Cezaevlerinin doluluğunda dünya ikincisiyiz: "Kılıçdaroğlu, gelecek af teklifini değerlendireceklerini söyledi"

Af tartışmalarını gündeme getiren isimlerden Mehmet Ali Kulat, affın her aileden birkaç kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Kulat, "Kılıçdaroğlu'yla görüştüm. Kendisi de gelecek böyle bir teklifi değerlendireceklerini bana söz arasında ifade etti." dedi.

Cezaevlerinin doluluğunda dünya ikincisiyiz: "Kılıçdaroğlu, gelecek af teklifini değerlendireceklerini söyledi"

Türkiye’de son günlerde, af tartışması yeniden başladı. MHP’nin yeni bir af tasarısı hazırladığı iddialarına, siyasi partilerin temsilcileri yanıt verdi.

CEZAEVLERİ DOLMUŞ DURUMDA: DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre; Türkiye cezaevi yoğunluğunda dünyada ikinci sırada.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü sitesinde yer alan verilere göre Türkiye'de 8'i çocuk kapalı infaz kurumu olmak üzere 384 cezaevi bulunuyor.

Bu cezaevlerinin kapasitesi, 271 bin 823. Halihazırda cezaevlerinde 314 bin 502 tutuklu ve hükümlü var.

Yani mevcut kapasite 42 bin 672 kişiyle aşılmış durumda. Ancak pandemi nedeniyle de cezasını evlerinde izinli olarak geçiren 81 bin 815 kişi bulunuyor. Bu nedenle cezaevlerindeki doluluk oranı biraz azaltılış vaziyette. Bu kişiler de cezaevinde kalmaya devam etseydi Türkiye, cezaevinde doluluk oranında dünyada birinci sırada olacaktı.

Son olarak 15 Nisan 2020'de ceza infaz yasasında değişiklik yapılmış ve ilk etapta 40 bin daha sonra toplamda 110 bin kişi tahliye edilmişti.

Ancak bu bile cezaevlerindeki yoğunluğu bitiremedi. Günümüze dönersek af yine gündemde.

KULAT: TEK BAŞINA AF, SEÇİMİ KAZANDIRMAZ AMA OY KAZANDIRIR

Bir affın çıkması gerektiğini en sıklıkla dillendiren isimlerin başında MAK Araştırma Şirketi Sahibi Mehmet Ali Kulat geliyor.

Kulat, 9 Ağustos 2022 Salı günü yaptığı açıklamada olası bir 'genel af' vaadinin iktidara ihtiyaç duyduğu toplumsal desteği sağlayabileceğini, muhalefet için de 'seçimi kazandıracak bir adım' olabileceğini iddia etmişti.

Kulat, "Tek başına genel af ​​Türkiye'de seçimin sonucunu belirlemez. Ancak affa öncelik eden partiye bir iki puan kazandırabilir. 24 Haziran seçimlerinden önce MHP'nin yine bir af çalışması gündemdeydi. O seçimde MHP'nin aldığı iki puanın bu çalışmadan kaynaklandığı kanaatindeyim" iddiasında bulundu.

"AF, HER AİLEDE BİRKAÇ KİŞİYİ İLGİLENDİREN BİR KONU HALİNE GELDİ"

Toplumda bir af çıkması noktasında büyük bir beklenti olduğunu iddia eden Kulat, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Asıl önemli olan 7,5 milyon ceza dosyası var. Türkiye'de 18 yaşın üstündeki 57 milyon 500 bin. Yani yetişkin nüfusun neredeyse yüzde 90'ını ya bir davanın sanığı ya tanığı ya müştekisi. Milyonlarca insan almış olduğu cezalardan dolayı sabıkalı durumda. Bir işe girse sabıkası engel oluyor. Yani af artık her ailede birkaç kişiyi ilgilendiren bir konu haline geldi.”

"AF İÇİN İYİ BİR BAHANE VAR: 2023 CUMHURİYET'İN 100. YILI"

Kulat, bunun yanında işin bir de mağdurlar boyutu olduğunu anımsatarak, siyasetin bu noktada çok dengeli bir politika izlemesi gerektiğini belirterek, "Af için iyi bir bahane var: Muhalefet, 2023 Cumhuriyet'in 100. yılını bahane ederek bir çıkış yapabilir" dedi.

"ADALET TARTISI BOZULMUŞ YANLIŞ TARTIYOR"

Türkiye'de af ihtiyacının cezaevlerinin dolu olmasından ziyade mevcut davaların üçte ikisinin bir üst mahkemede bozulmasından kaynaklandığını söyleyen Kulat, "Çünkü adalet tartısı bozulmuş, yanlış tartıyor. Dolayısıyla yeni bir temiz sayfa açmak adına bir af çalışması çok faydalı olacaktır" yorumunu yaptı.

"CHP, İYİ PARTİ, MHP VE AK PARTİ AFLA İLGİLİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR"

CHP ve İYİ Parti'nin af konusunda bazı çalışmaları olduğunu duyduğunu, ayrıca Cumhur İttifakı'nda MHP'nin ve AKP'nin de af ilgili bir dizi faaliyet yürüttüğünü öne süren Kulat, şunları söyledi:

"Bu çalışmalarda mağdur kesim ile suçlu kesim arasındaki o dar çizgi mutlaka gözetilmeli. Yoksa affı çıkardığınız zaman muhtemelen bir gün sonra tecavüzcüleri çıkarıyorlar başlıklı haberlerle karşı karşıya kalırsınız."

"KILIÇDAROĞLU, MHP'DEN GELECEK TEKLİFİ DEĞERLENDİRECEKLERİNİ SÖYLEDİ"

MHP'nin yaptığı çalışmaya muhalefetin de destek vereceğini ileri süre Mehmet Ali Kulat, "Geçen hafta Sayın Kılıçdaroğlu'yla görüştüm. Kendisi de gelecek böyle bir teklifi değerlendireceklerini bana söz arasında ifade etti. Ertesi gün de Muharrem Erkek bir açıklama yaparak gelecek teklife bakıp değerlendireceklerini söyledi" şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Etiketler
Mehmet Ali Kulat