Gezi davası: 'Katil'den şikâyetçi yaratmak!

Gezi davasında mahkeme, Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, Yapıcı ve Atalay'ın da aralarında olduğu diğer sanıklara 18 yıl hapis cezası verdi ve tutukladı. Davanın müştekileri arasında Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne neden olan polis de bulunuyor.

Gezi davası: 'Katil'den şikâyetçi yaratmak!

GERÇEK GÜNDEM - Gezi Direnişi'ne ilişkin beraat kararlarının bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlanan Gezi Davası'nda dün karar çıktı. Mahkeme heyetinde AKP’den aday adayı olan bir kişi de vardı.

Davada iş insanı Osman Kavala, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Davada diğer sanıklardan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'nin de 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklanmalarına karar verildi.

Mahkemeden çıkan karar tepki çekti. Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Yapıcı, Mater, Altınay, Özerden, Atalay, Kahraman ve Ekmekçi’nin de 18’er yıl hapis cezası alıp tutuklanması, diğer Gezi davalarını hatırlattı.

ALİ İSMAİL KORKMAZ’I ÖLDÜREN POLİS GEZİ DAVASINDA MAĞDUR

Gezi eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz'ı döverek ölümüne neden olduğu için 13 yıl hapis cezası alan eski polis Mevlüt Saldoğan, Gezi davasında, "İşimi ve eşimi kaybettim. Mağdurum" diye ifade verdi.

Gezi davasının iddianamesinde Saldoğan, müştekiler listesinin 440. sırasında bulunuyor.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesinde ceza alan Saldoğan’a verilen hapis cezası, Gezi davasında dün çıkan hapis cezalarından çok az… Üstelik Saldoğan, iddianamede mağdur olarak gözüküyor.

BERKİN ELVAN DAVASINDA CEZA ALAN POLİS SERBEST

Gezi'de öldürülenlerle ilgili diğer hukuki süreçler de skandallarla doluydu. Ölüme neden olmaktan yargılanan kişilere komik cezalar verildi.

16 Haziran 2013'te kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin davada karar 18 Haziran 2021’de çıktı. Sanık polis F.D. "Olası kastla öldürmek" suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Oy birliğiyle alınan kararda sanık polis hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına da karar verildi.

Dün, mahkemenin verdiği kararda en düşük hapis cezası 18 yıldı ve sanıkların hepsi tutuklanmıştı…

SARISÜLÜK’Ü VURAN POLİSE 15 BİN 200 TL CEZA

Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay’da düzenlenen eylem sırasında polis Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Sarısülük, doğum günü olan 14 Haziran’da yaşamını yitirdi.

Şahbaz, 24 Haziran 2013’te adliyeye polis ordusu eşliğinde getirilerek ifade verdi ve sonunda meşru müdafaa gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada Şahbaz, duruşmaya peruk, takma bıyık ve gözlük takarak “gizli” sanık gibi geldi. 7 Temmuz 2014’te tutuklanan Şahbaz, 3 Eylül 2015’te tahliye edildi. Mahkeme, dava sonunda Şahbaz’a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Ancak Yargıtay kararı usulü eksiklikler gerekçesiyle bozdu. 6. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatildeyken nöbetçi heyet tarafından dosya güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a gönderildi. Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı hiçbir duruşmaya getirtmedi. Bu duruşma sonunda Şahbaz’a “taksirle ölüme neden olmak suçundan 10 bin 100 TL adli para cezası verildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezayı az bularak kararı bozdu. Aynı mahkeme, cezayı 15 bin 200 TL’ye çıkardı. Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, cezanın az olduğu gerekçesiyle karara bir kez daha itiraz etti. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararın hukuka uygun olduğu gerekçesiyle cezayı onadı.

Etiketler
Gezi davası Hapis cezası Mahkeme