İstanbul'daki 8 Mart yasağına Uluslararası Af Örgütü'nden sert tepki: Hak ihlallerini tespit etmek için alanda olacaklar

Uluslararası Af Örgütü, İstanbul Valiliği'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yapılacak eylemi yasaklanmasına sert tepki gösterdi.

İstanbul'daki 8 Mart yasağına Uluslararası Af Örgütü'nden sert tepki: Hak ihlallerini tespit etmek için alanda olacaklar

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İstanbul İstiklal Caddesi'nde düzenlenecek Gece Yürüyüşü, dün İstanbul Valiliği'nin kararı ile yasaklandı.

Yasak kararına siyasetçiler ve kadın örgütlerinden tepkiler yükselirken; kadınlar yasağa rağmen Taksim'de toplanmaya başladı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN SERT TEPKİ

Uluslararası Af Örgütü de yaptığı bir açıklama ile söz konusu karara sert tepki gösterdi.

''BARIŞÇIL PROTESTO HAKKI GÜVENCEYE ALINSIN''

Örgüt açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde haklarını talep etmek için sokaklarda olmak isteyenlerin barışçıl protesto hakkının güvence altına alınması çağrısı yaptı.

Af Örgütü, konulan yasağın, uluslararası hukuk ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından korunan ifade ve toplanma özgürlüğü haklarının belirsiz nedenlerle, orantısız, hukuka aykırı ve keyfi olarak engellendiğine dikkat çekti.

''TEHDİRLER YASAKLANAMANIN GEREKÇESİ OLAMAZ''

UAÖ Türkiye Direktörü Ece Ünver ise “Valilik tarafından yapılan açıklamayla ifade ve toplanma özgürlüğü hakları kapsamında koruma altında olan faaliyetler meşru bir neden belirtme ihtiyacı duyulmadan yasaklandı. Barışçıl toplanma özgürlüğü izne tabi değildir. Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası insan hakları sözleşmesi, barışçıl toplanma özgürlüğü hakkının ancak meşru bir amaçla, hukuka uygun ve zaruri nedenlerle orantılı olarak kısıtlanabileceği konusunda açıktır. Farazi risk ve tehditler herhangi bir yasaklamanın gerekçesi olamaz” açıklamasında bulundu.

ALANDA OLACAKLAR

Uluslararası Af Örgütü gözlemcileri, barışçıl protesto hakkının korunduğundan emin olmak ve yaşanan ihlalleri tespit etmek amacıyla 8 Mart İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nü gözlemlemek üzere alanda olacak.

Etiketler
İstanbul 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İstanbul Valiliği