Bakan Koca 'ilk' diyerek duyurdu; Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı: 'Aşılamada böyle bir düşünce olmaz'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'dünyada ilk' açıklaması ile duyurduğu "2 doz BioNTech aşısı üzerine 1 doz Turkovac aşısı" çalışmasını Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Bakan Koca 'ilk' diyerek duyurdu; Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı: 'Aşılamada böyle bir düşünce olmaz'

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN / Aralık ayında ilkde defa Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi ilanıyla girdiği dünya gündeminde hastalıktan milyonlarca insanın hayatını kaybetmesi ile yerini koruyor.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 6 MİLYONA YAKLAŞTI

Koronavirüs salgınından dünya genelinde kayıtlı vaka sayısı 339 milyon 853 bin 666 oldu. Virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 milyon 585 bin 826'ya yükseldi.

FAHRETTİN KOCA "DÜNYADA İLK" SÖZLERİYLE DUYURDU

Koronavirüs salgının yarattığı hasarı azaltmak için aşı çalışmaları ise sürüyor. Biontech-Pfizer tarafından üretilen mRna aşısı dünya için umut yaratan hastalıktan koruma oranları sağlarken Türkiye'nin ürettiği yerli aşı Turkovac acil kullanım onayı ile yurttaşlara uygulanmaya başlandı.

PROF. DR. MEHMET CEYHAN'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bugün yeni bir çalışmanın başlatıldığını duyurdu. Fahrettin Koca, "2 doz BioNTech aşısı üzerine 1 doz Turkovac aşısı çalışmasını başlatacağız. Hastadaki antikor değişimini gözlemleyeceğiz. Pazartesi günü başlayacak çalışma. Etik kurul çalışmasını tamamladı, izin verdi. Çalışma ilk başta Ankara Şehir Hastanesi merkezli başlayacak. mRNA üzeri inaktif aşı çalışması dünyada ilk olacak" ifadelerini kullandı.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, başlatılan çalışmayı Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Biontech üzerine inaktif daha önceki çalışmada yoktu. İki doz Biontech üzerine kimse inaktif aşı yapmıyor." ifadelerini kullandı.

"AŞILAMADA BÖYLE BİR DÜŞÜNCE OLMAZ"

Prof. Dr. Ceyhan, inaktif aşının etkinliğinin mRna aşısına göre etkinliğinin düşük olduğuna dikkat çektiği açıklamasında "Yapılmamasının nedeni de inaktif aşının etkisinin mRNA aşısına göre düşük olması. Elde mRNA aşısı varsa niye daha az etkili olabilecek bir aşı yaapcaksınız. Aşılamada böyle bir düşünce olmaz. Bu benim aşım, bunu yapayım diye. İnsan sağlığı söz konusu. En etkilisi hangisi ise onu yapacaksınız." değerlendirmesinde bulundu.

Ceyhan, insan sağlığı söz konusu olduğunda yarar ilkesinin esas alınması gerektiğini vurgulayarak "Milliyetçi duygularla hareket edemezsiniz." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, insan sağlığında meydana gelebilecek etkilerin hiçbir şeyle kıyaslanamayacağını vurguladı. Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu araba almak gibi bir olay değil. Biraz konforumdan feragat edeyim, yerli alayım, destek alayım diye düşünemezsiniz aşıda ya da ilaçta. Çünkü karşınızdaki bir insanın hayatı söz konusu.

Milliyetçi duygularla hareket edemezsiniz. Neyle daha çok yarar sağlayacaksanız hastaya onu kullanmak zorundasınız.

Etiketler
BioNTech Fahrettin Koca