Yerli aşıyı üreten şirketin geçmişi: Kurucuları FETÖ’den hapis yattı, sahibi AKP’li

Yerli aşı Turkovac’ı üreten şirket Dolvett Biyoteknoloji’nin kurucuları arasında FETÖ’den yargılanan ve hapis yatan isimler var. Şu andaki sahibi ise AKP’den milletvekili aday adayıydı.

Yerli aşıyı üreten şirketin geçmişi: Kurucuları FETÖ’den hapis yattı, sahibi AKP’li

GERÇEK GÜNDEM- FIRAT FISTIK

Yerli aşı Turkovac’ı üreten şirket Dollvet Biyoteknoloji şirketiyle ilgili CHP Milletvekili Murat Emir, “Asıl olarak hayvan aşısı üretiminde uzman, sahibi ise AKP Milletvekili Adayı olan Eyüp Sabri Göncü. Şaşırdık mı?” açıklamasını yaptı.

“Turcovac ile gurur duyduk, emeği geçenlere teşekkür ederiz, ama soruyoruz” diyen Emir, “İnsan aşısı üretiminde son derece deneyimli yerli firmalar niye dışlandı? İhale yapıldı mı? Dollvet firmasına fabrikasını insan aşısı üretimine dönüştürmek için TÜSEB’den ne kadar kaynak aktarıldı?” dedi.

Şirketin tek sahibi Eyyüp Sabri Göncü, 2011 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmuş ancak 18. sırada kaldığı için aday olarak gösterilmemişti.

Şirket, 2002 yılında Eyyüp Sabri Göncü ile birlikte Abdülkadir Göncü, Mehmet Ertekin, Fethi Göncü, Eyyüp Sabri Ertekin, Gülçün Ertekin ve Emine Yıldız ortaklığında kuruldu. Bu isimler tanıdık gelmeyebilir, bir aile şirketi gibi görünebilir ancak kuruluşundaki bu isimleri biraz araştırınca çarpıcı bir gerçek ortaya çıkıyor.

ŞİRKETİN KURUCULARI FETÖ’DEN HAPİS YATTI

Aynı zamanda ​​Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı da olan ve şirketin kurucuları arasında yer alan Eyüp Sabri Ertekin, FETÖ yargılamasında 11 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı. Ertekin, daha sonra tahliye edildi.

Şirketin uzun bir süre yönetim kurulu başkanlığını yapan Abdulkadir Göncü de yine FETÖ terör örgütüne üye olma suçundan yargılandı ve tutuklandı. Göncü, 2013 yılında FETÖ’den firari olan İbrahim Halil Baysal öncülüğünde kurulan Baran Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın da kurucuları arasında yer alıyordu.

Eyüp Sabri Ertekin

ŞİRKETİN SERMAYESİ KATLANDI

Dollvet şirketine dönecek olursak, ilk kurulduğunda şirketin amacı veteriner aşılarının üretimini, yurt içi alım satım, imalat ve ihracatını yapmaktı. Şirketin ilk sermayesi bugünün parasıyla 240 bin liraydı. Yani 2020 yılına kadar şirketin amacı sadece hayvanlar için aşı üretmekti.

2015 yılında Eyüp Sabri Göncü, şirketin tüm hisselerini satın aldı. Şirketin sermayesi 30 Aralık 2020’de 50 milyon TL’ye yükseldi. Yani Covid-19’un ortaya çıktığı yıl şirket birden atağa geçmişti.

BASKI YAPILARAK ANLAŞMA YAPILDI İDDİASI

2020 yılında merkezini Şanlıurfa’dan İstanbul Güngören’e taşıyan şirket, 11 Ocak 2021’de de Beşiktaş’a taşındı. Tüm bunlar yaşanırken şirketin kuruluşundaki amacı da şu şekilde değiştirildi: “Şirket, her türlü çocuk ve insan sağlığına yönelik serum ve aşıları üretir, ihraç eder, gerektiğinde ithal edip dahili ve harici dağıtımını yapabilir.”

Daha önce yerli aşı Turkovac için Koçak Farma ile anlaşma yapıldığı fakat bu anlaşmanın Dollvet’e devredilmesi için baskı yapıldığı iddia edilmişti. Aşının Faz 2 çalışmalarına kadar olan kısmını Koçak Farma şirketi üstlenmişti.

Etiketler
FETÖ Milletvekili Milletvekili Aday Adayı Teknoloji