'Bardağı taşıran son damla gibi': Prof. Naci Görür anlattı, Yunanistan'daki deprem Marmara için ne anlama geliyor?

Ege'de meydana gelen 5,4'lük depremin Marmara'yı etkileyebileceğini yineleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Yunanistan'daki depremde faydan açığa çıkan dalgalar Marmara'ya doğru gelip stres değişimine neden olur. Bir anlamda bardağı taşıran son damla gibi" dedi.

'Bardağı taşıran son damla gibi': Prof. Naci Görür anlattı, Yunanistan'daki deprem Marmara için ne anlama geliyor?

Yunanistan'ın Halkidiki Yarımadası'nda geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5,4 büyüklüğünde deprem, Çanakkale'den de hissedilmişti. Bu depremin Marmara için çok şey ifade ettiğini dile getiren yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Orta derecede bir depremdi. Fakat depremin olduğu yer bizim 1999 depremlerinin olduğu Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun içerisinde yer alıyor. Yani deprem ana karaya yakın ama Kuzey Ege çukurluğu içinde oldu" dedi.

Bu çukurluğun Yunanistan'dan başladığını, Ganos Fayı'na kadar devam ettiğini dile getiren Görür, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla Yunanistan'da depremi Kuzey Anadolu fayının en batı ucunda oldu. Bu durum bizler için önemli çünkü biz Marmara'da da bir deprem bekliyoruz. Bu depremde Marmara'ya yakın.

'YUNANİSTAN'DA OLAN DEPREM, 1999 YILINDA OLAN DEPREMİN FAY HATTI ÜZERİNDE OLDU'

Yunanistan'da olan deprem aynı fay zonu içinde olduğu için o faydan açığa çıkan dalgalar Marmara'ya doğru gelip stres değişimine neden olur. Bu stres değişimi ise Marmara'da deprem olmayı kolaylaştırıyor. Bir anlamda bardağı taşıran son damla gibi. Örneğin, Marmara'da 12 Ağustos 1999 depremi olduktan 3 ay sonra Yunanistan'da 6 üzerinde bir deprem oldu ve Yunanistan'da çok sayıda insan öldü. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da olan depremse 1999 yılında Marmara'da olan depremin meydana geldiği fay hattı üzerinde oldu."

Görür, bu noktada 'deprem odaklı kentsel dönüşümün' önemine dikkati çekti.

'YAPI STOKU YAPARAK 'KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPIYORUM' DİYEMEYİZ'

"Deprem odaklı bir kentsel dönüşüm demek kentin bütün bileşenlerini depreme hazır hale getirmek demektir" diyen Prof. Dr. Görür, devamında “Kentin bileşeni dediğimiz zamanda halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, çevreyi ve ekonomiyi saymak lazım. Yani siz bir kentte kentsel dönüşüm yapacaksanız bu saydığım 5 parametreyi deprem için güvenli hale getirmelisiniz. Sadece yapı stoku yaparak kentsel dönüşüm yapıyorum diyemezsiniz. Türkiye'de genellikle bu yapılıyor. Ben bu duruma müteahhitlik projesi gözüyle bakıyorum" ifadesini kullandı.

(DHA)

Etiketler
Naci Görür Yunanistan