Omicron varyantı: 71 Türk vatandaşı Güney Afrika'dan tahliye edildi

Türk Hava Yolları (THY), Omicron varyantı nedeniyle uçuşların durdurulduğu Güney Afrika'dan tahliye seferleriyle 71 Türk vatandaşını İstanbul'a getirdi.

Omicron varyantı: 71 Türk vatandaşı Güney Afrika'dan tahliye edildi

DHA'da yer alan habere göre, Güney Afrika'da Cape Twon ve Johannesburg’dan Türkiye'ye dönmek isteyen 71 Türk vatandaşı tahliye seferleriyle sabah 05.30’da İstanbul’a geldi.

Yolcular aşılı olma ya da son 180 günde hastalığı geçirme durumuna bakılmaksızın, ücretlerini kendileri karşılamak kaydıyla valilikçe belirlenecek otellerde 14 gün süreyle karantinada kalacakları öğrenildi.

OMİCRON VARYANTI HAKKINDA

Omicron varyantı geçtiğimiz salı günü tespit edildi ve geçirdiği yüksek sayıda mutasyon nedeniyle bağışıklıktan kaçabileceği bildirildi.

Yeni varyantın Güney Afrika'da son 2 haftada hızlı bir şekilde artan vaka sayılarıyla da ilişkiki olduğu düşünülüyor. Varyantın en erken örneği ise 11 Kasım'da Botswana'da görüldü.

Bilim insanları, yeni varyantta görülen olağandışı mutasyon gruplarının, kronik Kovid-19'un bağışıklık sistemi çok zayıf bir kişide mutasyonu sonucu oluşmuş olabileceğini düşünüyor.

30'DAN FAZLA MUTASYONA SAHİP

Omicron varyantının 30'dan fazla mutasyona sahip olduğu biliniyor. Bu rakam Delta varyantında var olan mutasyonların iki katından fazlasına işaret ediyor.

Bilim insanları bu çapta bir değişimin, önceki enfeksiyonlarda oluşan antikorları ve aşılamanın getirdiği korumayı etkisiz hale getirmesinden endişe ediyor.

Yeni varyantın sahip olduğu mutasyonlar incelendiğinde bilim insanları daha önce hastalığı atlatmış kişilerin yeniden enfekte olmasının artık daha olası olduğunu düşünüyor.

OMICRON VE AŞI

Yeni koronavirüs varyantı Omicron hakkındaki en büyük soru işaretlerinden birisi de var olan aşıların etkili olup olmayacağı yönünde.

Bilim insanları yeni varyantın aşıları tamamen etkisiz kılacağına inanmıyor ancak bazı mutasyonların aşıların koruyuculuğunu azaltabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bu konudaki net sonuçlar, yeniden enfeksiyon oranlarının tespit edilmesinin ardından belli olacak.

Mevcut durumda ise aşılama oranlarını artırmak, pandemiyi sona erdirmek için atılacak en kritik adımlardan biri olma niteliğini koruyor.

Etiketler
THY İstanbul Güney Afrika Tahliye