‘Barınamayanlar’ yargılandı: 'Yurtlarda, sokaklarda ve üniversitelerde her yoldan mücadeleye devam edeceğiz'

'Barınamıyoruz Hareketi' üyelerine "yasadışı toplantı ve gösteri" yapma suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 15’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava, 22 Mart’a ertelendi.

‘Barınamayanlar’ yargılandı: 'Yurtlarda, sokaklarda ve üniversitelerde her yoldan mücadeleye devam edeceğiz'

Yurt kapasitelerinin yetersizliği ve yüksek ev kiraları nedeniyle barınamadıklarınıb duyurmak için eylem yapmak üzere geçen yıl farklı şehirlerden Ankara'ya gelirken gözaltına alınan 100 öğrenciden 49'u hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüş, hakaret” iddiasıyla açılan davanın duruşması, bugün Ankara 15’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Öğrencilerden şikâyetçi olan polisler duruşmaya katılmadı.

46 öğrenci ile üç gazetecinin yargılandığı dava, kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başladı. Duruşmada, silahlı polislerin hâkimin talebi dışında duruşma salonunda bulunmasına tepki gösteren avukatlar, silahlı personelin duruşma salonundan çıkarılmasını talep etti. Adliye güvenliği için polislerin salonda olduklarını söyleyen hâkim, "Adliye güvenliği için buradalar. Talebe gerek yok" dedi.

Üniversite öğrencilerinin sorunlarını dile getirmek için oluşturulan “Barınamıyoruz Hareketi” birçok eyleme imza atmıştı. Sokaklarda ve parklarda yatarak barınamadıklarını kamuoyuna anlatmaya çalışan gençler, yurtların yetersizliği ve ev kiralarındaki fahiş artışı protesto etmek için geçen yıl 12 Aralık’ta eylem yapmak istemiş ama gözaltına alınmışlardı. İstanbul’dan hareket eden 46 üniversite öğrencisi ve basın açıklamasını takip etmek üzere öğrencilerle gelen üç basın emekçisine 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan açılan dava 22 Mart’a ertelendi.

“BUGÜN ANKARA’YA GEÇEN YIL ULUS MEYDANI’NDA ANLATAMADIKLARIMIZI ANLATMAYA GİTTİK”

Gerçek Gündem’e konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi ve davanın sanıklarından Ezgi Ertürk, bugün görülen davanın barınma hakkını savunan öğrencilerin fiili ve meşru mücadelesini de yargıladığını söyledi. Ertürk, “Biz bugün geçen yıl Ulus Meydanı’nda anlatamadıklarımızı anlatmaya gittik, dolayısıyla bugünü fırsat bildik. Bugün mahkemede öğrencilerin neler yaşadığını, Türkiye’deki barınma sorununu, KYK yurtlarını, üniversiteleri, sokakları, kentsel dönüşüm bahanesi ile evlerinden atılanları, yoksul milyonların yaşamaya mahkûm edildiği koşulları anlattık. Bugün düz bir 2911 savunması yapmadık, bu ülkenin yoksul üniversite gençleri rezil bir geleceğe mahkûm olmasın diye nasıl çabaladığımızı söyleme fırsatı bulduk” dedi

“YÜZLERCE POLİS ÖNÜMÜZÜ KESEREK BİZİ ANKARA’YA ALMADI”

12 Aralık’ta gençlerin, ‘ülkenin başkentine girmesin ve barınamıyoruz’ demelerini engellemek için Ankara’ya alınmadıklarını anlatan Ertürk, 12 Aralık’ta başına gelenleri şöyle anlattı:

“Geçen yıl 12 Aralık’ta, mecliste eğitim ve gençlik bütçelerinin tartışılacağı gün gençlerin başta barınma sorunu olmak üzere gerçeğini ve gençlerin geleceksizliğini anlatmaya, Ankara’ya gelip Ulus Meydanı’nda bir miting yapmak istedik. İzmir’den, İstanbul’dan ve Ankara’daki diğer üniversite öğrencileriyle buluşmak üzere çıktığımız yolda Ankara’ya yaklaşık 20 kilometre kala yolumuz iki ayrı noktadan kesildi.”

‘Barınamayanlar’ yargılandı: 'Yurtlarda, sokaklarda ve üniversitelerde her yoldan mücadeleye devam edeceğiz' - Resim : 1

“DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDIK”

Ankara’ya talep ve isteklerini söylemeye gittiklerini söyleyen üniversite öğrencisi, darp edilerek gözaltına alındıklarını ve 16 saat boyunca gözaltında kaldıklarını söyledi:

“Otobanın iki ayrı noktasında ve Ankara’nın merkezinde, toplam 4 ayrı noktada yaklaşık 100 üniversite öğrencisi, daha önce defalarca eylem ve miting yapılan ve polis saldırmadığı sürece tek bir kişinin dahi kılına zarar gelmeyen Ulus Meydanı’nda miting yapmak istediğimiz için darp edilerek gözaltına alındık. 16 saat boyunca gözaltında kaldık.”

“EN TEMEL HAKKIMIZI YARGILAMA KONUSU YAPILDI”

Ertürk, o gün en temel hakları olan toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarının engellendiğini belirterek, “İstenilmeyen bütün eylemlerde, hareketlerde, kendilerine karşı çıkan bütün seslerde olduğu gibi devletin garantörü olması gereken, en temel anayasal, demokratik haklardan biri olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımızı kullandırmamakla kalmadılar, bu hakkın kanun numarasına muhalefetten bizi yargılıyorlar” diye konuştu.

Ertürk, KYK yurtlarında ve sokaklarda güçlerinin yetebileceği her yoldan mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek, öğrencilerin bağımsız, fiili ve meşru mücadelesinin bir parçası olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Etiketler
Ankara Mahkeme Üniversite