Barış akademisyenleri, OHAL Komisyonu’nun ret kararlarına karşı suç duyurusunda bulunacak

Barış akademisyenleri, “Bu suça ortak olmayacağız” metninin yayınlanmasının 6. yılında OHAL Komisyonu’nun işe dönme taleplerine verdikleri ret kararlarına karşı suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.

Barış akademisyenleri, OHAL Komisyonu’nun ret kararlarına karşı suç duyurusunda bulunacak

FIRAT FISTIK/GERÇEK GÜNDEM

Barış Akademisyenleri, 6 yıl önce 11 Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlığıyla bir bildiri yayınlamış, 1128 akademisyen metni imzalamıştı. 406 akademisyen yayınlanan bildirinin ardından KHK’lar ile ihraç edildiler.

2019 yılında Anayasa Mahkemesi, metnin ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğuna hükmetmesine rağmen OHAL Komisyonu akademisyenler hakkında ret kararları veriyor.

Barış akademisyenleri, bugün imzanın 6. yılında “Gasp edilen haklarımızı geri alacağız” başlığıyla bir açıklama yaptılar. Açıklamada, bildiriyi imzaladıkları için iktidarın şiddetiyle, gözaltı ve tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten akademisyenler, ‘sivil ölüme’ mahkum bırakıldıklarını söyledi.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

“KHK’larla ihraç edilen 130 bini aşkın yurttaş gibi bizler de göreve dönüş için OHAL icadı OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvurmaya mecbur edildik” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bunun bir hukuk yolu olmadığını biliyorduk. Tam tersine, yıllarca hukuka erişimimize engel olan Komisyon 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren başvurularımızın neredeyse tamamıyla ilgili ret kararı verdiğini bizlere tebliğ etti. Komisyon verdiği redlerle, Anayasa Mahkemesi’nin kararını görmezden geldi ve Anayasayı tanımadığını ilan etti. Bu ciddi bir hukuk skandalıdır. Bu basın açıklamasının ardından avukatlarımızla birlikte, Komisyonla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı da kamuoyuna duyurmak isteriz.”

Açıklamada “OHAL Komisyonunun ret kararı iktidarın barış akademisyenlerine karşı hak ihlallerinin devamı konusundaki ısrarını gösteriyor” denirken akademisyenler komisyonun ret kararlarını reddettiklerini duyurdular:

“Baştan sona haksız ve hukuksuz olan bu kararlar, siyasi iktidarın bize yaşatmak istediği “sivil ölüm"e karşı demokratik dayanışmanın, üniversite özerkliğinin yok edilmesine karşı mücadelenin ve akademik özgürlükleri savunmanın yaşamsal önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sonuç olarak, OHAL Komisyonu’nun anayasal suç işleyerek verdiği ret kararlarını reddediyoruz. Gasp edilen haklarımızı geri almak, toplumdan doğadan barıştan yana bilgi üretmeye devam etmek, özerk-demokratik üniversiteyi kurmak için mücadeleyi sürdürdüğümüzü kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.”

Etiketler
Barış Akademisyenleri Akademisyen OHAL Komisyonu