AKP'den boşanma davalarında yeni dönem hazırlığı: Nafaka süreci ayrı sürdürülecek

AKP'li hukukçuların, boşanma davalarında yeni bir hazırlık içerisinde olduğu öğrenildi. Hazırlanan yeni yasaya göre; tazminat ve nafaka ile ilgili davalar boşanma davasından ayrı sürdürülecek.

AKP'den boşanma davalarında yeni dönem hazırlığı: Nafaka süreci ayrı sürdürülecek

AKP'nin boşanma davalarıyla ilgili yeni bir yasa hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Hazırlanan yasa taslağına göre; boşanma davası başvuruyla sonuçlanacak, tazminat ve nafaka ile ilgili davalar ayrıca devam edecek.

Türkiye'den Yücel Kayaoğlu'na konuşan AKP'li hukukçular, yasa taslağını 'uzun yıllar süren boşanma davalarına çözüm olacağını' savundu. Hukukçular, "Şu anda Türkiye’de çekişmeli boşanma davaları 5-6 yıldan önce bitmiyor, 8-10 yıla uzayanlar bile var. Mal rejimi yüzünden uzadıkça uzuyor. Taraflar mağdur oluyor. Bu konuda çok şikâyet var. Mesela, ikinci evliliğini yapamıyor veya yaşı geçiyor çocuk yapamıyor. İki taraf da boşanma konusunda kararlı ama bazı konularda anlaşma sağlanamadığı için yıllarda süren çekişme hem kadında hem erkekte ve varsa çocukta travmalar oluşturuyor. O sebeple boşanmalarda tarafların iradesine uygun, yeni mağduriyetlere yol açmayan bir usul geliştiriliyor” değerlendirmesini yaptı.

NAFAKA VE VELAYET DAVASI AYRI YÜRÜTÜLECEK

AKP kaynakları, yeni yapılacak düzenleme konusunda, "Evlilik birliği fikren, ruhen bitmiş ve sadakat kalmamışsa boşanma için yeterli olacak. Tarafların rızasıyla boşanma sonuçlanacak. Diğer taleplerle ilgili davalar sürecek. Tazminat, velayet gibi konular davanın uzamasına sebep olmayacak. Bu konular ayrı bir yargısal işleme tabi olacak" değerlendirmesini yaptı.

Boşanma davalarının kısa sürede sona erdirilmesini amaçlayan yasa tasarısının nafaka davalarına ilişkin bir süre öngörüp öngörmediği ise bilinmiyor.