ihlal kararı daha vereceğini umuyoruz" demişti.

CAN ATALAY KİMDİR?

Avukat Can Atalay, genel anlamda 'kimsesizlerin avukatı' olarak biliniyor. Öğrenciliği ve meslek yaşamının ilk yıllarından bu yana sosyalist kimliğiyle öne çıktı. Emek mücadelesine hukukçu kimliğiyle destek verdi, Emek Sineması'nın yıkılmaması için yürütülen kampanyanın örgütleyicilerindendi.

Somada hayatını kaybeden madencilerin, Hendek’teki patlamada yaşamını yitirenlerin, Çorlu'daki tren kazasında vefat edenlerin, tarikat yurdunda yanan çocukların yakınlarının yanında hep o vardı.

Mimarlar Odası'nın avukatlığını da üstlenen Atalay, Gezi Parkı'na alışveriş merkezi (AVM) yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması'nın savunmasında da vardı.

Atalay, Gezi eylemlerinde de öne çıkan isimlerden biri oldu ve hukuk tarihine bir skandal olarak adını yazıdan davada, 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yargılama sürecinde direnişi savundu, ısrarla esas suçun Gezi'de şiddet uygulayan güvenlik güçleri ve onlara emirleri veren yöneticiler tarafından işlendiğini söyledi.

Başta bugüne dek destek olduğu mağdurlar olmak üzere kamuoyunda Atalay için 'adalet' sesleri yükselirken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan Hatay'dan milletvekili adayı olarak gösterildi ve kazandı. Ancak Meclis'e hiç gitmedi.

Atalay'ın maruz kaldığı süreç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki kere hak ihlali kararı vermesi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce benzeri görülmemiş bir biçimde dosyayı Yargıtay 3. Dairesi'ne göndermesiyle hukuk krizine döndü. Daire, AYM kararının tanımadı.

Ve 30 Ocak 2024'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da hakkında kesinleşmiş hapis cezasının okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Can Atalay Türkiye İşçi Partisi - TİP Bekir Bozdağ AKP Meclis