Kanarya halkından polise tepki: Oturmayacağız evde!

5 yaşındaki çocuğun cinsel saldırıya maruz kaldığı Kanarya'da halk günlerdir ayakta. Halk hep polis müdahalesine hem de yaşananlar tepkili.

Kanarya halkından polise tepki: Oturmayacağız evde!

İstanbul’daki Kanarya Mahallesi, 5 yaşındaki bir kız çocuğunun istismara uğraması nedeniyle ayakta. Fail gözaltına alındı. Yurttaşlar polis saldırısına da yaşananlara da oldukça tepkili.

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinin Kanarya mahallesinde cinsel istismara uğradığı bildirilen 5 yaşındaki kız çocuğu hastaneden taburcu edilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, failin yakalandığını açıkladı. Önce, olayın faili olduğu aktarılan 18 yaşındaki yabancı uyruklu M.V. gözaltına alındı. Ardından da gözaltı sayısı 9’a yükseldi. Gözaltına alınanlardan 7’sinin yabancı uyruklu olduğu bildirildi. Altısı Pakistan uyruklu 8 şüpheliden gerekli kan ve doku örnekleri alındı. Olayla ilgisi olmadığı tespit edilen Türkiyeli 2 şüpheli, işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Yurda kaçak yollarla geldiği tespit edilen 6 Pakistanlı ise sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Öte yandan cinsel istismara uğrayan çocuğa, ailesi ve pedagog eşliğinde şüpheli M.V.’nin teşhis ettirildiği öğrenildi. Pakistan uyruklu M.V. de tercüman eşliğinde alınan sorgusunda suçunu itiraf etti. Mahalleli, düzenledikleri yürüyüşler ile failin yakalanmasını talep ediyordu.

HALK GÜNLERDİR NÖBETTE

Birgün gazetesinden Meral Danyıldız, Kanarya Mahallesi halkıyla görüştü. Danyıldız mahalledeki gözlemlerini kaleme aldı. Danyıldız şunları yazdı;

İlk gözüme çarpan, yurttaşın oldukça tepkili oluşu… Özellikle de kadınlar… Günlerce uyumadan nöbet tutuyorlar kapılarının önlerinde. Öğrenciler okula gitmeyerek, yürüyüşe geliyor. Tüm mahalle adeta ayakta. Öyle ki sokaklarda bir süre dolaştıktan sonra, evlerden gelen beddua seslerini duymak mümkün. Halk, sonuna kadar yürüyüşlere devam edeceğini söylüyor. Aynı zamanda polislerin biber gazı savunmasına oldukça tepkililer. Mahalleli, Meral Akşener’i görünce, “Neden başka siyasi parti liderleri gelmedi? Siz ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan başka” diye sordu.

Emine Seçen ile de konuşuyorum. Seçen, “Pazartesiden beri psikolojim alt üst oldu. Ne bir şey yiyebiliyoruz ne de içebiliyoruz” diyor ve ekliyor: “Bugün o çocuğun başına gelenler, yarın benim çocuğumun başına gelebilir. Ayaktayız biz, çoluk çocuk bağırıp, çağırıyoruz. Bu sokağın başından gece yürüyün, insan korkuyor. Ne kamera var ne de ışık…Biz eylemlere devam edeceğiz, oturmayacağız evde.

ÇOCUĞUN BACAĞINA PLASTİK MERMİ!

Seçen, polis saldırısına ilişkin de çarpıcı aktarımlarda bulunuyor: “Evimize sığamıyoruz, yani duramıyoruz evde. Gece 4’e kadar ayaktaydım. Çocuğun bacağına polislerce atılan plastik mermi gelmiş, ayağı mosmor… Uyuşturucu satılmasın, hırsızlık yapılmasın, bunlara müdahale edilsin. Niye bize müdahale ediliyor? Her gün çocukların başına bu geliyor diye yürüdük biz. Polis, ‘siz kadınsınız gidin evde oturun’ dedi.”

8 BİN İNSAN KEYFİNDEN Mİ YÜRÜDÜ?

Bölge esnafından Yıldırım Acar’a göre, ülke genelinde istismarın artmasının nedeni cezasızlık. Acar, “5 yaşındaki savunmasız çocuğun ve ailesinin hayatı karardı” diyor ve soruyor: “7-8 bin insan keyfinden mi yürüdü?”

Acar, şunu dile getirerek sonlandırıyor konuşmasını: “İnsanlar keyfinden çıkmadı sokağa, iş çıkışı kardeşimiz için sokağa döküldüler ve adalet istediler.”

Esnaftan Abdulkerim Abak ile de görüşüyorum. Abak, polisin gazlı saldırısına tepki gösteriyor ve “Bunu doğru bulmuyorum” ifadesini kullanıyor: “Günlerdir millet yürüyor, kitle zamanla da genişledi. Tabii ki bu olay insanlığa sığmayan bir olay. Polisin müdahalesi gereksizdi. Çocuklarımız var, biz de onlar da çok etkilendi. Dışarı çıkmak istemiyorlar.”

Son olarak bölgede oturanlardan Emine Ekici ile görüşüyorum. Ekici, eyleme katılanlardan… “Böyle şeyleri istemiyoruz” diye başlıyor konuşmasına. Devamında da şöyle diyor: “Çocukların özgürlüğünü elinden alıyorlar. Sokağa çıkartamıyoruz artık. Artık dünyaya çocuk getirmek istemeyen insanlar var. Gerçekten böyle şeyler olmamalı.”

BU ZİHNİYETLE BARIŞMAYACAĞIZ

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman, Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara uğramasına sert tepki gösterdi: İktidarın kullandığı şiddet dili, evlilik yaşının küçültülmesi ve sürekli ısıtılarak toplumda tartıştırılan cinsel istismar af yasa tasarısı âdeta tecavüzcüleri cesaretlendirdi. Mahkemelerin iyi hal indirimi, haksız tahrik indirimi uygulaması kadın katillerine, istismarcılara adeta yol göstermektedir. Sizin karanlık zihniyetinizle barışmayacağız! Biz kadınlar bir kadın daha eksilmemek, çocuklarımızın barış içinde laik bilimsel eğitim alarak mutlu ve güvende yaşayabileceği bir ülke yaratmak için her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Etiketler
Küçükçekmece 5 yaşındaki çocuğa istismar Lise Polis Saldırı