Fındığın başkenti başkanını arıyor: Ticaret Borsası seçimlerinde Çakmak Kahraman’a karşı

Türkiye'de fındık üretiminin kalbi olan Ordu'da, Ticaret Borsası seçime gidiyor. Adaylardan Osman Çakmak, "Küresel firmaların oyun sahası haline geliyor bütün fındık piyasası. Bu bir esarettir. Esarete karşı olduğum için adayım" dedi.

Fındığın başkenti başkanını arıyor: Ticaret Borsası seçimlerinde Çakmak Kahraman’a karşı

GERÇEK GÜNDEM -

Yalnız Türkiye’nin değil dünyanın en büyük fındık üretici kenti Ordu’da yarın ticaret borsaseçimleri yapılacak. Seçimlerde Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman ile Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Osman Çakmak yarışacak.

Sekiz yıldır Ticaret Borsasını yöneten Ziver Kahraman’ın karşısına iki yıl önce yapılan seçimlerde aday çıkmamıştı. Yarın yapılacak seçimlerde 301 delege oy kullanacak. Bu oylardan 151’ini alan aday Ordu Ticaret Borsası’nın yeni başkanı olacak.

“TÜRK FINDIĞI YABANCILARIN ELİNDE OYUNCAK EDİLİRKEN MAALESEF ODALAR, BORSALAR SESSİZ KALIYOR”

Bu seçimlerde ilk kez aday olan Osman Çakmak, Gerçek Gündem’e konuştu. Çakmak, şu ifadeleri kullandı:

“Fındık sektöründe ciddi bir problem var. Nedir bu? Elbette tekelleşme. Fındık borsaları devreden çıkarılıyor. 3-4 çeşitli piyasada fiyat belirlenince borsaların hiçbir özelliği kalmıyor. Türk fındığı yabancıların elinde oyuncak edilirken maalesef odalar, borsalar sessiz kalıyor. Küresel firmaların oyun sahası haline geliyor bütün fındık piyasası. Bu bir esarettir. Türk fındığını esaret altına alınmasına karşı çıkmak için aday oluyorum.

Borsalar, fındık tekellerinin tedarikçilerinin kontrolünde olursa o zaman devletin görüşü de bu çerçevede olacak. Bu da fındık için fındık üretici için büyük bir risk. Fındıkta bilgi kirliliği de var. Bunun da önüne geçmek, üreticinin, kırıcının hepsinin hakkını savunmak için bu göreve adayım. Hiçbir çıkar çevresinin adayı da değilim. Don Kişot gibi Türk fındığını savunmak için bu yarışta varım.”

Türkiye’de 7,3 milyon dekar alanda fındık dikili. Bu alanın yüzde 30’undan fazlası Ordu ilinde bulunuyor. Yaklaşık 2,3 milyon dekar fındık alanına sahip olan Ordu, Türkiye’de üretilen 665 bin ton fındığın 195 bin tonunu tek başına üretti.

Etiketler
Ordu Borsa Seçim Türkiye