Mehmet Eymür'ün 'işkence' açıklamaları sonrası suç duyurusu! 'Eymür ve ilgililer yargılanmalı'

Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanlığı yapan Mehmet Eymür'ün açıklamaları hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Mehmet Eymür'ün 'işkence' açıklamaları sonrası suç duyurusu! 'Eymür ve ilgililer yargılanmalı'

Milli İstihbarat Teşkilatı’nda 80’li yıllarda Kaçakçılık Dairesi Müdürlüğü, 90’lı yıllarda ise Kontrterör Dairesi Başkanlığı yapan Mehmet Eymür'ün yıllar sonra gelen açıklamalarının yankıları sürüyor.

Son olarak Diyarbakır Barosu, Eymür'ün açıklamaları sonrası suç duyurusunda bulundu.

''ETKİN SORUŞTUMA YÜRÜTÜLMELİ''

Suç duyurusunun içeriğini kamuoyuna da açıklayan Diyarbakır Barosu, talebini ''TALEP KONUSU: Mehmet EYMÜR isimli şahsın basın yayın organlarında yapılan konuşma ve verilen röportaj içerikleri gözetilerek, 1990'lı yıllarda başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşanan işkence, yargısız infaz ve ölçüsüz ölümcül güç kullanımına ilişkin şüpheli/lerin tespiti ile haklarında etkin soruşturma/ların yürütülmesi taleplidir'' ifadeleri ile duyurdu.

''DELİL NİTELİĞİNDEKİ BU AÇIKLAMALAR...''

Eymür'ün açıklamalarının delil ve itiraf olarak değerlendirildiği suç duyurusunda, ''Mehmet Eymür’ün doğrudan kendisi ve içinde yer aldığı yapılar ile ilgili itiraf/delil niteliğindeki bu açıklamalar, bireysel olarak işkence görenler ve toplumsal adalet duygusunu onarılmaz biçimde tahrip etmektedir. Bu itiraflar aynı zamanda, başta işkence ve diğer kötü muamele olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin sistemik ve sürekliliğini sağlayan en temel etken olan cezasızlık olgusunu bir kez daha görünür kılmıştır.

Hepsinden ötesi, bu denli pervasızca ve pişkince yapılan itiraflar, ülkemizde insan hakları değerlerinde yaşanan tahribatın ne denli büyük olduğunu da göstermektedir'' ifadeleri kullanıldı.

''MEHMET EYMÜR VE İLGİLİLER YARGILANMALIDIR''

Duyuruda ayrıca Mehmet Eymür ve açıklamalara konu diğer kişilerin yargılanması gerektiği de belirtildi.

Açıklamada, ''Türkiye’de yaşanan devasa hak ihlallerine rağmen, Toplumun yaygın kanaati ve mağdurların ortak hissiyatı, faillerin cezadan muaf kaldığı, suçu/suçluyu aklama yönündeki çabanın yaraları derinleştirdiği, geçmişle yüzleşme, geçmişi anlama, telafi etme ve yargılama pratiklerinin hiçbir dönemde önemsenmediği, olgusal nitelikteki bu sorunun hukuki olarak çözümüne dair politika üretilmediği görülmektedir. Bu kapsamda, şüpheli Mehmet EYMÜR’ün beyanlarının ikrar mahiyetinde olması, belirli bir yapı içerisinde işkence, insanlık dışı ve kötü muamele, yargısız infaz ve ölümcül nitelikte ölçüsüz güç kullanımının yaygın ve sistematik bir şekilde uygulandığı hususunda somut delil olarak kabulü gerekmektedir. İnsanlığa karşı suç̧ kapsamında zamanaşımı işletilmeksizin şüpheli Mehmet EYMÜR ve diğer ilgililerin etkin bir yargı süreci kapsamında yargılanmaları ve cezalandırılmaları gerekir''denildi.

Etiketler
TRT