Deniz Zeyrek, büyükelçi krizinde arka plandaki bürokratik işleyişi anlattı: Hani geri adım atmışlardı?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşe yazısında Türkiye'nin son dönemdeki diplomatik ilişkilerini değerlendirdi.

Deniz Zeyrek, büyükelçi krizinde arka plandaki bürokratik işleyişi anlattı: Hani geri adım atmışlardı?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, büyükelçi krizinde bürokrasinin attığı adımları hatırlatarak, "Hani geri adım atmışlardı?" diye sordu. Zeyrek, ABD Başkanı Biden ile AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeyi de değerlendirdi.

Sözcü yazarı Deni Zeyrek, bugünkü köşesine son dönemdeki diplomatik gelişmeleri taşıdı. Zeyrek'in "Diplo-komik öyküler" başlıklı yazısında, Osman Kavala'nın serbest bırakılması talebiyle bildiri yayınlayan büyükelçilerin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi sürecinin perde arkası da yer aldı.

'HANİ GERİ ADIM ATMIŞLARDI?'

Zeyrek'in yazısının ilgili bölümünde şunlar kaydedildi:

"10 büyükelçi 'istenmeyen kişi' ilan edilip sınır dışı edilecekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bunu duyurduğunda 10 büyükelçi panik olmuş. Kimi valizini toplamış, kimi yardımcısını suçlamış.

Ortaya çıktı ki Cumhurbaşkanı Erdoğan 'istenmeyen kişi' ilan etme isteğini ilk kez bir seyahat sırasında uçakta kendisini izleyen gazetecilere söylemiş. Ancak yolculuk bittikten sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan gazetecilere 'bu halini kullanabilirsiniz' diye gönderilen metinde 'istenmeyen kişi' ifadeleri yer almamış.

Bu, bürokrasinin 'istenmeyen kişi' krizinin büyümemesi için elinden geldiğini yaptığını gösteren önemli bir detay. Neticede başarılı oldular, diplomasi devreye girdi ve kriz aşıldı.

İktidar, büyükelçilerin ikinci açıklamasını 'geri adım', sonucu da kendileri açısından 'zafer' gibi sunuyor. İnsan ister istemez soruyor: Hani geri adım atmışlardı?"

'KEŞKE BU İŞİN ORTASINI BULSALAR'

Zeyrek, Erdoağan-Biden görüşmesine ilişkinse, "Kamuoyuna her fırsatta “Biden düşman” mesajı veriliyor ama Biden'la yüz yüze görüşme için olağanüstü çaba gösteriliyor. Bu da yetmiyor, Biden'la görüşmenin yapılabilmesi, hatta 20 dakika değil de 70 dakika sürmesi 'büyük zafer' gibi gösterilmeye çalışılıyor. Keşke bu işin bir ortasını bulsalar!" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler
Deniz Zeyrek Türkiye